zondag 9 december 2007

Rationalisme zonder Rede


Tijdens een diner gisteravond sprak ik met enkele kennissen van me, allen tegen of boven de zestig. Ik vertelde dat die ochtend op de voorpagina van Trouw het volgende stond: 'Oudere jaagt erfenis er zelf doorheen. De moderne 50- en 60-plussers genieten vooral zelf van hun vermogen. Sparen, geld behouden en doorgeven aan kinderen is er niet bij. De nieuwe generatie ouderen (50-65 jarigen) gaat massaal haar vermogen zelf opsnoepen in plaats van het door te geven aan de kinderen. Het gaat daarbij om vele miljarden euro's. Nederland loopt daarmee, met de Duitsers, voorop in de wereld.'
Ik had dit bericht beter niet ter sprake kunnen brengen, want het was alsof ik een bom in het gezelschap had geworpen. Bijna iedereen begon zich te veronschuldigen. Ze hadden goed voor hun kinderen gezorgd en trouwens deden dat nog steeds en vandaar dat zij de rest opmaakten, bovendien laat je altijd nog een huis achter en trouwens de kinderen vonden het goed dat hun ouders alles opsoupeerden. Kortom, Trouw zat er fors naast. Ik probeerde nog te zeggen dat er wel degelijk sprake is van een breuk in onze cultuur, aangezien vroeger de continuiteit het belangrijkst was geweest, de overleving van de soort, daar was het hele leven op gericht, en dat geldt nog steeds in de Derde Wereld. Zodra die drijfveer vervalt dan vervalt een belangrijke pilaar onder het oude culturele bouwwerk. Als de ouderen alleen hun eigen hedonisme najagen, dan doen hun kinderen dat ook en fragmenteert de samenleving. Een samenleving bestaat bij de gratie van afhankelijkheid van elkaar, nietwaar. Afhankelijkheid is het cement dat samenvoegt. Die fragmentatie is ook precies wat we nu zien, ieder voor zich en god voor ons allen. Waarom zouden kinderen voor hun ouders zorgen zodra die hulpbehoevend zijn? Die kinderen zijn immers veel te druk met hun eigen leven, verlangens, eisen, hedonisme, etc! Het mag voor ouderen dan wel zo zijn dat 'doorgeven aan kinderen er niet bij is,' maar wat wij wel doorgeven aan de volgende generatie is de geweldige milieuvernietiging, de klimaatverandering, de uitputting van vitale grondstoffen, een tot de tanden toe bewapende wereld, een gigantische en nog steeds groeiende kloof tussen arm en rijk. Dat geven we wel door, mede doordat we onze 'erfenis er zelf doorheen' jagen, onder andere met reizen naar de exotische plaatsen op de wereld, waar we vertederd naar Derde Wereld kinderen kijken, die nog zo natuurlijk zijn en spelen en altijd lachen. Zodra cement ontbreekt, is iedereen onafhankelijk en is niemand meer verantwoordelijk. Ik ken iemand die ooit zei dat hij wist dat er sprake was van ingrijpende gevolgen door de luchtverontreiniging, maar dat hij pas uit zijn auto zou stappen als anderen dat ook deden. Zijn kinderen en kleinkinderen speelden geen enkele rol in zijn overwegingen. De overleving van de soort, in wezen een instinct, is bij mijn generatie potverteerders volkomen verdwenen. En als je het ter sprake probeert te brengen, zijn ze geenszins bereid om kritisch naar zichzelf te kijken. In de jaren zestig schreef de Amerikaanse socioloog C. Wright Mills over rationalisme zonder rede, de stoornis waaraan de westerse consumptiemaatschappij leed. Mills is inmiddels dood, maar wat een gelijk heeft die man gekregen. Rationalisme zonder rede.

4 opmerkingen:

Sonja zei

Waarom zou je sparen voor een erfenis voor je kinderen? Eenderde tot de helft ervan gaat naar de belasting, en daarna gaat er ook nog eens inkomstenbelasting van af. Een belachelijke zaak natuurlijk. Je kunt het beter tijdens je leven in de kinderen investeren.

Unknown zei

precies!

Herman2

stan zei

sonja,

daar heb je absoluut gelijk in, maar het punt waar het mij om gaat is het volgende: de continuiteit is verbroken. buiten beschouwing latend of dit goed dan wel kwaad is, is wel duidelijk dat de samenhang verdwijnt zodra men niet langer meer op elkaar is aangewezen. wat betekent dit voor de toekomst? wat voor wereld gaan we naar toe? wat voor mensen zullen ontstaan? met welke betrokkenheid bij de ander en de rest van de wereld? als we alles er doorheen jagen, dan zullen de armen het loodje gaan leggen, dat doen ze al, maar binnenkort gaat dat massaal gebeuren. de gelukkigen zullen erin slagen om te overleven. maar normen en waarden die we via christendom en verlichting hebben geerfd zullen dan zijn verdwenen. wat komt ervoor in de plaats?

een ander vraag die ik heb is deze: waarom zijn nederlanders en duitsers koplopers in deze ontwikkeling waarbij ouderen er alles doorheen jagen?
groet,
stan

Anoniem zei

[quote]waarom zijn nederlanders en duitsers koplopers in deze ontwikkeling waarbij ouderen er alles doorheen jagen?
[/quote]

Het zijn Babyboomers. Waarmee het doorgaans altijd goed ging, geen tegenslag in het leven. Zij zijn de machthebbers van nu; de maatstaf. Welvaart en (economische) groei. Dat zijn de normen die er toedoen voor deze groep.
Maar, ik zet toch in op het gegeven dat kinderen zich vaak afzetten tegen hun ouders. Dus op den duur zal juist gezocht worden naar verbindende elementen (zingeving?) in de maatschappij.
Het einde van het kapitalisme zoals we dat kennen, is daarom ook in zicht denk ik (misschien is hier de wens vader van de gedachte).
Dat is iets wat me zo te binnen schiet.

Merijn
(bouwjaar 1975)