zaterdag 5 april 2008

De Volkskrant 65

Twee dagen geleden berichtte de Volkskrant ons het volgende:

'Pieper verruilt onveilig Nederland voor Rivièra
ACHTERGROND,
Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt
gepubliceerd op 03 april 2008 04:13, bijgewerkt op 3 april 2008 08:29Amsterdam -

Roel Pieper, durfkapitalist en voormalig topman van Philips, verruilt Nederland voor de Franse Rivièra.'

Zowaar, een echt 'ACHTERGROND artikel van onze verslaggever Marc van den Eerembeemt,' zoals de Volkskrant met gepast trots aangeeft.

Maar nu blijkt Marc de zaak toch niet zo goed te hebben uitgezocht en is de heer Pieper niet uitgeweken uitsluitend vanwege de door de Volkskrant beweerde onveiligheid in het vaderland. De Telegraaf meldt ons vandaag het volgende: 'Pieper emigreert ook om belasting. Voorkeursbehandeling afgelopen... De oud-topman heeft tien jaar lang gebruik kunnen maken van een speciale regeling waardoor hij dertig procent van zijn belastbaar inkomen belastingvrij ontving. Deze voordeelsregeling loopt dit jaar af. Volgens Pieper heeft Philips dit destijds met de Belastingdienst geregeld om te voorkomen dat hij, toen hij gevraagd werd leiding te gaan geven aan het elektronicaconcern, komende vanuit Amerika direct onder het zware Nederlandse belastingregime zou vallen. "Vorig jaar heb ik verlenging van de regeling aangevraagd," verklaart Piper. "Maar Financien heeft ons laten weten dat het niet kon. Toen was voor ons de optie: blijven we of niet."' Nog geen jaar later was Pieper opgestapt bij Philips, maar dat belette hem niet om negen jaar nadien nog steeds van dit belastingvoordeel voor gefortuneerden te profiteren. Uit het feit dat Roel verlenging aanvroeg van dit privilege blijkt wel hoe krap dit soort mensen bij kas zitten. Vaak wordt voorbijgegaan aan het feit dat een pand aan de Riviera enorm in de papieren kan lopen. En het is dan ook volkomen begrijpelijk dat een overbruggingsperiode van tien jaar dan te kort is. Opmerkelijk is overigens wel dat al deze informatie in het onderzoek van de Volkskrant niet boven tafel kwam. Zou Marc zijn werk niet goed hebben gedaan? Op zijn minst is hier toch een rectificatie op zijn plaats, want nu blijkt ineens dat de bewering over 'het onveilig Nederland' voor gefortuneerden niet gestoeld is op gedegen onderzoek. Tenzij Marc met onveilig bedoelt, belastingtechnisch onveilig, maar dan had mijn wakkere collega dat erbij moeten vermelden. Misschien kan de Volkskrant ook eens onderzoeken hoe het nu verder moet met het reactionaire weekblad Opinio dat door Pieper mede gefinancierd is van belastinggeld dat Pieper niet aan de gemeenschap hoefde te betalen. Een deel van het geld gaf Pieper liever aan een weekblad dat een extreem rechts gedachtegoed verspreid. Die durfkapitalisten weten elkaar altijd te vinden. Dat heb je nou eenmaal als je lef hebt en zo brutaal als de beul bent.

'Na een (matig tot niet renderende) investering in het nieuwe opinieblad Opinio, richt investeerder Roel Pieper zijn geldpijlen nu op zakenreizigers. Businessclass en firstclass-vliegers staan nog altijd in dezelfde rij op de luchthaven als economy-vliegers.'

Geen opmerkingen: