zondag 1 juli 2007

De Nuance van de NRC 38

Met bovenstaande foto opende NRC-correspondent Marcel Haenen zijn weblog vorige week woensdag. Deze speciaal voor de NRC-lezer uitgekozen afbeelding begeleidt de volgende tekst:
'Argentinië keert de rug naar de wereld

Terwijl vrijwel alle Latijns Amerikaanse presidenten steeds vaker als zendelingen door de wereld trekken om nieuwe politiek strategische en economische allianties te vormen met andere landen, gebeurt in Argentinië het omgekeerde. Onder het bewind van de in 2003 aangetreden president Néstor Kirchner heeft Argentinië de wereld de rug gekeerd. De nationalistische, populistische politieke leider is met geen stok over de grens te krijgen... Dit jaar is Kirchner pas drie keer over de grens geweest: een keer een dagje naar de buren in Brazilië en twee keer naar de vrijwel enig overgebleven politieke bondgenoot Hugo Chávez in Venezuela...
De gebrekkige belangstelling voor de buitenwereld blijkt ook uit de al maar stijgende schulden die Argentinië heeft bij het betalen van de contributie aan internationale organisaties... Argentijnse diplomaten klagen steen en been over het gebrek aan steun van de regering. Het ontbreekt ze aan middelen om hun diplomatieke posten fatsoenlijk draaiende te houden.'
argentinie-keert-de-rug-naar-de-wereld/#more-115
En ook hier weer al die kwalificaties: 'de nationalistische, populistische politieke leider,' die het in zijn hoofd haalt om niet de deur in Washington plat te lopen maar die dit jaar wel 'twee keer naar de vrijwel enig overgebleven politieke bondgenoot Hugo Chaves in Venezuela' is gegaan. Dat is uitermate verdacht in de ogen van Haenen die alweer schrijft over diplomaten die opgevoerd worden als types die 'steen en been klagen' en zo heel handig zijn betoog ondersteunen. Ook hier het bekende suggereren, stereotyperen, impliceren, criminaliseren. En het daarmee behartigen van de westerse neoliberale belangen. Die Kirchner weigert onmiddellijk zijn westerse schulden af te betalen en houdt zich meer bezig met de binnenlandse elllende van zijn volk, en dat kan natuurlijk niet volgens Haenen.
Beste Marcel, misschien bezocht Kirchner wel Chavez om speciale leningen te vragen omdat de door de VS gesteunde militaire junta, die overigens verantwoordelijk was voor de moord op 30.000 meest jonge Argentijnen, het land volslagen bankroet maakte door gigantische leningen af te sluiten met westerse banken en vervolgens die miljarden dollars via corruptie als sneeuw voor de zon liet verdwijnen in de zakken van de corrupte kliek die het land uitzoog. En dat was dus het resultaat van hetzelfde Argentijnse terreurregime waarvan ook de vader van Maxima onderdeel was. Over zijn neoliberaal beleid dat tot dit bankroet heeft geleid heb ik van jou nog steeds geen serieuze analyse gelezen, terwijl je in de slijpsteen voor de geest toch wel over de veel minder relevante Argentijnse kleermaker van zijn dochter schrijft.
De context Haenen, de historische achtergronden. Hou in godsnaam op met die propaganda. Waarom grossier je in meningen en verzwijg je de feiten? En nu we elkaar toch spreken: vond je familie die harde kontjes op de foto even leuk als jij? De slijpsteen voor de geest?

1 opmerking:

Sonja zei

Misschien een aardig weetje: pas in 2005 vernietigde president Néstor Kirchner een Argentijnse wet, die in 1938 werd ingesteld. De wet verbood het joden Argentinië binnen te komen. Prins Bernard's favoriete vakantieland (Bariloche).