donderdag 2 oktober 2008

De Commerciele Massamedia 142


De in 1865 geboren Britse auteur Rudyard Kipling omschreef het zo: 'Muilezel, paard, olifant of os gehoorzaamt zijn berijder, en zijn berijder zijn sergeant, en de sergeant zijn luitenant, en de luitenant zijn kapitein, en de kapitein zijn majoor, en de majoor zijn kolonel, en de kolonel zijn brigadecommandant die drie regimenten onder bevel heeft, en de brigadecommandant zijn generaal, die de onderkoning gehoorzaamt, en die is de dienaar van de keizerin.'
Dat was de natuurlijke orde der dingen. En zo is die nog steeds, behalve dat de muilezel nu een computer is geworden en de keizerin een bankier, omdat die -zoals een journalist gisteravond op de Nederlandse televisie verklaarde - onmisbaar is voor het in standhouden van de natuurlijke orde, hij voorziet de mensheid namelijk van onmisbare 'brandstof, het geld.' En ergens in deze hierarchie past de journalist, die net als de geestelijke vroeger, elke dag weer de gelovigen verteld hoe de natuurlijke orde van de wereld eruit ziet.

2 opmerkingen:

Sonja zei

"Intussen begrijpen de adverteerders heel goed dat ze meer eisen kunnen stellen. ‘Dat doen ze ook. Soms zie je advertenties oprukken op pagina’s waarvan je denkt: kan dat niet wat minder?’"
Pieter Broertjes, 9 augustus 2008

yelamdenu zei

Pieter Broertjes, de grootste oetl*l van allemaal. Mijn hemel. Ooit (2006) meldde hij op tv dat als de Grote Nieuw Jork Taims het niet meldt, dat het dan wel niet de moeite van het onderzoeken waard zal zijn.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...