woensdag 30 april 2008

Vrouwen In Het Zwart

www.vrouweninhetzwart.nl

lees ook onze nieuwsbrief onder de oproep houden een wake op vrijdag 2 mei 2008vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje) 40 jaar bezetting is meer dan genoeg! ISRAEL: Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied. The wall must fall - Weg met de annexatie muur Beindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken


Vorige maand gaven we jullie een overzicht van onze heel geslaagde 8 maart conferentie over 60 jaar Nakba en in solidariteit met de Palestijnse vrouwen. Ditmaal, zoals toen beloofd, de slotverklaring opgesteld door 5 vrouwenorganisaties: de Vereniging van Palestijnse Vrouwen (i.o.), Vrouwen in het Zwart Nederland, Vrouwen voor Vrede, WILPF Nederland, Vrouwen van het Nederlands Palestina Komitee en Multicultural Women Peacemakers Network Nederland met op- en aanmerkingen van het zeer talrijke publiek, de Palestijnse spreeksters en aanwezige politici van SP Groen Links en P.v.d.A.


Slotverklaring van de Dag van Internationale solidariteit met Palestijnse vrouwen ” 60 jaar Nakba”, 8 maart 2008

De organisatoren van deze Internationale dag van solidariteit met Palestijnse vrouwen roepen op tot ondersteunen van het Charter of Principles van de International Women’s Commission, aangenomen op 27 juli 2005, in Istanbul, in overeenstemming met VN Veiligheidsraad Resolutie 1325. Voorts vragen zij steun voor het volgende:

Israël moet
1) het aanbod van Hamas voor een wapenstilstand (hudna) aannemen
2) de belegering van Gaza beëindigen en
3) vrije doorgang verlenen aan alle Palestijnse burgers en goederen naar en van Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Europa moet
1) bijdragen aan de hereniging van het Palestijnse volk door alsnog de uitkomst van de verkiezingen in 2006 te erkennen, om daarmee een verschrikkelijke fout van de internationale gemeenschap te repareren.
2) het verkopen en doorvoeren van wapens naar Israël stoppen.
3) het Associatieverdrag met Israël opschorten zolang Israël de mensenrechten van de Palestijnen schendt, zoals beschreven in artikel 2 van het verdrag.

Nederland moet
1) de oproep van Palestijnse organisaties van 2005 tot boycot, desinvestering en sancties steunen, totdat Israel zijn bezetting en kolonisatie van alle Arabische gebieden opgeeft en de Muur ontmantelt.
2) de fundamentele rechten van de Arabisch-Palestijnse bewoners van Israël op volledige gelijkheid erkent.
3) De rechten van de Palestijnse vluchtelingen op terugkeer naar hun huizen en bezit zoals vastgelegd in VN Resolutie 194 respecteert, veilig stelt en bevordert.


De Palestijnse-Israëlische oorlog in 1948 wordt door Israëliërs de Onafhankelijkheidsoorlog genoemd. De Palestijnen noemen het de Nakba, de ‘catastrofe’. In 1948 werden bijna een miljoen Palestijnen verdreven uit hun huizen, burgers werden het slachtoffer van massamoorden en honderden Palestijnse dorpen werden verwoest. Anno 2008, 60 jaar na deze oorlog en het uitroepen van de Staat Israël worden eindelijk veel mythen over wat er toen gebeurde doorgeprikt [lees bijv. het op Israëlische archieven gebaseerde boek 'De Etnische Zuivering van Palestina' van de Israëlische historicus Ilan Pappe] Hieronder een bericht van een groot aantal organisaties, waaronder Vrouwen in het Zwart, die jullie oproepen om Zaterdag 17 mei naar de Dam in Amsterdam te komen voor de herdenking van 60 jaar Nakba

Twee bijeenkomsten op17 mei

1948 – 2008, 60 JAAR NAKBA


60 jaar verwoesting van Palestina, 60 jaar verdrijving van Palestijnen,
60 jaar onderdrukking van de Palestijnen, 60 jaar landroof
Een land met een volk wordt een volk zonder land
Herdenkingsceremonie op de Dam
60 minuten voor 60 jaar Nakba
Van 13.00 uur tot 14.00 uur
Verzamelen vanaf 12.30 uur
Solidariteitsbijeenkomst in de Doopsgezinde Singelkerk

Singel 452, vanaf 14.45 uur.
Start programma: 15.15 uur.

Thema: Historie, toekomstperspectieven en hoe het recht te laten zegevieren.

Sprekers: Omar Barghouti (Palestijns politiek analist uit Jeruzalem), Robert Soeterik (Midden-Oosten deskundige) en Hajo Meyer (Een Ander Joods Geluid)

Muzikale bijdragen: Jacob Allegro Wegloop (piano) en Jonathan Wegloop (hoorn)

Tevens wordt het 1e exemplaar van het boek “De Verwoesting van Palestina” van Robert Soeterik
aangeboden aan oud-premier Dries van Agt.
Organisatie: Nederlands Palestina Komitee i.s.m. Palestijnse Gemeenschap Nederland, Palestina Komitee Rotterdam, Al Awda, Vrouwen in het Zwart Nederland, Internationale Socialisten, Stop de Oorlog, Keerpunt, Haags Vredesplatform, Vrijwillige Internationale Aktie, Stop de Bezetting, TALLIQ, Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit, Een Ander Joods Geluid

Aanmelden via www.palestina-komitee.nl Perscontact: Wim Lankamp 06 289 167 95
Nog genoeg te doen dus lieve vriendinnen en vrienden, maar kom eerst naar onze wake op 2 mei op het Spui [trek s.v.p. iets zwarts aan].
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Kijk op onze vernieuwde website, gemaakt door sympathisanten: www.vrouweninhetzwart.nl.
We zijn haast klaar met onze verbeterde site, met nieuwe foto's en binnenkort al onze nieuwsbrieven en achtergrondsartikelen. Nog niet helemaal af dus we hebben uw gift nog echt nodig; svp uw donatie op: Postbank: 9399562 t.n.v. Stichting Vrouwen in het Zwart Amsterdam. Met dank voor de gulle gevers in april.
We waren op de Multiculturele TV Nederland en op de NMO-TV. Beide goed gemaakte programma's.Voor tapes: mail aan info@vrouweninhetzwart.nl + uw tel.no. vermelden.
Het Internationale Netwerk Vrouwen in het Zwart, i.s.m. met Coalition of Women for a Just Peace, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen een aantal Israëlische vrouwen samen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om te protesteren.
In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de Israelische bezetting van Gaza en de Westoever: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit.
In Nederland waren de eerste vrouwen al in januaril 1990 op het Spui aanwezig. 18 jaar nu al, op een periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam wakes.
In ons land worden nu al in 6 steden maandelijks wakes gehouden.
[voor adressen zie hieronder]
In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op de site: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal
Organisatie Amsterdam:
Lily van den Bergh tel: 020- 62 23 661
e-mail: info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Spui bij beeld Lieverdje
Organisatie Groningen :
Janny Beekman tel: 0595 - 57 25 95
e-mail: Groningen@vrouweninhetzwart.nl
Zaterdag om de veertien dagen
Tijd: 13 - 14 uur verzamelen op de Grote Markt

Organisatie Haarlem:
Heleen Witte: tel: 023- 532 50 25
e-mail: Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Leeuwarden:
Joop Hoekstra: tel: 0513-633544
e-mail: joophoekstra@tiscali.nlIedere laatste zaterdag van de maand
Tijd: 13:00-14:00 uur op De Nieuwstad bij De Waag Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11 30 74 10
e-mail: Maastricht@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste donderdag van de maand
Tijd: 18.15-19.15 uur Op de Markt Geef je op: fescarrott@netscape.net

Organisatie Utrecht:
Tienta Verlegh tel: 030 - 241 36 46
e-mail: Utrecht@vrouweninhetzwart.nlIedere laatste zaterdag van de maand
Tijd: 13- 14 uur Op Stadhuis brug
Informatie over mensenrechten in Israel en de Palestijnse Gebieden:
Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
Coalition of Women for a Just Peace: www.coalitionofwomen4peace.org
Vrouwen voor Vrede: www.vrouwenvoorvrede.nl
Sivmo: www.sivmo.nl
Stop the Wall: www.stopthewall.orgEen Ander Joods Geluid: www.eajg.nl

Weblinks:
The East Jerusalem YMCA
YWCA in Palestina

Geen opmerkingen:

NRC. Goedemorgen en Welterusten

  Goe Vandaag 16 APRIL 2024 Goedemorgen, Oekraïne slaakt een noodkreet: door het tekort aan munitie dreigt Rusland op alle fronten terrein t...