maandag 22 oktober 2007

De Commerciele Massamedia 92



Het beeldmerk van de katholieke omroep de KRO.

Ik heb net deze vraag aan de KROgesteld naar aanleiding van een opmerking op radio 6:

'ik hoorde zojuist uw omroeper vertellen dat hamas voor de zomer een staatsgreep in gaza had gepleegd. mijn vraag is simpel. een staatsgreep tegen wie? niet tegen zichzelf als wettige vertegenwoordiger van het palestijnse volk. hamas kreeg namelijk tijdens de democratisch gehouden verkiezingen de meerderheid van de kiezers achter zich en in een democratie bepaalt de meerderheid. dus mijn vraag is andermaal: een staatsgreep tegen wie? de PLO en Fatah verloren de steun van de kiezers onder meer door verregaande corruptie en het feit dat tijdens het zogeheten vredesproces het door israel gestolen land verdievoudigde, zo toonde de officiele cijfers aan. nadat hamas had gewonnen werd fatah door de vs en zelfs israel zwaar bewapend om hamas met geweld buiten spel te zetten. wie heeft nu een staatsgreep gepleegd? de wettige regering of de illegaal bewapende milities van fatah? vergeet u niet dat in een democratische rechtstaat de staat het geweldsmonopolie bezit.

in afwachting van uw antwoord
stan van houcke
journalist/schrijver'

http://contact.kro.nl/Contact.aspx?articleId=97783

En nu maar afwachten. U ziet hoe propaganda werkt. Op den duur gaan mijn collega's in hun eigen nonsense geloven.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Het viel mij vanochtend ook op. Opmerkelijk genoeg gaat het radionieuws (wie gaat daar over?) vrolijk door met het subtiel misleiden van de bevolking.

Zo schijnt het slecht op de beurzen te gaan! Wereldwijd, maar vooral in Japan! En waar komt dat door? In Amerika hebben ze een huizencrisis, en dan kunnen Japanse bedrijven misschien wat minder aan de VS verkopen. Daarnaast was de hoge yen medeschuldig!

... De hoge yen?
Denkt de luisteraar, dat zal dan wel de eigen stomme schuld zijn van die maffe Japanners. Een kwestie van de eigen munt devalueren, dan is het zo weer goed. Dollars kopen dus!

Dat de werkelijke oorzaak van "de hoge yen" de immer inzakkende koers van de dollar is, kwam zeker even niet op bij onze geëerde nieuwsgaarders. Onlangs was ik in Korea, en haar munt de won staat tegenover de dollar inderdaad vrij hoog, maar dat valt tegenover de euro weer erg mee.

Kortom, hier speelt het verschijnsel dat Oost-Aziatische bankiers eerder de neiging hebben hun eigen munt te devalueren, en dan correcties toe te passen op de overwaardering van de dollar die steevast het gevolg is. Daar kunnen ze echter niet zomaar mee doorgaan: de dollar is voor de Aziaten een bodemloze put.

Jongens en meisjes, de dollar is niets waard. De luchtbel waarop we ons allen bevinden, is al erg genoeg, en dan doet het Nieuws er nog een schepje bovenop. De enige reden dat de dollar nog 'leeft' is de militaire agressie van de VS die afdwingt dat wij allen onze olie in dollars blijven afrekenen (kijk naar het lot van Saddam die het met euro's wilde proberen), en het feit dat de Chinezen, Zuid-Koreanen en Japanners belachelijke hoeveelheden dollars in hun "kluizen" hebben zitten, die welbeschouwd niets waard zijn. Ze moeten wel, willen ze hun spullen sluiten aan de VS, dan kunnen ze daar.. dollars voor
krijgen.

They are, just like us, in denial.

Beste nieuws/ANP redactie, dit is allemaal gratis advies, neemt u eens een echte econoom in dienst.

Sonja zei

Gisteren stond het ook op teletekst.

Anoniem zei

Door deze manier van berichtgeving van (onder andere) de KRO maakt de journalistiek de geschiedenis. Mijn god. En zijn er dus weer andere nodig die er recht tegenover gaan staan. HOE kan het dat er nog maar zo weinig journalisten zijn als Stan van Houcke. Wat drijft de mensen die vandaag de dag journalist worden?

Anoniem zei

"Wat drijft de mensen die vandaag de dag journalist worden?"

Hun baan, carriere, makkelijk leventje,.... wanneer je de keuze hebt tussen het verlies hiervan en ontkenning, is de keuze voor de meesten denk ik het laatste.

Het is niet een kwestie van het niet weten, maar willens en wetens de mensen misleiden om het eigen gewin veilig te stellen.
Zeker een journalist moet toch de propaganda, leugens en hersenloos nieuws die we dagelijks krijgen voorgeschoteld moeten herkennen.

Hartelijk dank meneer van Houcke voor uw blog.

Anoniem zei

Gek genoeg zijn het vaak journalisten die de context vergeten. Of zoals Joris Luyendijk eens zei:
- Maar je hebt het toch gezegd?
- Inderdaad, maar in een andere context, en woorden ontlenen hun betekenis aan de context.
- Je hebt het wel gezegd.
- Wil je nu aan je lezers vertellen wat er op jouw bandje staat, of wil je lezers vertellen wat mijn ideeën zijn?
http://weblogs.nrc.nl:80/weblog/joris/2007/08/07/komt-dat-schot/

Wat je ook zou kunnen zeggen is dit:
- Maar je hebt het toch gezegd?
- Inderdaad, maar in een andere context, en woorden ontlenen hun betekenis aan de context.
- Je hebt het wel gezegd.
- Gaat het je er nu om je eigen gelijk te bewijzen of wil je lezers vertellen wat ik bedoel?

Sonja zei

Na drie pogingen een 'antwoord'

Geachte mevrouw xxx,

Er is hier zeer zeker geen sprake van een hoger plan. Integendeel, de ochtend waar naar verwijst is er in onze studio, als alle andere dagen, een samenvatting gemaakt van het nieuws zoals de NOS dat aanbiedt. Als er in één van die berichten een fout stond die wij hebben overgenomen, dan spijt ons dat oprecht.

Met vriendelijke groet,


Jaap Brienen
KRO Radio 6 | Radio 2

POLITICIANS? NO. MAD MEN!

  S.L. Kanthan @Kanthan2030 Western politicians are absolute clowns, but they have no self-awareness. “Iran’s actions are reckless!” Surpr...