vrijdag 24 oktober 2008

Het Neoliberale Geloof 265

Het NOS-Journaal bericht: 'De Europese effectenbeurzen staan vandaag weer diep in de min. Dit in navolging van Azië. In Amsterdam staat de AEX-index op een verlies van zo'n 8 procent, en anderen beurzen laten soortegelijke verliezen zien. Aegon en ING hoorden bij de opening van de beurs weer bij de grootste verliezers, maar ook Koninklijke Olie leverde als gevolg van de dalende olieprijs fors in.'
De NOS-nieuwslezer op Radio 6 meldde net dat het verlies van ING onverklaarbaar is. Onverklaarbaar? Beste collega's, koersen dalen omdat speculanten daaraan verdienen. Zoek nu uit wie daaraan op dit moment verdient en dan weten jullie waarom de koersen ING dalen. Follow the Money. Oftewel, doe je werk in plaats van zonder context allerlei nonsens te verspreiden. Niets is onverklaarbaar, behalve dan het leven zelf, de rest is het product van oorzaak en gevolg en beste collega's, jullie zijn er nu juist voor om dat mechanisme te belichten.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Een diepe recessie of depressie is onvermijdelijk. Die waarheid dringt maar moeilijk door tot de talloze mentale aandeelhouders in het 'systeem' in de media, de Pieter Klok-ken van de wereld, zeg maar.

Aardig in dit kader is dat Michael Hudson, wellicht de econoom met de beste en eerlijkste analyse van de crisis, in zijn laatste Counterpunch-stuk de Nederlandse econoom Dirk Bezemer citeerde:

“In my thinking [zegt Bezemer] I liken it to a Ponzi game where in the final stages the only way to keep things going a bit longer is to pump in more liquidity. That is a solution in the sense that it restores calm, but only in the short run. This is what we now see happening and – despite the 10 per cent stock market rally today – I am still bracing myself for the inevitable end of the Ponzi game – suddenly or as a long drawn out debt deflation.”

Paul

Anoniem zei

Elke daling is verklaarbaar: meer verkopers dan kopers.

Meer kan je niet weten als 'analist'.

stan zei

maar dan, waarom verkopen zovelen ineens? en verkopen ze met winst of met verlies?

Anoniem zei

Michael Hudson is een goeie idd.
Daarnaast zijn er meer goede stukken over de economie op http://globalresearch.ca.
Hudson voorspelde de crisis ook al in 2006.
"Niemand had dit zien aankomen".
Nee Wouter, niemand. Truste Wouter.

Sonja zei

Graag aandacht voor de columns van ene professor dr. René Tissen bij RTL. Let wel, deze deskundige werkt bij (nota bene) de Business Universiteit Nyenrode.

24-04-2008 Wall Street speelt een gevaarlijk spel
Openheid over subprimeleningen bevordert de ineenstorting van het wereldwijde financiële systeem. (...) En de reguleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid dan? Die zijn overbodig. Het kalf is immers al verdronken. Alleen weten we dat nog niet. Vanwege een gebrek aan openheid.
Wat het allemaal zo erg maakt? Simpel, als het vroeger ergens mis ging, dan was het de economie die de financiën ruïneerde. Nu ruïneert geld de economie. Niemand weet hoe daarmee om te gaan. Want het is nog niet eerder gebeurt.

08-08-2008 Centrale banken trekken financiële sector afgrond in
De kans is groot dat centrale banken het zinkende schip, dat de wereldwijde financiële sector is, verder de afgrond in zullen trekken.
Zoals vrijwel altijd en overal het geval is, wordt ook in de financiële sector de put gedempt als het kalf verdronken is. Eindelijk geeft de sector toe dat het wereldwijde financiële systeem, voorzover het op schuld en niet op bezit is gebaseerd, volledig en irreparabel stuk is.
Natuurlijk, het systeem wordt overeind gehouden door de centrale banken, maar kapot is het. Dat blijkt allemaal uit een onderzoeksrapport dat op 6 augustus 2008 in de VS verscheen, waarin onder leiding van Gerrald Corrigan, oud voorzitter van de centrale bank van de staat New York fel wordt uitgehaald naar wat de schaduwzijde van menselijk gedrag wordt genoemd, dat van ongekende hebzucht. Daardoor en om geen andere reden is het systeem stuk gegaan. Hebben, hebben, hebben.

15-08-2008 Het kabinet is er niet voor ons, maar voor de schatkist

26-08-2008 De kredietcrisis leidt tot een nieuwe wereldoorlog
De kredietcrisis leidt tot een nieuwe wereldoorlog en die is eigenlijk al aan de gang. Wat nu nog een bizarre uitspraak lijkt zonder enig realiteitsgehalte, kan zomaar omslaan in een doemscenario waarin de wereld met een nieuw type oorlog zal kennismaken, dat van de ‘corporate war’.

22-09-2008 Plan Paulson is onzinnig, onuitvoerbaar en immoreel

28-09-2008 We zijn overgeleverd aan de heidenen
Ons lot ligt in handen van bescherming zoekende bankiers en politici die we niet vertrouwen. (...) Op dit moment is van een betrouwbare waardebepaling van schuld geen enkele sprake. Het ‘bail out’ plan van President Bush zal zeker tot enige ademruimte – en dus tijd- leiden, maar niet meer dan dat. Want de sector zal op grote schaal gaan goochelen met de waarde van hun schulden, volgens het principe: ‘bij munt win ik (de bank), bij kop verlies jij (de belastingbetaler)” En dat weet ook iedereen. Want dat deden banken in het verleden ook.

02-10-2008 Weg met die bonussen
Daarom trok voorzitter Bernanke zich precies op het juiste moment tactisch terug uit het politieke spel rondom het plan. Zo kon hij ieder geval de schijn van onafhankelijkheid overeind houden. (...) In het Paulson plan worden de bonussen voor topmanagers van financiële instellingen aan banden gelegd. Jammer is alleen dat het systeem slechts wordt beperkt, niet afgeschaft. Dat laatste zou nu juist wél moeten gebeuren. Over de hele linie en dus niet alleen voor de top. Want dan komt er een einde aan de hebzucht die de sector kenmerkt. Pas dan kan die weer geloofwaardig functioneren.

06-10-2008 Dwing financiële sector tot openheid
Gezond? Begrijpt u het nog? Eerst was er niets bij Fortis aan de hand. Het was een supergezonde onderneming. Dat was nog maar twee weken geleden. Toen moest de onderneming ineens met elf miljard geherkapitaliseerd worden. (...) Meer nationalisaties verwacht onze regering niet. Zoveel is zeker. De financiële sector is immers gezond. Begrijpt u het nog? Voor de meesten van ons ligt het angstwekkende niet zozeer in de hoogte van de bedragen – want hoe hoog is astronomisch?- als wel in het uitblijven van betrouwbare informatie. Wie weet (nog) wel van de hoed en de rand?

13-10-2008 Nieuw Economisch Plan nodig

21-10-2008 Nóg geruster slapen om ING

Meer columns hier

Kan Bos deze Tissen geen functie geven bij een een grote bank?

Anoniem zei

Interessant die felle, kritische meneer Tissen. Typisch dat hij bij RTL zit en niet bij de publieke omroep. De professionals op de redacties van de publieke omroep kunnen de harde feiten gewoon niet aan, lijkt mij, en willen ook de arme, domme kijker niet verontrusten. Doet me denken aan een stukje dat ik ergens las over hoe Ivo Niehe (!) tegenwoordig maatschappijkritischer uit de hoek komt dan VPRO, Volkskrant etc.

Bedankt voor de link naar Tissen. Groet, Paul

PS Stan, om mij onduidelijke reden krijg ik mijn commentaar niet meer geplaatst onder keuzemenu 'naam' (vandaar als 'anoniem')

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...