maandag 29 september 2008

Het Neoliberale Geloof 155

Afgelopen zaterdag berichtte de Volkskrant:

'''Hypotheekcrisis was roofpartij’'
Van onze correspondent Philippe Remarque

gepubliceerd op 27 september 2008 07:10, bijgewerkt op 27 september 2008 10:11

WASHINGTON - Driehonderd meter verderop, in het Witte Huis, worstelen president Bush en de kandidaten Obama en McCain met de grote financiële crisis. Maar Herman Wijffels zit bijna opgetogen in zijn kantoor op de Wereldbank. Want deze crisis, zegt hij, betekent ‘het failliet van het Wall Street-kapitalisme’.
‘Het communisme is 20 jaar geleden aan zichzelf ten onder gegaan, en volgens mij gebeurt dat nu met het fundamentalistische kapitalisme’, zegt Wijffels (66), vertrekkend bewindvoerder bij de Wereldbank, ex-chef van de Rabobank, CDA-denker en formateur.
Hij waarschuwt al een paar jaar dat het financieel bestel op ‘bellenblazen’ begint te lijken. ‘De Amerikaanse financiële sector was dominant geworden over de reële economie. En dat hele bestel dondert nu gewoon in elkaar.’ Stemt hem dat tevreden? ‘Ja, in zekere zin wel. Want het was niet goed voor de wereld, en ook niet goed voor de gewone mensen.’
Alle remmen los Sinds het kapitalisme zegevierde op het communisme, zegt Wijffels, ‘zijn alle remmen losgegaan’. ‘Dat heeft ruim baan gemaakt voor al die deregulering. Die lui op Wall Street voelden zich de koningen van het universum. Nu, je ziet wat daar van gekomen is. Eerlijk gezegd is die hele hypotheekcrisis één grote roofpartij geweest.’''

Lees verder: http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1071570.ece/Hypotheekcrisis_was_roofpartij

Aldus de voormalige bankier Herman Wijffels.

Maar nu de vragen. Lezers van deze weblog hebben al enkele jaren de conclusie kunnen lezen die nu door de Volkskrant wordt opgetekend uit de mond van een vooraanstaande kapitalist. Waarom heeft Wijffels dit niet eerder verteld? Waarom heeft de Volkskrant dit niet eerder verteld? Waarom hebben de politici dit niet eerder verteld? Waarom geven de commerciele massamedia hierop geen antwoord?

Geen opmerkingen: