dinsdag 29 januari 2008

De Racist Hero Brinkman 2

Ismael gaf deze reactie op stukje over Hero Brinkman, Kamerlid van de Partij van Wilders.

Ismael heeft een nieuwe reactie op uw bericht "De Racist Hero Brinkman" achtergelaten: Een kleine correctie Stan. Marokkanen zijn van oorsprong geen semieten, maar behoren tot een ander volk, die van de Imazighen (berbers). De Arabisatiepolitiek van meer dan honderd jaar, heeft niet kunnen verhinderen dat nog een 50% van de bevolking van Marokko één van de Tamazight-dialecten spreekt. Genetisch gezien zijn Marokkanen, verarabiseerd of niet, berbers. Een bekend spreekwoord over Marokkanen luid: "Scratch an Arab, find a berber."De meeste Marokkanen die in Nederland wonen, kom oorspronkelijk uit het Rifgebied, één van de nog altijd Tamazight sprekende gebieden. In Marokko is dit gebied door de post-koloniale regimes stelselmatig achtergesteld, één van de redenen dat wij nu in Nederland zijn.Voor de rest ben ik het zoals altijd met je eens.'

Ismael heeft volkomen gelijk. Ik heb mij niet secuur genoeg uitgedrukt. Wat ik had willen zeggen is dat voor mensen als Hero Brinkman alle Marokkanen Arabieren zijn, want waar het hem en zijn kornuiten om gaat is de haat tegen die groep aan te wakkeren. Het maakt hem niet uit of de Marokkanen ook daadwerkelijk Arabieren zijn. Als ze er maar op lijken. Zo las ik eens jaren geleden een artikel in de Telegraaf waarin de Perzen Arabieren werden genoemd. Het gaat dit slag lieden om de haat tegen de vreemdeling in ons midden. Vroeger waren dat de joden, nu de 'Arabieren'. Blijft staan dat Ismael gelijk heeft.

4 opmerkingen:

Sonja zei

Zo heb ik ook wel eens een probleem met het gebruik van de term 'racisme'. Wanneer bijvoorbeeld Antillianen op de arbeidsmarkt worden gediscrimineerd, en ik noem dat racisme, krijg je meteen uitgelegd dat dat geen racisme is, omdat 'Antillianen' geen ras zijn. Dat klopt natuurlijk, maar wanneer ik 'etnicisme' schrijf weet weer niemand waar ik het over heb.

Anoniem zei

Het onevenwichtige gebruik van de term Marokkanen, blijkt vooral wanneer er wat positiefs te melden valt, zoals een talentvolle voetballer, populaire artiest, goedverkopende schrijver of een succesvolle zakenman. Dan is het opeens NederMarokkaan, Marokkaanse Nederlander, Nederlander met Marokkaanse ouders/wortels/komaf. Ik lig dan altijd in een deuk, over het creatieve gebruik van die termen om aan te tonen dat als een Marokkaan iets goeds doet, dit ligt aan 'de kansen die de Nederlandse maatschappij' hem bieden, doet hij iets slechts dan ligt dat aan zijn afkomst of cultuur. Valt je al op wat hier aan ontbreekt? De persoonlijke verantwoordelijkheid, het individu; één van de grootste verworvenheden van een democratie toch?

Dat dit slechts óók selectief gebruik wordt, blijkt wel uit de krantenartikelen en opniepagina's (zoals destijds een der journalistieke collega's Fleur Jurgens) die een sociaal-economische verklaring omtrent achterstand, verhoogde criminaliteit en discriminatie, uit de context van de groep willen schrappen, om sociale omstandigheden te kunnen negeren en alles op 'eigen schuld, dikke bult'-verantwoordelijkheid te schuiven.

Anoniem zei

Wel Stan, hoe kan ik je een persoolijke vraag stellen?

stan zei

email me,
stan10@planet.nl
stan
of bel me
06-27070915

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...