zaterdag 16 juni 2007

Trouw Misschien Wel 33

Hamas-strijders? Geen sprake van! Zo beeldden de commerciele massamedia vroeger Fatah-aanhangers af. Maar die zijn nu Israels en dus onze grootste vrienden. Zo werkt de politiek en de commerciele pers.
Trouw correspondente in Israel Inez Polak meldt het volgende:
'Meer geld voor de Westoever
VS en Europa overwegen financiële hulp aan Abbas te verhogen
Inez Polak...
De westerse donors stelden in maart verleden jaar een boycot in, omdat de Palestijnse regering, gevormd door Hamas, weigerde het geweld af te zweren en de vredesakkoorden met Israël te erkennen…
Maar zelfs als het geld nu controleerbaar naar de Palestijnse schatkist stroomt, bereikt dit niet per se de mensen in Gaza, tenzij Hamas een manier vindt om tot een akkoord te komen met de donors en de VN. Het alternatief is een humanitaire ramp.'
Het opmerkelijke van propaganda is dat het werkt met impliciete mededelingen, met suggesties, met stereotypering en met stigmatisering. In de subtiele propaganda wordt nooit iets hardop uitgesproken, het werkt fluisterend, verborgen onder een laag woorden.
Wat schrijft Inez Polak: 'De westerse donors stelden in maart verleden jaar een boycot in, omdat de Palestijnse regering, gevormd door Hamas, weigerde het geweld af te zweren en de vredesakkoorden met Israël te erkennen…' Is dit onjuist? Nee, het klopt als een bus. En toch is de halve waarheid. Mevrouw Polak vertelt niet dat de zogeheten vredesakkoorden, niet gewerkt hebben als vredesakkoorden. Na de Oslo akkoorden is door Israel drie keer zoveel Palestijns land gestolen als voorafgaand aan de zogeheten vredesakkoorden. Shlomo Ben-Ami, de voormalige Israelische minister van Buitenlandse Zaken zei dan ook: 'The Oslo Agreements were founded on a new colonialist basis, on a life of dependence of one on the other, forever.' Dus over welke vredesakkoorden heeft mevrouw Polak het? Over de vredesakkoorden zoals beschreven door Ben-Ami, en die ook nog eens door Israel stelselmatig zijn geschonden en nog steeds worden geschonden. Vredesakkoorden die volgens Israelische autoriteiten zelf geenzins bedoeld waren om vrede te sluiten die ook nog eens rechtvaardig was. Maar dat nu verzwijgt mevrouw Polak omdat het niet past in haar manicheisch wereldbeeld, waarbij de Palestijnse volk niet deugt omdat het massaal op Hamas heeft gestemd. In haar zwart/wit voorstelling van de wereld zijn de joden in Israel de ware slachtoffers omdat Hamas 'weigerde het geweld af te zweren.' Overigens zonder dat tegelijkertijd de veel machtigere Israelische strijdkrachten gedwongen zijn om hun grootscheepse geweld tegen de Palestijnse burgerbevolking af te zweren. Ook dat verzwijgt mevrouw Polak in de haar zo kenmerkende onevenwichtige stijl van berichtgeven. Eveneens verzwijgt ze dat ook de ' joodse natie' waarmee ze begrijpelijkerwijs een sterke emotionele band heeft, weigert de 'vredesakkoorden' te respecteren door gewoon door te gaan met het stelen van steeds meer Palestijns land.
Over de westerse boycot van de Palestijnse bevolking in Gaza schrijft ze: 'Maar zelfs als het geld nu controleerbaar naar de Palestijnse schatkist stroomt, bereikt dit niet per se de mensen in Gaza, tenzij Hamas een manier vindt om tot een akkoord te komen met de donors en de VN. Het alternatief is een humanitaire ramp.'
Mevrouw Polak suggereert dus dat 'een humanitaire ramp' de schuld zal zijn van de Palestijnse burgerbevolking die Hamas bij democratische verkiezingen de grootste politieke partij maakte, een partij die 'weigerde het geweld af te zweren en de vredesakkoorden met Israël te erkennen.' Nogmaals: dezelfde 'vredesakkoorden' die ertoe leidden dat Israel drie keer zoveel land van de Palestijnen stal dan daarvoor en die volgens Shlomo Ben-Ami, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken 'were founded on a new colonialist basis, on a life of dependence of one on the other, forever.' Die Israelische schendingen van het internationaal recht en de Israelische schendingen van de zogeheten vredesakkoorden en de grootschalige corruptie van Fatah waren dan ook de belangrijkste redenen dat de Palestijnse burgers massaal op Hamas stemden, hun laatste hoop op een fatsoenlijke toekomst. Maar ook dat verzwijgt mevrouw Polak. Zij suggereert dat het niet de schuld van het Westen is als zich straks in Gaza een humanitaire ramp voltrekt. Ons geweten is vrijgepleit door mevrouw Polak. Het is de schuld van de Palestijnen zelf omdat ze hun verzet, gebaseerd op hoop, niet willen opgeven. Maar ook dat verzwijgt mevrouw Polak. Met een zuiver geweten maakt ze propaganda voor het Israelisch extremisme en gebruikt daarvoor het Nederlandse dagblad Trouw, misschien wel de beste krant van Nederland.
Een ander punt is: waarom moet Hamas de vredesakkoorden met Israel gehoorzamen, zolang de ' joodse natie' weigert het internationaal recht te respecteren? Moet Hamas Israel erkennen, zolang die staat nog steeds weigert een resolutie van de VN te respecteren waarbij geeist wordt dat Israel de in 1948 etnisch gezuiverde Palestijnen laat terugkeren? Ik bedoel, een onderdrukt volk wier land voor een groot deel is bezet, mag zich volgens het internationaal recht gewapend verzetten tegen een bezetter. Waarom wil Israel niet eens praten over een terugkeer dan wel compensatie van Palestijnse vluchtelingen uit 1948 en 1967? Waarom moet Israel tegelijkertijd niet een Palestijnse staat accepteren die ook al het door Israel bezette land omvat? En puur politiek gesproken: als Hamas deze zogeheten vredesakkoorden accepteert, welke onderhandelingsruimte hebben de Palestijnen dan nog zodra het gaat om het recht op terugkeer of compensatie voor de Israelische etnische zuiveringen? Ze kunnen de vresakkoorden die geen vredesakkoorden bleken te zijn dan niet meer opzeggen. Hoe kan men uberhaupt spreken van vredesakkoorden als er geen oplossing is gevonden voor de slachtoffers van de etnische zuiveringen? Een wapenstilstand kan men sluiten, maar geen vredesakkoord zolang de oorlog gewoon doorgaat en de verdrijvingen en de diefstal van Palestijns land. Vrede zonder rechtvaardigheid bestaat niet. Nergens, nooit. Ook daarover zwijgt mevrouw Polak.
De Trouw-correspondente schrijft: ' Het alternatief is een humanitaire ramp.' Alternatief? Wat bedoelt u met alternatief? Het begrip alternatief wordt doorgaans gebruikt om aan te geven dat er een oplossing mogelijk is. Maar in dit geval gebruikt, is de vraag: een oplossing voor wat? En voor wie is het een alternatief? Ik bedoel: als ik u een pistool op uw slaap zet en uw geld eis, dan heeft u geen alternatief. Begrijpt u dat dit woord volstrekt verkeerd is gebruikt? U pretendeert dat er een alternatief is, maar wat u bedoelt is dat er hier sprake is van het chanteren van een volk dat al 40 jaar lang onder de terreur van de ' joodse natie' zwicht. Waarom probeert u dit te verdoezelen als onafhankelijke journalist? Waarom misbruikt u uw vak? En dan een humanitaire ramp. Een? Mevrouw Polak, het is de humanitaire ramp.
De Zuidafrikaanse jurist John Dugard wijst al geruime op de Israelische terreur tegen de Palestijnse burgerbevolking. Dugard is ad-hoc rechter van het Internationaal Hof van Justitie, VN rapporteur voor de mensenrechten in de Palestijnse Gebieden en heeft daarover een beklemmend rapport geschreven. Zie: www.pchrgaza.org/Library/Dugard.pdf . Bovendien is hij hoogleraar Publiek Internationaal Recht in Leiden en door vier universiteiten tot eredoctor benoemd. De NRC: ' Dugard, mensenrechtenspecialist van de Verenigde Naties, heeft de Europese Unie en de Verenigde Staten gekritiseerd wegens het „negeren van van tientallen Israëlische schendingen van mensenrechten, volkenrecht en andere normen”. Volgens hem is het optreden van Israël in de Gazastrook „moreel onverdedigbaar”.'BBC: 'UN says Gaza crisis 'intolerable'. Standards of human rights in the Palestinian territories have fallen to intolerable new levels, says a UN expert on the Mid-East conflict. John Dugard said Israel was largely to blame for turning Gaza into "a prison" and "throwing away the key". He also criticised Canada, Europe and the US for cutting funds to Palestinian Authority, run by the Hamas militant group which does not recognise Israel… Mr Dugard, UN special rapporteur on Palestinian human rights, said three-quarters of Palestinians in Gaza now depended on food aid - a result, he added, of Israeli military raids, blockades and demolitions. "I hope that my portrayal... will trouble the consciences of those accustomed to turning a blind eye and a deaf ear to the suffering of the Palestinian people," Mr Dugard told the UN Human Rights Council in Geneva… More than 100 civilians have been killed in army raids and bombardments in the Gaza Strip. "What Israel chooses to describe as collateral damage to the civilian population is in fact indiscriminate killing prohibited by international law," he said…Mr Dugard also criticised the embargo on funding to the Palestinian Authority since the victory by Hamas early this year. "Israel violates international law as expounded by the Security Council and the International Court of Justice and goes unpunished," he said. "But the Palestinian people are punished for having democratically elected a regime unacceptable to Israel, the US and the EU. In effect, the Palestinian people have been subjected to economic sanctions - the first time an occupied people has been so treated," he said.'
Met andere woorden mevrouw Polak, er is al lang sprake van een humanitaire ramp, waarover u al die tijd gezwegen hebt. Waarom zweeg u erover en doet u net alsof er nog steeds geen humanitaire ramp is? Als dezelfde ramp de joodse bevolking in Israel was overkomen dan had u er al lang over bericht. Waarom bent u dan blind voor het Palestijns leed? U bent journalist! Wat dwingt u om te zwijgen?

1 opmerking:

Sonja zei

Ik ontdek net, na onderzoek, dat foto's van Fatah parades, waarin o.a. de hitlergroet gebezigd wordt, in berichten worden geplaatst die over Hamas gaan!

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...