zondag 30 maart 2008

De Nuance van de NRC 56


Gisteren stond op de voorpagina van de NRC onder andere deze twee berichten: '"Film laat zien dat Wilders goed nadenkt"' en rechts ervan 'Vis dreigt snel uit oceaan te verdwijnen.' Twee berichten die kennelijk even vermeldenswaard zijn, even relevant voor ons voortbestaan . In onze samenleving is alles even belangrijk en dus even onbelangrijk. Dat tekent de krankzinnigheid waarin we leven. De mening van een Nederlandse dwaas kan met even veel recht op de voorpagina staan als een ernstige waarschuwing aan de mensheid. Niets is meer triviaal, het triviale is van levensbelang geworden en het levensbelang triviaal. Het wegsmelten van de poolkappen is even grote importantie als de positie vanm Van Gaal. En links onderaan de pagina laat je de cartoonist nog even een absurd grapje maken over de leeg geviste oceanen, want in een absurde wereld speelt men het absurde spel mee, en maakt men er zelfs absurde grappen over. "De kwal was heerlijk!" zegt de tevreden klant in het restaurant tegen een blije ober, in de wetenschap dat alleen nog kwallen de oceanen zullen bevolken. De moderne mens handelt als een kind dat niet weet wat werkelijk van waarde is en wat niet. Inderdaad, alles van waarde is weerloos, zoals Lucebert dichtte. Onnozelheid is het resultaat van bijna 3 eeuwen westerse Verlichting.
En omdat alles gelijk geschakeld is, handelt de mens er ook naar. Dus kwebbelt hij de ene moment over een malloot en het andere moment over zijn eigen voortbestaan. Het maakt de massamens niets meer uit, het is toch een circus, 1 groot spektakel, waarin zijn leven bepaald wordt door krachten waarop hij geen enkele greep heeft. Oscar Wilde formuleerde het eens zo: de cynicus is iemand die de prijs van alles weet, maar van niets de waarde. En daar speelt de slijpsteen voor de geest op in, uit commerciele motieven, want er zijn geen andere beweegredenen meer. Geld is de ultieme waarde geworden.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...