maandag 20 oktober 2008

Chris Kijne van de VPRO 6


Chris, toen ik vanochtend onze hond Animal uitliet en van de herfstzon genoot dacht ik ineens hoe illustrerend jouw column in Spreek'buis is. De doos van Pandora is een metafoor voor de prijs die de mens moet betalen voor het verkrijgen van kennis en daarmee inzicht. Het is tekenend dat jij die doos van Pandora het liefst zo diep mogelijk wilt begraven en de sleutel ervan zo ver mogelijk wilt weggooien. Jij wilt kennelijk kennis zonder prijs, inzicht zonder consequenties. Je overweegt zelfs om jezelf en je publiek kennis te onthouden om zo een door jou niet nader omschreven 'hoger belang' te dienen, dat in de praktijk neerkomt op het redden van de kapitalistische handel in lucht. Jij wilt daarmee voorkomen dat je met de werkelijkheid wordt geconfronteerd, de werkelijkheid waarvan jij dacht dat die 'definitief diep begraven was.' Je bent bereid te accepteren dat in een parlementaire democratie minister Bos informatie achterhoudt tot het hem schikt die informatie te verstrekken of juist niet om zo een 'hoger belang' te dienen.
Geen kennis, geen inzicht, en wel omdat onze generatie eigenlijk niet geconfronteerd wil worden met de consequenties van haar eigen handelen. Onze generatie, Chris, wil kind blijven. 'En het vreemdst is: we inden allemaal nog dat Bos gelijk heeft ook.' Kinderen die gered worden, die bij de hand worden genomen door de vader, iemand met autoriteit. En onze generatie schaamt zich daar niet voor, zelfs niet degenen die hun brood verdienen met het zoeken naar kennis. Integendeel: 'Voor ons journalisten was het natuurlijk niet nieuw dat Wouter Bos ons niet altijd de waarheid vertelde. Wel is nieuw dat ik op dit moment even niet meer weet of ik wel even hard als vroeger mijn best moet doen om hem die waarheid te laten vertellen.' Juist ja. Chris, het is tijd dat onze generatie het veld ruimt voor jongeren die volwassener zijn dan onze generatie.

1 opmerking:

Thesingh zei

Yep, de bijaapjes weten dat de hoofdaap gelijkheeft. Als hij namelijk niet gelijk heeft dan valt hun eigen bestaansrecht ook weg. Je bent namelijk liever lakei van de macht dan lakei van de lucht.