dinsdag 18 december 2007

De Nuance van de NRC 45

De krant die onze geest zegt te slijpen opent 6 kolommen breed met het non-nieuws dat een moslim dame geen mannelijke maar vrouwelijke gynnaecoloog wilde. Het is me wat. Joodse mannen laten zich besnijden, katholieke priesters eren het celibaat, moslim vrouwen willen liever een vrouwelijke arts en ik Stan van Houcke ben blij dat mijn huisarts een man is. Fijn, dank u, volgende patient. Welke nuance zou de krant hier mee dienen? Hoe relevant is dit voor u om allemaal te weten?

Links van deze zeskolommer non-nieuws staat ook nog echt nieuws in de NRC, niet meer dan 1 kolom breed, er was geen ruimte meer:

'VN voorziet mondiaal tekort voedsel
Gepubliceerd: 18 december 2007 14:24 Gewijzigd: 18 december 2007 15:57
Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 dec. De wereld stevent af op een voedseltekort. De wereldvoedselvoorraden zijn het afgelopen jaar „onverwachts" en als „nooit tevoren" geslonken. De prijs van voedsel steeg in diezelfde periode naar „historische hoogten" en dat vormt een „serieus risico" dat steeds minder mensen in staat zullen zijn om te voorzien in hun dagelijkse voedselbehoefte.
· Document - Rapport van de FAO: Food Outlook
Met die alarmerende boodschap schokte directeur-generaal Jacques Diouf van de Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO) van de Verenigde Naties gisteren de internationale gemeenschap. Tijdens een persconferentie op het kantoor van de FAO in Rome riep hij op tot onmiddellijke actie van regeringen en internationale koepelorganisaties om het dreigende voedseltekort en stijgende prijzen tegen te gaan.
Diouf beroept zich op de vorige maand verschenen Food Outlook, het halfjaarlijkse rapport van de FAO over de mondiale voedselmarkt. De voornaamste voedselprijsindex in dat rapport toont een stijging van ruim 40 procent over het afgelopen jaar. Het jaar daarvoor was die nog 9 procent. Die stijging zou volgens de FAO-topman al „onacceptabel” worden geacht.
Tegelijkertijd namen de mondiale voedselvoorraden sterk af. De voorraden tarwe daalden afgelopen jaar bijna 11 procent. Daarmee is het laagste niveau sinds 1980 bereikt. Over de periode 2000-2005 was die voorraad steeds voldoende voor ruim 18 weken mondiale consumptie. Ook de maïsvoorraad daalde wereldwijd aanzienlijk. De voorraden zijn momenteel toereikend voor 8 weken consumptie. Voorheen was dit ongeveer 11 weken.'

Lees verder: http://www.nrc.nl/economie/article863835.ece/VN_voorziet_mondiaal_tekort_voedsel

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...