donderdag 15 november 2007

Jannetje Koelewijn en Merel Thie



Gisteren stond in mijn dochter's NRC.Next dat koning 'Willem III halfwaanzinnig' was. Als argument voerden de journalisten Jannetje Koelewijn en Merel Thie het volgende aan: 'niet lang na de troonsbestijging gaat het toch mis. De koning heeft veelvuldig woede-uitbarstingen en is onberekenbaar. In die eerste jaren beval hij onder meer het Binnenhof te belegeren en ministers te executeren. Oorlogsminister Weitzel beschreef hoe de koning op een balkon in Montreux zijn kamerjas opengooide om zijn geslachtsdelen te tonen aan passagiers van langsvarende boten.'

Mooi zo, 1 ding blijkt hieruit, niet dat Willem III halfwaanzinnig was, geenszins, maar dat Jannetje en Merel niets van mannen begrijpen en al helemaal niets van macht.

Daarom, beste Jannetje en Merel, omdat - naar ik aanneem - jullie goede journalisten willen worden, leg ik het speciaal voor jullie nog 1 keer uit.

Je kunt mannen in grofweg twee groepen verdelen: de hoofdapen en de bij-apen. Het verschil is deze: hoofdapen mogen het met alle meisjes doen, bij-apen niet. Om dat nog eens te benadrukken moet de hoofdaap af en toe laten zien dat hij een hoofdaap is door dingen te doen die de bij-apen niet mogen en niet durven, in dit geval op een balkon je geslachtsdeel laten zien. Een bij-aap als Weitzel staat daar natuurlijk jaloers naar te kijken, maar zal het niet in zijn hoofd halen om hetzelfde te doen. Dat zou namelijk een aantasting zijn van de macht van de hoofdaap, en dat zou de minister van oorlog de kop hebben kunnen kosten.

Dan het feit dat hoofdapen de bij-apen willen liquideren. Daar is niets vreemds aan. Dat doen hoofdapen al sinds het begin van de mensheid. Sterker nog: dat doen ze nog steeds, overal ter wereld, nu even niet in Europa, maar dat gaat straks gewoon weer beginnen zodra het economisch of anderzins fout gaat. Ook dat weten we uit de geschiedenis. Iets meer dan een halve eeuw geleden gebeurde het massaal in het hart van de christelijke beschaving. Maakt dat Willem III halfwaanzinnig? Nee, het is evolutionair volkomen verklaarbaar gedrag. Als hij halfwaanzinnig is dan zijn alle hoofdapen halfwaanzinnig. En nu komen we op het punt waar ik zijn wil. Hoofdapen zijn niet halfwaanzinnig maar totaal waanzinnig, zolang hun macht niet telkens weer beperkt wordt door de bij-apen. En leer nu op deze manier te kijken naar een hoofdaap als Bush bijvoorbeeld, of Putin, of dat hoofdaapje in Den Haag en de hoofdaapjes op jullie redactie. Ze willen maar 1 ding, geloof me.

Tenslotte dit: kijk eens goed naar de bij-aap op de foto. Zien jullie dat hij met open mond naar de hoofdaap staat te kijken? Tja, zo gaat dat in de wereld, meisjes. En kijk eens naar het fotootje hieronder. Hoofdapen doen er alles aan om hun macht te handhaven, inclusief moorden vanuit een onaantastbaar vliegtuig. Een echte hoofdaap is altijd onberekenbaar, dat is nu juist het kenmerk van een hoofdaap.

6 opmerkingen:

Vrije-wereldburger zei

Klinkt een beetje sociobiologisch.
Tegelijk denk ik bij dit verhaal aan die prachtige foto hieronder bij Liberale mannetjes. Leuke jonge vrouw kijkt naar de hoofdapen van de partij,. Je kunt meewarigheid in haar blik zien, maar waarschijnlijk vindt ze hen geweldig - anders zat zij dar niet (wie is dit eigenlijk? de leuke vrouw die naast de apen mag zitten als trofee?).

Van Abraham Kuyper loopt ook een verhaal dat hij nakend voor het raam in een hotel in Zwitserland gesignaleerd is.

Het gaat er niet om of ze gek zijn, het gaat er om dat we van de hoofdapen afmoeten (zeer vrije variatie op de elfde These over Feurebach:-) ).

Anoniem zei

C, die leuke mevrouw is Edith Schippers, vice fractievoorzitter vvd in de tweede kamer

http://www.vvd.nl/index.aspx?FilterId=974&ChapterId=1245&ContentId=3425

Anoniem zei

Maar weer on topic: daarom werd zo ongelooflijk veel geld uitgegeven om hoofdaap Clinton van de rots af te krijgen, en zo weinig om uit te zoeken hoe het kwam dat de mensen werden vermoord die werkten in die twee pennissen in New york, ook wel World Trade Center geheten.

Sonja zei

Mijn man zei gisteren, toen de dames op televisie waren die verklaarden dat er een hoofd-aap tussenzat (Frederik) die gay zou zijn: "Kijk daar heb je de glamidia-brigade." Ik verdenk mijn man ervan dat hij een bijzet-aap is.

Anoniem zei

LOL, ach, de VVD-fractie, wie kent haar niet - misschien keek Schippers dan toch meewarig...

Ik moest ook nog even denken aan Jaap Vegter, overleden tekenaar van Vrij Nederland, die zich ongelooflijk kwaad maakte over Biesheuvel die in het openbaar waar hij bijzat onder een meisje heur rokje zat te graaien. Dat mocht hij als hoofdaap, dat begreep Vegter niet. Zoals Biesheuvel ook kon instemmen met ons aller NAVO-inspanningen en met de strijd van onze Amerikaanse bondgenoen in Vietnam - hoe halfwaanzinnig was zo'n vent? Hoe halfwaanzinnig is zijn opvolger Balkenende?

Sonja zei

Ik zie ineens een hele grote filtersigaret op de foto.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...