Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit oktober 14, 2007 weergeven

Andy Warhol 3

Sonja schreef mij het volgende naar aanleiding van een uitspraak van Andy Warhol:

'Sonja zei...
'Andy' was een pedante nicht met sterallures. En een echte, inventieve, kunstenaar. Daar waar de surrealisten hun 'ready mades' allang aan de bomen hadden gehangen, de dapelijkse (pop) objecten geplaatst in een estetische context waardoor het van betekenis veranderde, en de Amerikaanse literaire Beat groepering ongeveer hetzelfde deed met taal, dacht Andy: kom, ik geef er een nieuwe draai aan, en ga daar geld mee verdienen. Hij koos zijn onderwerpen uit de dagelijkse populaire (pop) commerciële cultuur, transformeerde die met wat kunstgrepen en technieken tot beeldende kunst, en plaatste ze vervolgens weer terug in de commercie. Hij vulde een leegte, zowel in die van de kunst als in die van de platte consumptiemaatschappij.Hij omgaf zich in zijn atelier, die hij de Factory noemde, en in het uitgaansleven het liefst met 'freaks' en maatschappelijke outcasts als jun…

Pieter Herman Bakker Schut.

Ik heb gisteren in De Duif aan de Prinsengracht in Amsterdam afscheid genomen van Pieter Herman Bakker Schut, niet alleen een goede advocaat maar ook een groot mens, met het hart op de goede plaats, hoewel hij ironisch genoeg aan zijn hart bezweken is. Maar misschien heeft dat met elkaar te maken. Er spraken enkele mensen, onder wie zijn vriend de journalist Rudi van Meurs, die Pieter Herman prees voor zijn standvastigheid in zijn diepste overtuigingen. Hij was niet iemand geweest die links en radicaal was toen het uitkwam en modieus was. Tot op het laatst was hij kritisch over de zogeheten kapitalistische rechtstaat, die twee konden volgens hem niet samen gaan. Terwijl een VPRO tv-fragment werd getoond, waarin Pieter Herman enkele kritische woorden sprak over het kapitalisme en de rechtstaat werd er door enkele aanwezigen meewarig geglimlacht. Ach ja, die Pieter toch. Ik zag dat het allemaal een tikje te radicaal voor hen was. De mensen die zo reageerden hadden voor het merendeel ca…

Jan Wolkers

Bij de dood van een mens dient men te fluisteren en niet zoals in de commerciele massamedia gebeurt hardop te roepen en met kwalificaties te smijten. De Volkskrant opende vandaag met de kop 'De blik van een zuiver mens.' Die uitspraak was van de schrijfster Hella Haasse, maar de Volkskrant had, zoals de krant wel meer doet, deze woorden zonder aanhalingstekens zich eigen gemaakt, in de trant van onze Jan Wolkers is heen gegaan. De moderne media bevuilen alles, kunnen nergens met hun vingers afblijven, schakelen alles gelijk, en staan te schreeuwen waar een fatsoenlijk mens zwijgt. Ik kom uit een tijd waarin de katholieke elite van de Volkskrant niets van Wolkers moest hebben, en trouwens ook de protestantse elite gruwde van hem omdat hij zich tegen de benardheid van het plat burgerlijke christendom verzette. Voor hen, en ook voor de massa die de Volkskrant leest, was en is Wolkers vooral ook sex. 'Ze doen vaak net of ik alleen maar over seksualiteit heb geschreven, terwijl…

Naomi Klein 6

Afgelopen maandag stond in de Volkskrant een interview met Naomi Klein afgedrukt. De interviewer was iemand met de naam Olav Velthuis. Ik citeer een fragment van Olav: 'De kwade genius in het verhaal (De Shockdoctrine, het nieuwe boek van Klein. svh) is volgens haar Milton Friedman, de vorig jaar overleden Nobelprijswinnaar en vader van het neoliberale gedachtengoed. Friedman, wiens pupillen aan de Universiteit van Chicago over de hele wereld zouden uitzwerven, deinsde er niet voor terug om ook Pinochet van advies te dienen.' Vervolgens stelt Olav de vraag: 'Dat klinkt als een samenzweringstheorie.' Als lezer vraag je je dan af: wat klinkt als een samenzweringstheorie? De beschrijving van Naomi Klein dat Friedman met Pinochet een persoonlijk onderhoud had, en de dictator adviseerde door te gaan met zijn economische shocktherapie terwijl in de gevangenissen Pinochets tegenstanders werden dood gemarteld? 'Throughout his stay, Friedman hammered at a single theme: the …

Klimaatverandering 116

'Economic Costs of Climate Change ‘Will Affect Every American’
by Haider Rizvi

NEW YORK - Independent economists and environmentalists are warning of dire consequences for the U.S. economy if policy makers fail to take urgent action on climate change.
“Climate change will effect every American economically in a significant and dramatic way,” said Matthias Ruth, director of the University of Maryland’s Center for Integrative Environmental Research.
In a new study released this week, Ruth observed that further delays in tackling climate change would not only cause greater damage to the U.S. economy, but would also raise the future cost of dealing with natural disasters.
The authors of the study, entitled “The U.S. Economic Impacts of Climate Change and the Costs of Inaction,” say their efforts to analyze the economic research done in the past and pull in other relevant data make the study the first of its kind.
The costs of climate change inaction is likely to be much higher than the requ…

De Commerciele Massamedia 91

Traders at the New York Mercantile Exchange. In electronic trading at the exchange, the crude oil price was almost $88 a barrel. (Don Emmert/Agence France-Presse)

Leest u dit bericht eens goed en stel u zelf vragen:

'Oil soars above $88 as Turkey threatens to strike in Iraq
NEW YORK: Oil futures rose above $88 a barrel in trading Tuesday, their highest price ever, amid unrest in the Middle East.

The surge this week is being fueled by the threat of a Turkish military incursion in northern Iraq. The renewed tensions in the highly volatile region raised new concerns about further instability in the oil-rich Middle East. Iraq is the third-largest holder of known oil reserves, after Saudi Arabia and Iran. Turkey is a major passage for oil exports from Iraq and the Caspian Sea.
"Markets hate uncertainty," said Lawrence Goldstein, an economist at the Energy Policy Research Foundation. "The fundamentals are very supportive of high oil prices. But the majority of the latest run-u…

Ewald Vanvugt

De schrijver/publicist Ewald Vanvugt stuurde me de volgende email:

'Dag Stan.
Misschien vind je het zinvol om deze link te bekijken en als je kunt te verspreiden
. Ik doe dat graag:

'Reactie op ''Islam niet als geloof behandelen''
Liever geen hetze tegen de islam
Door: Ewald Vanvugt

De neiging een hetze te voeren de Islam is niet goed - ook al komt die van afvalligen. Natuurlijk weten ex-gelovigen veel meer van de Islam dan buitenstaanders die er gewoonlijk niet meer van weten dan dat de vrouwen hoofddoeken en hobbezakachtige jassen moeten dragen en dat de gelovigen bidden met de kont omhoog. Laten we ons liever verdiepen in de Islam.
· 'Islam niet als geloof behandelen'
`Er is geen beschaving in de islamitische geschiedenis,' stond woensdag prominent in De Pers als samenvatting van het grote interview met een ex-moslim. Geen beschaving in de islamitische geschiedenis? Het Alhambra in Granada, de paleizen van Isfahan - algebr…

Hillary Clinton

In godsnaam niet Hillary Clinton.

Gelul Beschermers

Ook in de Verenigde Staten scoort gelul heel hoog volgens opiniepeilingen. Sinds kort zijn deze handige gelul-beschermers op de markt voor 9 euro 99. Ze zijn vooral populair bij kijkers van het NOS-Journaal. Ze zijn bij mij te bestellen.

'Onion Poll: Bullshit Is Most Important Issue For 2008 Voters
By MediaChannel.

http://www.mediachannel.org/wordpress/2007/10/18/onion-poll-bullshit-is-most-important-issue-for-2008-voters

Andy Warhol 2

Andy Warhol in het Stedelijk Museum van Amsterdam. 'My paintings never turn out the way I expect them to, but I'm never surprised.'Laat het even inzinken.

De Dollar Hegemonie 35

'Foreign investors abandon U.S. assets

Reuters News Agency

October 17, 2007

NEW YORK -- Foreign investors fled from U.S. assets in August as a meltdown in the U.S. subprime mortgage market triggered a global credit crunch, Treasury Department data showed yesterday.

Foreigners dumped a net $163-billion of U.S. securities in August, a record outflow.

Net sales of long-term securities such as bonds, notes and equities - a more closely watched gauge of foreign demand - hit $69.3-billion, also a record. The last time this measure turned negative was in August, 1998, the month when Russia defaulted on its sovereign debt, sparking a global crisis.

Economists had expected net foreign purchases of long-term securities of $60-billion, according to a Reuters poll.

"Investors seem to be moving money outside of the U.S., which leads us to believe they are planning for a continual U.S. dollar decline," said Mark Meadows, currency strategist at Tempus Consulting in Washington. "What they…

De Nuance van de NRC 41

De NRC bericht:

Bush ziet dreiging ‘WO III’

Washington, 18 okt. De Amerikaanse president George W. Bush heeft gisteren gesuggereerd dat een „Derde Wereldoorlog" zou kunnen uitbreken als Iran een kernwapen verwerft.
Bush zei dit nadat hem op een persconferentie werd gevraagd of hij „echt gelooft” dat Iran met zijn uraniumverrijkingsprogramma een kernwapen nastreeft.
De eerste zinnen van zijn antwoord wijdde Bush aan de Iraanse verklaringen op dit punt. Vervolgens noemde hij een nucleair bewapend Iran „een gevaarlijke bedreiging voor de wereldvrede”. Daarna stelde hij: „We hebben een leider in Iran die heeft aangekondigd dat hij Israël wil vernietigen” – een verwijzing naar een uitspraak van de Iraanse president Ahmadinejad eind 2005, die in de Angelsaksische pers is vertaald als de bewering dat Iran „Israël van de kaart wil vegen” – om daar aan toe te voegen: „Dus ik heb tegen mensen gezegd dat als zij graag een Derde Wereldoorlog willen vermijden, het ernaar uitziet dat je er belang …

Irak 226

'The Iraqi Genocide

By Paul Craig Roberts

Why has not the Turkish parliament given tit for tat and passed a resolution condemning the Iraqi Genocide? As a result of Bush’s invasion of Iraq, more than one million Iraqis have died, and several millions are displaced persons. The Iraqi death toll and the millions of uprooted Iraqis match the Armenian deaths and deportations. If one is a genocide, so is the other. It is true that most of the Iraqi deaths have resulted from Iraqis killing one another. But it was Bush’s destruction of the secular Iraqi state that unleashed the sectarian strife. Moreover, American troops in Iraq have killed more civilians than insurgents. The US military in Iraq has fallen for every bit of disinformation fed to it by Al Qaeda personnel posing as “informants” and by Sunnis setting up Shi’ites and Shi’ites setting up Sunnis. As a result, American bombs and missiles have blown up weddings, funerals, kids playing soccer, and people shopping in bazaars and sle…

The Empire 283

' "Many in the US Military Think Bush and Cheney Are Out of Control" der Spiegel Interview with Gabriel Kolko der Spiegel, Germany
In an interview with SPIEGEL ONLINE, the Amsterdam-based military historian Gabriel Kolko talks about the prospect of war with Iran and argues that many in the US military now view the White House as being "out of control."
Spiegel Online: Mr. Kolko, editorials in US papers like the Wall Street Journal, the Weekly Standard and the National Review are pushing for military action against Iran. How does the leadership in the US military view such a conflict?
Gabriel Kolko: The American military is stretched to the limit. They are losing both wars in Iraq and Afghanistan. Everything is being sacrificed for these wars: money, equipment in Asia, American military power globally, etc. Where and how can they fight yet another? The Pentagon is short of money for procurement, and that is what so many people in the military bureaucr…

Iran 171

'In Iran, Putin Warns Against Military Action
By Nazila Fathi
The New York Times

Tehran - President Vladimir V. Putin of Russia told a summit of five Caspian Sea nations in Iran today that any use of military force in the Caspian region was unacceptable and in a declaration the countries agreed that none of them would allow their territories to be used as a base for launching military strikes against any of the others.
"We should not even think of making use of force in this region," Mr. Putin said. "We are saying that no Caspian nation should offer its territory to third powers for use of force or military aggression against any Caspian state," he added.
Mr. Putin's comments and the declaration come at a time when France and the United States have refused to rule out military action to halt Iran's nuclear program, which they believe is focused on nuclear weapons. Iran says its program is for peaceful purposes.
The comments were also a strong message that Ru…

The Empire 283

Many Americans Don't Realize Iraq War Is Illegal
by Sherwood Ross
http://www.opednews.com

'Many Americans Don\'t Realize Iraq War Is Illegal';

Mistakenly, many Americans still believe President Bush's war on Iraq is justified because Congress supported it and funds it.
Yet, as international legal authority Francis Boyle of the University of Illinois points out, President Bush got congressional backing by lying that Hussein had W.M.D. and that Hussein was connected to 9/11.
That's fraud, probably the bloodiest, costliest lie in White House history.
Also, to start a war, a country needs UN Security Council approval, which Bush failed to get. Otherwise, a nation can fight only in self-defense when attacked.
By attacking Iraq, Bush violated the Hague Conventions of 1899 and 1907, the Kellogg-Briand Peace Pact of 1928, the UN Charter, the Tokyo War Crimes Tribunals, and the Nuremberg Charter, Judgment and Principles, Boyle said.
As all treaties become the supreme law of…

De Israelische Terreur 265

De Zuidafrikaanse hoogleraar Volkenrecht John Dugard doceerde acht jaar lang in Leiden. Hij bezit vier eredoctoraten, en wordt algemeen beschouwd als een van de grootste deskundigen ter wereld op het gebied van het internationaal recht. Het moet toch niet zo moeilijk zijn voor de Nederlandse commerciele massamedia om deze geleerde eens uitgebreid aan het woord te laten over de grootschalige Israelische schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten. Ik begrijp dat mijn collega's het daar niet graag over hebben, maar toch, probeer eens onafhankelijk te zijn.
'UN expert rails at Quartet policies
By Tim Franks BBC News, Jerusalem
John Dugard speaks slowly and carefully. He rarely hesitates. But from his measured voice comes a reputation for being outspoken.
Earlier this year, in his role as special rapporteur to the UN Human Rights Council for the Palestinian Territories, the South African law professor wrote a report for the UN General Assembly in which he compared Is…

The Empire 282

'Pipeline Through Paradise: Big Oil's Plan to Tap the Arctic

It's estimated that one quarter of the world's untapped oil and gas reserves lie in the Arctic. And while politicians bicker loud and long over Iraqi oil, and oil executives lay plans for bringing natural gas and oil from West Africa, most know that the Arctic is the real prize in the ongoing international struggle to control dwindling energy resources. That's especially true now, as global warming causes Arctic ice to melt, exposing virgin territory and even, perhaps, opening for shipping the fabled Northwest Passage, which connects the Atlantic and Pacific oceans.
The region has become the center of an international skirmish, with Russian interests going so far as to plant an underwater flag in order to at least symbolically claim reserves presumed to exist beneath the North Pole's Lomonosov Ridge (which, they say, is connected to Russian territory by a submerged shelf). Even the U.S. government, whi…

The Empire 281

'The Iraq Effect
War has increased terrorism sevenfold worldwide.

By Peter Bergen and Paul Cruickshank
Research fellows at the Center on Law and Security at the NYU School of Law. Bergen is also a senior fellow at the New America Foundation in Washington, D.C.

"If we were not fighting and destroying this enemy in Iraq, they would not be idle. They would be plotting and killing Americans across the world and within our own borders. By fighting these terrorists in Iraq, Americans in uniform are defeating a direct threat to the American people." So said President Bush on November 30, 2005, refining his earlier call to "bring them on." Jihadist terrorists, the administration’s argument went, would be drawn to Iraq like moths to a flame, and would perish there rather than wreak havoc elsewhere in the world.
The president’s argument conveyed two important assumptions: first, that the threat of jihadist terrorism to U.S. interests would have been greater without the war i…

The Empire 280

'Orwell in 2007
By Robert Weiner and John Larmett
The Oregonian

In "1984," the novel that most baby boomers read in high school, George Orwell creates a theoretical modern-day government with absolute power - a state in which government, called the Party, monitors and controls every aspect of human life to the extent that even having a disloyal thought is against the law.
On Sept. 26, a federal judge in Eugene ruled that crucial parts of the USA Patriot Act are unconstitutional because they allow federal surveillance and searches of American citizens without demonstrating probable cause. U.S. District Judge Ann L. Aiken said the federal government would "amend the Bill of Rights, by giving it an interpretation that would deprive it of any real meaning."
Ruling in favor of an Oregon lawyer who challenged the act after he was mistakenly linked to the 2004 train bombings in Madrid, Spain, Aiken stated: "A shift to a nation based on extra-constitutio…

Martelen 81

An Egyptian activist flashes an Arabic banner condemning torture in front of riot troops during a protest in Cairo.

Outsourcing Torture
By Chris Hedges

The Bush administration has called for the respect of human rights in Burma, a pretty safe piece of posturing, but it remains silent as Egypt’s dictator, Gen. Hosni Mubarak , unleashes the largest crackdown on public opposition in over a decade. Our moral indignation over the shooting of monks masks the incestuous and growing alliance we have built in the so-called war on terror with some of the world’s most venal dictatorships.
Mubarak, who has ruled Egypt for 26 years and is grooming his son, Gamal, to succeed him, can torture and “disappear” dissidents—such as the Egyptian journalist Reda Hilal, who vanished four years ago—without American censure because he does the dirty work for us on those we “disappear.” The extraordinary-rendition program, which sees the United States kidnap and detain terrorist suspects in secret prisons around …

De Israelische Terreur 264

'The 41st kilometer
By Amira Hass

A zoo. This is one of the ways that Palestinians describe the conditions under which nearly 1.5 million of them have been living: in an area of some 360 square kilometers, closed in on three sides by sophisticated barbed-wire fences, concrete walls and military lookout towers, and to the west by Israeli navy ships that seal them off from the sea. Overhead, in the sky, unmanned aircraft and hot air balloons continually photograph whatever happens inside this closed cage, which has seven gates connecting it to the world, all of which are sealed off almost hermetically. During the past four months, Israel has permitted about 2,000 people to leave the Gaza Strip - a minority of them were ill; more than half were Fatah senior activists or loyalists who were fleeing from the Strip; and the rest were individuals holding dual citizenship or visas for prolonged stays abroad. For the sake of comparison: In 1999, 1,400 people a day went through the Rafah cros…

Naomi Klein 5

'Disaster capitalism: Israel as warning Raymond Deane, The Electronic Intifada.I think we can safely deduce that Jewish extremist Kach members aren't too fond of Naomi Klein. On their informative online S.H.I.T. (Self-Hating and/or Israel-Threatening) List, we read that she "is an ISM supporter and Rachel Corrie lover. If Hitler were alive today, she'd love him as well!" This considered evaluation will probably need to be rephrased in less glowing terms if any patient Kahanists get around to reading The Shock Doctrine - the Rise of Disaster Capitalism. Many are now familiar with the outlines of Klein's argument: in the wake of natural and unnatural disasters, neo-liberal economic reform is foisted on stricken societies while their citizens are in a condition of collective disorientation. While the ruling class is quick to avail of these "opportunities," it doesn't actually set out to create them, because it doesn't need to: "An economic…

Andy Warhol

Vanmiddag naar de Andy Warhol tentoonstelling geweest in het Amerdamse Stedelijk Museum, nabij het CS. Geen goed tentoonstelling, maar daar vertel ik u de komende dagen over. Desondanks was het er druk. De bezoekers moest 3,50 euro extra betalen in verband met de hoge verzekeringspremie voor zijn werk. Veel belangstelling voor de man die zelf zei: 'I like boring things. I like things to be the same over ans over again.'

The Empire 279

'Tomgram: Nick Turse, The Pentagon's 100-Year War

How can we understand our world, if we have hardly a clue about the mini-worlds where planning for our future takes place? Just the other day, the Washington Post had one of the odder reports of the year. According to journalist Rick Weiss, demonstrators at protests in Washington DC and elsewhere have been independently reporting large "dragonflies" (with a bizarre "row of spheres, the size of small berries, attached along the tails") hovering near their rallies. ("'I'd never seen anything like it in my life,' the Washington lawyer said. 'They were large for dragonflies. I thought, is that mechanical, or is that alive?'")
Is this the micro-equivalent of UFO madness? Folie à Philip K. Dick? Are these actual dragonflies, which do look robotic, or advanced "spy drones" loosed by some unnamed agency in search of homeland-security troublemakers?
As a matter of fact, militarize…

Howard Zinn 12

U weet, ik ben een scepticus, maar dit boek kan ik alleen maar aanprijzen. Een absoluut meersterwerk is Howard Zinn's Geschiedenis van het Amerikaanse Volk. Het is veretaald in het Nederlands en uitgeverij Epo schrijft het volgende: 'Met een inleiding van Johan DepoortereHoward Zinn is een van de invloedrijkste Amerikaanse historici van de laatste decennia. Zijn bekendste boek is A People’s History of the United States waarin hij het ontstaan en de groei van de VS bekijkt door de ogen van de underdogs. Zijn boek is de oral history van Indianen, slaven, deserteurs, textielarbeiders, GI’s uit Vietnam, feministen en jonge zwarten uit de slums. Het groeit uit tot een relaas van het volksverzet tijdens de opgang van een voormalige Britse kolonie tot absolute wereldmacht: 'Wat zoudt gij zonder 't werkvolk zijn?'
Tegenover de officiële, heroïsche geschiedschrijving (van Christoffel Columbus tot George Walker Bush) rijst een andere heroïek: die van gewone mensen tegen het l…

The Empire 278

The Mega-Lie Called the "War on Terror": A Masterpiece of Propaganda
By Richard W. Behan, AlterNet.
The fraudulence of the "War on Terror" is clearly revealed by looking at the pattern of actions that preceded and followed its launch.
"If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it. The lie can be maintained only for such time as the state can shield the people from the political, economic and/or military consequences of the lie ... The truth is the mortal enemy of the lie, and thus by extension, the truth is the greatest enemy of the state." --Joseph Goebbels, minister of propaganda in Nazi Germany, 1933-1945
Since Sept. 11, 2001, the administration of George W. Bush has told and repeated a lie that is "big enough" to confirm Joseph Goebbels' testimony. It is a mega-lie, and the American people have come to believe it. It is the "War on Terror."
The Bush administration endlessly recites it…

De Israelische Terreur 262

De Britse fotograaf die Rich Wiles, die op de Wetbank leeft, mailde me het volgende bericht:

'Behind the Wall - “They Cannot Stop Our Dreams…”

This is a story about two people who were raised in houses less than 300 metres apart, but who were not raised in their homes for they were banished from their land, two people who lived in the area of Aida Camp, two people who have known each other for their entire lives but who have grown closer with the passing of time. Neither of these two young people have moved from their houses yet as time has brought them much closer together so greater time now also separates them, sometimes hours, sometimes weeks, and sometime months…

Mahadi and Susu are cousins, and refugees from the village of Al Malha which is located no more than five or six kilometers from Aida Camp. They both grew up to all intents and purposes in Aida Camp but whilst Mahadi lived inside the camp itself Susu lived in a house much older than any house here as it greatly predat…