dinsdag 7 oktober 2008

Het Neoliberale Geloof 205


De Volkskrant opent met de 6 kolommen brede kop: 'Crisis compleet, vertrouwen verdampt'. Eerst 'verdampte' het geld, de 4 miljard die minister Bos aan Fortis gaf, en nu dus 'het vertrouwen'. De woorden verdampen en vertrouwen zijn inhoudsloos geworden. Wat 'verdampt' is, is het 'vertrouwen' in de luchthandel. Oke, maar wie 'vertrouwt' nu handel in lucht? Wie vertrouwt nu bankiers die 50 keer meer uitlenen dan ze bezitten? Alleen toch mensen die ze zien vliegen. Is 'vertrouwen' in lucht wel 'vertrouwen' te noemen? Ik zou zeggen: dat is geen 'vertrouwen' maar pure onnozelheid.

Ook op de voorpagina van de Volkskrant het bericht: 'Paniek onder Nederlanders die zwart spaargeld hebben bij de Zwitserse en Luxemburgse filialen van ABN Amro.' Het blijkt nu ook dat de bankiers niet alleen weinig weten van bankieren, maar dat de ABN Amro ook nog eens een criminele organisatie is die zwart geld beheert, crimineel geld wellicht uit de drugshandel en de wapensmokkel. Nu afwachten of de ANB top juridisch vervolgd gaat worden.
Ewout Irrgang, Kamerlid van de SP, werk aan de winkel! Leve de democratische controle.


2 opmerkingen:

Sonja zei

(gisteren) SP-Kamerlid Ewout Irrgang wil niet dat Nederland in navolging van Duitsland en Ierland alle spaartegoeden volledig gaat garanderen. Hij pleit er in plaats daarvan voor om spaarders te beschermen door nationalisatie wanneer banken in ernstige problemen geraken. Irrgang: "Een volledige overheidsgarantie kan heel duur uitpakken voor de belastingbetaler, terwijl er niks tegenover staat. Het is veel beter om banken die failliet dreigen te gaan te nationaliseren zoals bij Fortis en ABN Amro is gebeurd. Dat zijn niet alleen alle spaarders beschermd maar ook de zakelijke klanten. Bovendien krijgt de overheid er een aandeel in een bank voor terug."

Nieuwe SP 'actie' (=meerijden): 'Ja, het moet nu anders!'
Veel mensen denken, het moet nu anders. Het is nu de tijd om me aan te sluiten bij de SP. Geldt dat ook voor u? Aarzel dan niet langer en sluit u aan. Doe het vandaag nog. Want samen kunnen we Nederland en de wereld, menselijker en socialer maken.
Jan Marijnissen, voorzitter van de SP

JA, HET MOET NU ANDERS!
Ik wil het grote graaien stoppen.
Ik sluit me aan bij de SP voor maar vijf euro per kwartaal en ontvang elke maand het nieuws- en opinieblad de Tribune in de bus, en ontvang gratis het boek, 'Hoe dan, Jan?'

Sonja zei

Sic: "Op het ministerie van Financiën hebben vraagstukken over belastingmoraal op dit moment niet de hoogste prioriteit."