woensdag 15 oktober 2008

De Bankier Onno Ruding 8

Het portret dat Jannetje Koelewijn in de NRC schetst van de oud-bankier Onno Ruding is genadeloos. Ik denk dat alleen een vrouwelijke journalist een man zo genadeloos kan portretteren. Ik bedoel dit, niet alleen dat ze de heer Ruding zichzelf laat afschilderen als een ijdele kwast ('een miljoen euro is normaal') maar mevrouw Koelewijn laat ook zien hoe bot de man is. Het interview begint met de vermelding dat 'zijn vrouw, Renee Ruding, thee [heeft] neergezet, en appelsap, wijn, schaaltjes met stroopwafels, gedroogde abrikozen, kaasmoppen.'

Thee, appelsap, wijn, stroopwafels en kaasmoppen? Wat een combinatie, mevrouw Ruding moet gedacht hebben dat haar man een berg ging beklimmen. Even dit, kaasmoppen: 'Ingredients:160 g dutch gouda cheese,160 g butter at room temperature,140 g chickpea flour,2g sea salt (~1/2 tsp),pepper, chilipepper, cummin seeds… according to taste.' Kaasmoppen en wijn. Vandaar waarschijnlijk die appelsap om de zaak weg te spoelen.

Hoe dan ook, Onno is een veelvraat en mevrouw Ruding is een zorgzame vrouw, zoveel is duidelijk. Deze gedienstige dame trekt zich onmiddellijk bescheiden terug om haar echtgenoot de ruimte te geven. Ze gaat televisie kijken. Vervolgens betreedt ze enkele malen de kamer om Onno en de interviewster het laatste nieuws te brengen over de financiele crisis, ''Wouter en Nout geven zo een persconferentie,'' zegt ze. "Er komt twintig miljard euro steun... Kom televisie kijken" Groot nieuws voor een oud-bankier zou men denken, maar niet voor Ruding. Kort maar krachtig laat hij zijn vrouw weten: ''Dit interview gaat voor.'' En wanneer Renee later, 'nu vanuit de deuropening' verder gaat ze niet, laat weten: "Wouter en Nout zeggen dat ze de Nederlandse spaartegoeden bij Icesave garanderen,'' dan zegt Onno: "O, dus de belastingbetaler draait ervoor op.'' Zijn echtgenote reageert met: "Maar het geld blijft wel rollen. Ik dacht dat je blij zou zijn.'' Hoe zorgzaam: "Ik dacht dat je blij zou zijn." Maar Ruding is helemaal niet blij, hij weet inmiddels dat hij gefileerd wordt door Jannetje Koelewijn en zegt geirriteerd tegen zijn vrouw: "Ik kan er nu niet op reageren. Ik wil mijn verhaal afmaken."

Kortom, Onno is een ijdele hork die ook nog eens directeur van het IMF was. En dit soort ijdele horken besturen onze samenleving. Het is maar dat u het weet.

5 opmerkingen:

M42tijn zei

Stan, het is altijd een genot jouw stukjes te lezen... ook hier weer, met een beetje hulp van Jannetje Koelewijn.
Toch lijkt deze crisis volledig geënsceneerd... Nu blijkt dat, volgens de ver. v. Ned. Gemeenten, er met goedkeuring van DNB geld op de nu noodlijdende banken, als Icesave en Lehman is gezet. Meer dan 250 miljoen! Oplossing: gemeenten mogen hun eigen geld in de toekomst niet meer beheren aldus Bos... Dit riekt naar centralisatie op grote schaal. Daarnaast hebben we de oproep van premier Brown om een nieuwe financiele wereldorde in het leven te roepen. Wauw... ze gaan het echt doen!

Sonja zei

Ik weet uit het onderwijs dat scholen hun overschotten (van de overheidssubsidie) ook beleggen om er meer geld mee te maken, ben benieuwd of we daar nog iets over te horen krijgen...

Sonja zei

Onderschat mevrouw Ruding echter niet. Naast de obligate charity zit mevrouw ook samen met mevrouw de Hoop Scheffer aan een tafel met mevrouw Bush.

stan zei

mevrouw bush is zo onnozel dat ze niets durft te zeggen, zo weet ik van iemand die bij haar aan tafel heeft gezeten, bovendien heeft ze smetvrees, er staat permanent iemand gereed met tissues om haar rechterhand te ontsmetten. als dit geen heerlijke roddels zijn weet ik het niet meer.

Sonja zei

Roddel? Het verslag over die smetvrees staat online, op een Franstalige culinaire website, er was een etentje op hoog niveau georganiseerd. Mevrouw Bush durfde geen ei te eten omdat ze bang is voor salmonella...

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...