donderdag 18 september 2008

Het Neoliberale Geloof 134

De BBC Worldservice bericht dat de ineenstorting van de financiele markten de Amerikaanse belastingbetaler misschien wel triljoenen dollars gaat kosten om zo het kapitalisme overeind te houden, waarbij een kleine elite schatrijk wordt aan de rest van de wereldbevolking. Iemand moet toch voor dit systeem dokken.
Een triljoen is een miljoen tot de 3e macht, dus 1.000.000.000.000.000.000. U ziet, het neoliberale geloof is buitengewoon duur. Toch weigeren de westerse volksvertegenwoordigers stappen hiertegen te ondernemen. Ook zij, of juister nog, juist zij werken voor dit geloof.
De staat is altijd in handen van de rijken geweest en zal dat blijven. Zo was het tijdens koningschappen, keizerrijken, dictaturen, het facisme, en nu de democratie. En iedereen accepteert dat, ten dele omdat de opiniemakers ons vertellen dat dit het beste voor ons allen is. De mensheid evolueert heeeeeeel erg langzaam.
Ik zag onlangs op tv Femke Halsema kwebbelen, zij presenteert zich als een alternatief, maar het is allemaal theater. En dat gaat ook voor de SP op, het gaat nergens om. Op het moment dat opnieuw duidelijk wordt dat het kapitalisme failliet is durft niemand van deze beroepspraters uit te leggen hoe de huidige crisis is ontstaan. Ze kijken wel uit, ze zijn er met handen en voeten aan gebonden.

7 opmerkingen:

Vrije-wereldburger zei

Kijk uit hoor, in het Angelsaksisch taalgebruik is a billion wat overal elders een miljard heet, 1000 miljoen. En a trilion is dan duizend miljard, een biljoen, dus er staan zes nullen teveel.

Overigens nog steeds een krankzinnige hoeveelheid geld die opgehoest moet worden terwille van de Vrije Markt (waar plotseling niemand het meer over heeft, kunst...).

stan zei

in brits-engels is een trillion een triljoen, 10 tot de 18de, in amerikaans engels is een trillion een biljoen, miljoen maal een miljoen. ik ga er dus vanuit dat de bbc dus een triljoen bedoeld. we hebben het hier over het gespeculeer op niveau.
stan

Anoniem zei

Ik heb Anja Meulenbelt van de SP wel eens gemailed nav een relevant onderwerp op haar weblog dat de SP eigenlijk nergens mee bezig is als zij geen duidelijke standpunten inneemt tav het kapitalisme. Mening uitwisseling werd al gauw onaangenaam. Wist toen gelijk weer waarom ik geen lid ben geworden van die club.

Waar je dan wel lid van kan worden in Nederland zonder in onzinnig gekwek te belanden, is mij nog steeds een raadsel.

Succes, Ben

Anoniem zei

Tijd opnieuw voor de CPN?
We gaan met zijn allen failliet aan de inflatie die de VS induceren.Die financieel-economische crisis wordt geweten aan wanbeleid en tekort aan toezicht maar persoonlijk denk ik dat de oorlogen in het Midden-Oosten de aanzet hebben gegeven.
Die zijn betaald met bijgedrukt geld.
Nu krijgt het westen toch nog de straf van Allah te verwerken.
alle landen die meededen met het VS-Israelische avontuur gaan naar de kelder, zowel financieel als sociaal.

yelamdenu zei

Die financieel-economische crisis wordt geweten aan wanbeleid en tekort aan toezicht maar persoonlijk denk ik dat de oorlogen in het Midden-Oosten de aanzet hebben gegeven.
Die zijn betaald met bijgedrukt geld.


Het systeem zit veel dieper en is nog veel meer perfide dan dat.

Anoniem zei

Waar komt het geld voor het voeren van de oorlogen van vandaag vandaan?....dat is er niet!!ra..ra

tot de conclusies waar "de geleerde"economen vandaag komen en van schrikken hoorde ik 2 jaar geleden al van een "gewone man"

Maar als er nu iemand opstond die eerlijk was en zeer inteligent iemand die een echte partij goed kon leiden........hij zou nu zeker geen drie en een half jaar leven zoals 2000 jaar geleden.

yelamdenu zei

"Maar als er nu iemand opstond die eerlijk was en zeer inteligent iemand die een echte partij goed kon leiden........hij zou nu zeker geen drie en een half jaar leven zoals 2000 jaar geleden."

:-(

“Whoever controls the volume of money in our country is absolute master of all industry and commerce...and when you realize that the entire system is very easily controlled, one way or another, by a few powerful men at the top, you will not have to be told how periods of inflation and depression originate.”

James A. Garfield, een vermoorde president van de Verenigde Staten

"The Government should create, issue, and circulate all the currency and credits needed to satisfy the spending power of the Government and the buying power of consumers. By the adoption of these principles, the taxpayers will be saved immense sums of interest. The privilege of creating and issuing money is not only the supreme prerogative of government, but it is the government’s greatest creative opportunity.”

Abraham Lincoln, een vermoorde president van de Verenigde Staten

"The Bank is trying to kill me, but I will kill it!"

"I killed the Bank!"

Andrew Jackson, president van de Verenigde Staten, op wie een aanslag werd gepleegd

De Holocaust Is Geen Rechtvaardiging meer Voor Joodse Nazi's

Eitan Bronstein, bezig de geschiedenis van straten, wijken en steden terug te geven aan Palestijnen en daarmee aan de Joden in Israël. . Zev...