maandag 13 oktober 2008

Het Neoliberale Geloof 225

Het staatskapitalisme dat zich nu ontwikkelt door het nationaliseren van banken, is slechts symptoombestrijding. De ziekte gaat onderhuids gewoon door. En die ziekte heet: Greed. Egoisme. Hebzucht. Die is onverzadigbaar en vreet uiteindelijk zichzelf op.

Paul Mazer, een vooraanstaande bankier van de inmiddels failliete Lehman Brothers vatte de kapitalistische ideologie als volgt samen: "We must shift America from a 'needs' to a 'desires' culture, people must be trained to desire, to want new things even before the old has been completely consumed . We must shape a new mentality in America, man's desires must overshadow his needs." Het spreekt voor zich dat de massamedia, de pers, hierin een centrale rol kreeg toebedeeld. Bij gebrek aan verbeeldingskracht juichen de commerciele massamedia dan ook minister Bos toe. Maar helaas is deze sociaal-democraat niet meer dan een kwakzalver, net als alle andere politici die pleitten voor wat Noam Chomsky noemde: 'socialisme voor de rijken.'

Mijn zoon Dylan wees mij op het volgende: vorige weeek woensdag was bij de BBC Bizdaily de miljardair en speculant Kim Rogers uit Hong Kong te horen, de voormalige partner van George Soros. Hij zei het volgende over de financiele crisis: 'The governments around the world are frantic, and they are panicking now, trying to do something to stop it. I suspect that everything they do will be wrong, although it could cause a temporary bounce for maybe three weeks, three months, who knows how long, depending on what they do. And if you see some massive actions from - say - the American government, you probably should join in and buy for a while, but remember it is not the end of the bear market, it is just a temporary bounce!' Nu weet u in elk geval wat de grote speculanten vandaag aan het doen waren.

4 opmerkingen:

Sonja zei

Den Haag garant voor 200 miljard
Maatregel moet geld tussen banken weer doen rollen

Nederland trekt 200 miljard uit om banken te verleiden elkaar weer geld te lenen.

De Nederlandse staat stelt zich voor 200 miljard euro garant voor de leningen die banken onderling afsluiten.


Kan iemand me dit uitleggen? Hebben we wel zoveel geld? Waar komt dat vandaan?

Dus banken gaan onderling van elkaar lenen met de Staat der Nederlanden als onderpand of zo?

Anoniem zei

Beste Sonja waar die 200 miljard vandaan komt kan ik je wel uitleggen. Het enige echte probleem in een economische crisis is de paniek die het met zich mee brengt. De rest is verder alleen maar de conjunctuur (golfstroom) die we altijd in het kapitalisme moeten bijven zien aangezien er anders geen geld wordt verdiend.

Als de Nederlandse staat garant staat voor 200 miljard aan leningen betekend dat alleen dat ze dat geld echt gaan uitgeven als er iets ernstig mis gaat (en dan heb ik het over een crisis die landen failliet gaat maken) dus het is alleen schijn. Dit soort dingen is wat het systeem nu nodig heeft en eigenlijk altijd gebruikt, een valse kunstmatige zekerheid die er nooit echt zal komen aangezien er veel meer geld wordt besteed dan dat er eigenlijk is.

Sonja zei

"betekend dat alleen dat ze dat geld echt gaan uitgeven als er iets ernstig mis gaat"

Ik had het idee dat dat al het geval was.

stan zei

dat klopt sonja,

minister bos heeft meer dan 20 miljard euro aan belastinggeld gespendeerd aan fortis, waarvan de koers van de aandelen vandaag gigantisch zakken. met andere woorden: hij heeft miljarden gespendeerd aan een bank die nagenoeg niets waard is en toch maakt hij als politicus furore als ik op de nederlandse commerciele massamedia afga.