vrijdag 3 oktober 2008

The Empire 344


De NRC bericht:

'Crisis brengt staten VS in de problemen
Gepubliceerd: 3 oktober 2008 13:15 Gewijzigd: 3 oktober 2008 15:36
Door onze redacteuren

Amsterdam/Parijs, 3 okt. Amerikaanse staten hebben steeds meer moeite om kortlopende leningen af te sluiten. Vanmorgen werd bekend dat Californië wellicht snel miljarden tekort komt voor de dagelijkse uitgaven. Dit blijkt uit een brief die gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft geschreven aan minister Henry Paulson van Financiën en waar de krant Los Angeles Times de hand op wist te leggen.
De staten komen in problemen omdat de geldmarkt voor kortlopend geld in snel tempo opdroogt door de financiële crisis. Eerder al trok New Mexico een obligatielening terug van 500 miljoen dollar, Massachusetts moest halverwege een obligatielening terugtrekken van 400 miljoen en de staat Maine overweegt een project voor nieuwe wegen te staken dat met obligaties gefinancierd moest worden.
Californië is veel groter dan deze staten en behoort in haar eentje tot de grootste economieën ter wereld. In zijn brief schrijft Schwarzenegger dat hij binnen enkele dagen obligaties moet uitgeven voor 7 miljard dollar, maar dat hij vreest dat dit niet zal lukken door het gebrek aan vertrouwen in de financiële markten en het gebrek aan liquiditeit. „Het zal Californië wellicht niet lukken om het geld op te halen, waardoor we ons moeten wenden tot de federale overheid.” Het geld is onder meer nodig voor scholen.'



Crisis_brengt_staten_VS_in_de_problemen

Wanneer Tom-Jan Meeus nu eens door de VS was gereisd in plaats van in Washington de Amerikaanse commerciele massamedia over te schrijven, dan was hij al veel eerder tot de ontdekking gekomen dat de deelstaten van de VS al geruime tijd in grote financiele moeilijkheden verkeerden. Ze konden hun infra-structuur niet meer onderhouden en moesten op alles, werkelijk alles bezuinigen, scholing, gezondheidszorg etc. De lezers van deze weblog hebben herhaaldelijk mijn stukjes gezien over het verval in de VS die ik o.a. tijdens mijn reizen zag. Pas nu ontdekt de slijpsteen voor de geest dat er iets structureels aan de hand is. Waarom zo laat? Simpel, omdat de krant altijd binnen de officieel goedgekeurde context bleef.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...