dinsdag 14 oktober 2008

Freddie Biedermann van de Volkskrant




De zelfbenoemde bewakers van het neoliberalisme staan klaar om iedereen te criminaliseren die kritiek heeft op het systeem.

De Volkskrant bericht:
'Deel Midden-Oosten ''viert'' val van VS.
ACHTERGROND, Van onze correspondent Ferry Biedermann
gepubliceerd op 14 oktober 2008 07:30, bijgewerkt op 14 oktober 2008 08:53
Beiroet - Over de hele wereld maken mensen zich zorgen over hun spaarcenten, hun huizen, hun aandelen en hun banen vanwege de internationale financiële crisis. Zo ook in het Midden-Oosten, maar daar gaan de zorgen gepaard met luid hoongelach uit anti-Amerikaanse hoek. Van Iran tot Al Qaida wordt voldaan gereageerd op de ‘ondergang van het Amerikaanse systeem’.
‘Amerika is geen supermacht meer’, zeiden Syrische regeringsfunctionarissen vorige week in Damascus. In Gaza, verkondigde de Hamas premier, Ismael Haniyeh, ‘de ineenstorting van het Amerikaanse imperium.’
De Iraanse president, Mahmoud Ahmedinejad, liet zich evenmin onbetuigd. ‘Systemen die gebaseerd zijn op onderdrukking en op onrechtvaardige posities zullen niet overleven’, filosofeerde hij.
Ze volgen allemaal in de voetsporen van Al Qaida. Die groep was er twee weken geleden als de kippen bij met een videoboodschap waarin de crisis werd afgeschilderd als een, ‘vermorzellende nederlaag voor de vijanden van de islam.’
Het zou wel eens kunnen meevallen met de financiële crisis en het is wellicht voorbarig om het nu al te hebben over het wegebben van de Amerikaanse economische macht. Maar voor de anti-Amerikaanse groepen in het Midden-Oosten is dat nauwelijks relevant. Ze grijpen iedere tegenslag op Wall Street of in de City van Londen aan in de propagandaslag met het westen.
Het is niet alleen de voldoening over de paniek in de VS en Europa en de hoop dat het Westen verzwakt uit de crisis zal komen. Het gaat ook om het bewijs van het eigen gelijk.
In Syrië wordt nu triomfantelijk alle kritiek op de langzame gang van de economische hervormingen van de hand gewezen. ‘Dit bewijst dat onze visie op de hervormingen de juiste is. We hebben een sociaal marktsysteem’, zei de Syrische vicepremier Abdallah Dardari.'


De pro-Israel lobbyist Ferry Biermann gebruikt de kwalificatie "viert" om de indruk te scheppen dat 'over de hele wereld' de mensen treurig gestemd zijn, behalve dan de Arabieren die de onvermijdelijke ondergang van de luchthandel vieren. En daarbij worden miljoenen mensen in 1 adem genoemd met Al Qaida. Want in de propaganda moeten de tegenstanders, die geleden hebben onder het gewelddadige imperialisme, worden gestigmatiseerd. Dat het Midden-Oosten het meest geleden heeft onder het juk van het Amerikaanse rijk, en nog steeds daaronder zwicht, laat Biedermann buiten beschouwing. Dat honderdduizenden in die regio gedood zijn door het westers geweld verzwijgt de Volkskrant-correspondent. Het past niet in het propagandaplaatje, waarbij Arabieren en Iraniers afgeschilderd dienen te worden als vijanden van de beschaving. De aandacht voor het falende kapitalisme moet verlegd worden, het neoliberalisme moet beschermd worden door te suggereren dat onze vijanden ervan genieten dat het failliet is. Ga zo door Biedermann, blijf haat zaaien, je opdrachtgevers zullen je ervoor belonen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb gehoord dat PCM nadenkt over een fusie met Story-Privé.

yelamdenu zei

Walgelijk ventje, die Biedermann.
Alsof er alleen in het Midden-Oosten mensen zijn met hun bedenkingen over de VS en het geglobaliseerde kapitalisme des doods.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...