vrijdag 30 november 2007

De Nuance van de NRC 43



Tom-Jan Meeus is net zo kek als hij eruit ziet. Wie is Tom-Jan met liggend streepje? Tom-Jan Meeus is correspondent in Washington voor NRC Handelsblad en nrc.next.

Tom-Jan Meeus beweerde precies zes maanden geleden dit:

'Iedereen let op gewicht van Al Gore.
Gepubliceerd: 30 mei 2007 00:00 Gewijzigd: 6 juli 2007 08:22

Oud-medewerkers van Al Gore zijn ervan overtuigd: hij gebruikt de lancering van een nieuw boek voor een nieuwe gooi naar het presidentschap.

Door onze correspondent Tom-Jan MeeusWashington, 30 mei.

Aan afvallen is hij nog niet toegekomen. Volgens de conventional wisdom in Washington is oplettendheid geboden zodra oud-vicepresident Al Gore zijn overgewicht weg gaat werken – dan maakt hij zich op voor de presidentsrace van 2008. Maar zijn buik puilt nog altijd uit. Het zweet gutst van zijn voorhoofd. En zijn bovenbenen zijn zo vet dat hij bij het lopen zijn knieën naar buiten moet duwen, een soort o-benen, om überhaupt een stap te kunnen zetten.
Gore was gisteravond terug in Washington, en het was een hartstochtelijk weerzien. Klaterend applaus, gejoel, stickers, buttons, een liedje: Run Al, Run! Hij oogde authentieker dan gebruikelijk, de mediastrategen hadden blijkbaar een dagje vrij: zijn vormloze grijze kostuum kreukte van top tot teen.
De zaal was al weken uitverkocht. Een uur tevoren hadden zich rijen van ruim honderd meter gevormd voor de George Washington Universiteit, waar hij zou spreken over zijn nieuwe boek, The Assault on Reason – een sombere bespiegeling, zeer on-Amerikaans, over de invloed van moderne media op het openbare leven.
Nu veel Amerikanen hun kennis van de wereld nog slechts ontlenen aan nieuwsflitsen van dertig seconden is er een beeldcultuur ontstaan die elke regering in staat stelt feiten te negeren dan wel te manipuleren, aldus het boek. Met alle gevolgen van dien. Amerikanen geloofden in 2002 massaal dat Saddam Hussein achter ‘9/11’ zat; waarschuwingen dat de invasie van Irak zou uitlopen op een burgeroorlog werden genegeerd; wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van het broeikaseffect werd jaren ondermijnd.
Het boek is in de VS gemengd ontvangen. Maar kenners van Gore’s denkwereld zien er het bewijs in dat hij, gedragen door de Oscar voor An Inconvenient Truth en de popconcerten komende zomer ter bescherming van het milieu (Live Earth), toewerkt naar een late deelname aan de Democratische voorronde voor het presidentschap.
Kandy Stroud zit op de vierde rij. Ze is oud-diplomatiek correspondent van CNN en werkte vanaf 1988 mee aan alle campagnes van Gore. Ze was erbij toen hij in de jaren negentig tweemaal vicepresident onder Clinton werd, en in 2000 toen hij de meeste stemmen kreeg maar George W. Bush de verkiezingen nipt won.
Deze boekpresentatie onthult de hand van de politieke routinier, fluistert ze. Bewust zijn de vips en de miljonairs buiten de deur gehouden. Eerst moeten ‘gewone’ mensen enthousiast worden gemaakt, die hem straks „van onderop” smeken om zijn deelname. Er hoort bij dat Gore nu nog de indruk wekt dat hij geen trek heeft. „Maar hij wil dolgraag.”'

Lees verder: http://www.nrc.nl/buitenland/article716096.ece/Iedereen_let_op_gewicht_van_Al_Gore_

Tom-Jan begrijpt niet zoveel van de Verenigde Staten, maar dat kan nog komen. Bovendien zijn zijn berichten misschien wel niet juist, maar ze zijn toch kek voor in de kroeg, of tijdens een etentje, bij vrienden thuis en je zit even verlegen om een gesprekonderwerp et voila, je kunt het hebben over de buikomvang dan wel de O-benen van een Nobelprijswinnaar. En dat allemaal dankzij een krant die zich afficheert als de slijpsteen voor de geest. Ik zag dat dit bericht: 'Gewijzigd was op: 6 juli 2007 08:22.' Het lijkt me nu een uitstekend idee om de lezers van de slijpsteen voor de geest na precies 6 maanden eens te informeren over de stand van zaken nu. Hoe is met zijn broekmaat en wanneer gaat hij vertellen dat hij afgevallen is? Een dus...

Het gaat bij Tom-Jan niet om de inhoud maar om de randverschijnselen. Hij zou een uitstekend voetbalverslaggever zijn. Waarom zou dit kekke kereltje in de VS zitten? Hier heb je veel betere voetballers.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...