maandag 15 september 2008

Nederland en Afghanistan 170

'Amerikaanse aanval op Afghaans dorp ''na valse tip''
Gepubliceerd: 15 september 2008 12:11 Gewijzigd: 15 september 2008 12:20
AP, AFP

Kabul, 15 sept. Een Amerikaanse militaire operatie in Afghanistan waarbij volgens Kabul 90 burgers van wie 60 kinderen werden gedood, werd uitgevoerd op basis van valse informatie verschaft door een concurrende stam. Dat heeft een woordvoerder van de Afghaanse president Hamid Karzai gisteren meegedeeld.
Hij sprak van „totale desinformatie” bedoeld om de internationale troepen in het land te gebruiken om eigen politieke twisten uit te vechten. De kwestie heeft nieuwe spanningen veroorzaakt tussen de Afghaanse regering en de internationale troepenmacht.
De Verenigde Staten meldden aanvankelijk dat 30 militanten, onder wie een bekende commandant, en geen burgers werden gedood bij de aanval op 22 augustus op het dorp Azizabad. Een legeronderzoek kwam vervolgens tot de conclusie dat 35 militanten waren gedood en zeven burgers.
Na videobeelden die zeker tien dode kinderen en nog 40 dode burgers toonden, kondigden de VS vorige week aan een generaal te sturen voor verder onderzoek. De lezing van een Afghaanse regeringscommissie dat 90 burgers – Afghaanse employés van een Britse beveiligingsfirma en hun gezinnen – zijn gedood, wordt gesteund door een voorlopig rapport van de Verenigde Naties.
„Geen enkele Talibaan werd gedood”, aldus Karzais woordvoerder, „dus het was een totale ramp en die werd nog erger gemaakt toen er ontkenningen kwamen, totale ontkenningen”.'

Geen opmerkingen:

De Holocaust Is Geen Rechtvaardiging meer Voor Joodse Nazi's

Eitan Bronstein, bezig de geschiedenis van straten, wijken en steden terug te geven aan Palestijnen en daarmee aan de Joden in Israël. . Zev...