dinsdag 26 februari 2008

Paul-Kleis Jager Journalist

Een aantal van mijn collega's is structureel in de war, op het mallotige af. Een voorbeeld daarvan stond vanochtend in Trouw. Leest u even met me mee:

'Nicolas Sarkozy overladen met kritiek na uitglijder

Paul-Kleis Jager

De Franse president Sarkozy kampt met een dalende populariteit. Een veelbesproken incident dit weekend maakt het er niet beter op.
Bijna een miljoen Fransen zagen afgelopen weekend een
amateurvideo op internet hoe hun president, op gedempte toon en glimlachend, ’Lazer dan ook op, klootzak’ zegt tegen een man die hem weigert de hand te schudden. Het gebeurde op de jaarlijkse landbouwtentoonstelling en de man had Nicolas Sarkozy toegevoegd dat hij niet door hem ’bevuild’ wilde worden.'

Lees verder:
http://www.trouw.nl/hetnieuws/europa/article925913.ece/
Nicolas_Sarkozy_overladen_met_kritiek_na_uitglijder

Nou, nog 1 keer dan: beste Paul-Kleis Jager: een politicus die zegt tegen een medemens wiens belangen hij als staatshoofd dient te behartigen: 'Lazer dan ook op, klootzak' maakt geen 'uitglijder'. Een uitglijder doe je per ongeluk. Maar het minachtend behandelen van een burger getuigt van een fundamenteel disrecpect voor de ander. De ander is een klootzak die op moet lazeren. Het is geen uitglijder, het is een van de talloze aanwijzingen dat deze Sarkozy geen zelfrespect en geen zelfbeheersing heeft. De man is een gevaar voor zijn omgeving en zichzelf. Hij is een dwaas. Dwazen maken geen uitglijders, die doen wat ze zijn, dwaas. Begrijp je, Paul-Kleis. Het is ook geen 'incident,' de houding van Sarkozy is structureel. Lees De Prins van Macchiavelli, of beter nog De Tijgerkat van Tomasi di Lampedusa.

Ik zal het makkelijker voor je maken. Neem een Nederlands voorbeeld: Rob Oudkerk, die het over 'Kut Marokkanen' had, bedoelende Amsterdamse jongeren wier ouders uit Marokko hierheen kwamen. Rob Oudkerk was een socialistische wethouder en notoire hoerenloper, vader, echtgenoot, huisarts, politicus die heroinehoertjes eerder zou gebruiken dan in bescherming nemen. Dit zijn politici die worden geacht voor het goede in een samenleving op te komen, ze worden evenwel niet door humanisme gedreven, maar door macht. Dat is geen uitglijder beste jongen, zo zijn ze. En het barst van dit soort tuig in de politiek. En weet je hoe dat komt? Dat komt vooral ook vanwege het feit dat journalisten zoals jij deze luitjes in bescherming nemen door eufemismen te gebruiken in plaats van eerlijke woorden. De politici worden in een consumptiemaatschappij door de commerciele massamedia verkocht aan het publiek, net zoals de nieuwste gadgets worden aangeprezen. Dus doe je best Paul-Kleis. Waar komt Kleis eigenlijk vandaan?

1 opmerking:

Vrije-wereldburger zei

Even afgezien van de inhoud van het stuk: Jager is een mevrouw...
(ja, da's effe slikken).

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...