zaterdag 18 oktober 2008

Het Neoliberale Geloof 243


'herman_m zei...
'Een bank is in feite een gebouw met een kluis waarin het geld van anderen wordt gedeponeerd. Dat geld kan worden uitgeleend aan mensen die daar weer winst mee maken. De mensen die de bank hun geld hebben gegeven krijgen daarvoor rente en de bank op zijn beurt krijgt weer een hogere rente van de mensen aan wie ze het geld hebben uitgeleend. Tot zover is het allemaal duidelijk.' Was het maar waar! :-)Banken lenen juist niet het geld uit dat ze zelf lenen van depositohouders. Ze lenen nieuw geld uit dat ze zelf hebben gecreëerd, en innen daar rente over. Door het privilege geld te creëren verwerven banken hun grote macht.

Herman heeft helemaal gelijk. Ik had erbij gezet 'in feite', maar dat is inderdaad onvoldoende. Het is erger dan ik beschreef. Banken handelen in niet-bestaand geld en aandeelhouders van de banken zijn aandeelhouders van niet bestaand geld waarmee gespeculeerd wordt. Een systeem dat nu ontpoloft is en dat met gemeenschapsgeld overeind moet worden gehouden, althans, zo hebben de westerse volksvertegenwoordigers beslist.

1 opmerking:

Anoniem zei

Gelegaliseerde valsmunterij, is waar het op neer komt. En dat is nog maar het keurige, gereguleerde, traditionele bankstelsel.

De bizarre consequentie van het bankstelsel is dat aangezien met elke lening van een bank aan een private partij, of aan een andere bank, of aan de overheid, inflatie wordt gecreëerd, iedereen mee betaalt (in de vorm van verlies aan koopkracht door inflatie) aan ieder krediet van een bank.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...