woensdag 20 juni 2007

De Nuance van de NRC 32

'''Verscherping boycot Gaza''
VS en Israël beloven steun aan Abbas

Washington/Jeruzalem, 20 juni. De Amerikaanse president George Bush en de bezoekende Israëlische premier Ehud Olmert hebben gisteren beloofd de Palestijnse president Mahmoud Abbas met nog ongespecificeerde maatregelen te steunen.
Abbas (Fatah) regeert met een noodkabinet van Fatahloyalisten op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, sinds het moslimfundamentalistische Hamas, dat door het Westen als terreurorganisatie wordt beschouwd, vorige week alle macht greep in de Gazastrook. Bush noemde Abbas „een redelijke stem tussen de extremisten in uw [Olmerts] buurt”. Olmert zei „elke mogelijke inspanning” te doen om met Abbas samen te werken. Maar hij zei niets over hervatting van vredesonderhandelingen, waartoe Abbas heeft opgeroepen, en Bush gaf geen teken dat hij de Israëlische leider daartoe wil aanzetten.
Maandag al hadden de VS en de Europese Unie aangekondigd de directe hulp aan Abbas te willen hervatten na een boycot sinds Hamas 15 maanden geleden na zijn verkiezingsoverwinning aan de regering kwam. Doel daarvan was Hamas te isoleren en te marginaliseren. Maar de economische en diplomatieke boycot van Hamas heeft de organisatie tot nog toe eerder versterkt… Vanochtend lanceerde Israël een luchtaanval op de Gazastrook nadat van daaruit weer Qassamraketten op Israël waren afgeschoten.'

Lees verder: http://www.nrc.nl/buitenland/article726448.ece/
VS_en_Israel_beloven_steun_aan_Abbas

Let u op hoe NRC deze informatie brengt alsof de NRC-lezer een totaal ongeinformeerde onnozele hals is. Allereerst natuurlijk dit: De Amerikaanse president George Bush, voor al die NRC-lezers die kennelijk menen dat George Bush president van Albanie is.

Dan deze propagandistische zin: 'Abbas (Fatah) regeert met een noodkabinet van Fatahloyalisten op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, sinds het moslimfundamentalistische Hamas, dat door het Westen als terreurorganisatie wordt beschouwd, vorige week alle macht greep in de Gazastrook.' Abbas, die al aangekondigd is als Palestijnse president van een land dat niet bestaat omdat Israel daartegen is, is de leider van Fatah en heeft in strijd met de Palestijnse grondwet een regering gevormd zonder Hamas, de grootste democratisch gekozen politieke partij van de Palestijnse bevolking die tijdens de democratische verkiezingen liet zien dat men genoeg had van de corruptie, nepotisme en het feit dat onder Fatah drie keer zoveel Palestijns land door Israel werd gestolen als voor de zogeheten Oslo Akkoorden. Dat verzwijgt de NRC. Sterker nog: de krant geeft deze rebellen die een staatsgreep hebben gepleegd door de grootste regeringspartij opzij te schuiven en de Palestijnse grondwet te schenden een schijn van legitimiteit door te stellen dat 'het moslimfundamentalistische Hamas, dat door het Westen als terreurorganisatie wordt beschouwd, vorige week alle macht greep in de Gazastrook.' Hoe kan de grootste democratisch gekozen partij die door Fatah buiten spel werd gezet volgens de NRC 'alle macht grijpen in de Gazastrook' terwijl volgens dezelfde NRC de politieke minderheid 'een noodkabinet' vormt? En dat notabene tegen de wil in van de meerderheid van het Palestijnse volk die op Hamas stemde? Fatah grijpt dus niet de macht, maar vormt een 'noodkabinet', volgens NRC. Hoe kan Hamas de macht grijpen als ze die al als grootste regeringspartij heeft? In het wereldbeeld van de NRC kan dat en wel doordat 'het moslimfundamentalistische Hamas... door het Westen als terreurorganisatie wordt beschouwd.' Die 'rechtvaardiging' is genoeg om de Palestijnse democratie de nek om te draaien. Kennelijk beschouwen de NRC-journalisten de Palestijnen niet rijp voor een democratie. En waarom niet? Ze zijn kennelijk niet beschaafd genoeg daarvoor, de arabieren zijn kennelijk nog niet ontwikkeld genoeg in de ogen van de NRC.

Vroeger, toen Fatah nog streed tegen het Israelisch expansionisme en de dagelijkse terreur van de Israelische bezetting beschouwde het Westen Fatah als een terroristische groepering, maar de laatste jaren luistert de Fatah-politicus Abbas naar de wil van Israel zoals die is vastgelegd in de zogeheten vredesakkoorden, akkoorden die in de woorden van Shlomo Ben-Ami, de Israelische voormalige minister van Buitenlandse Zaken: 'were founded on a new colonialist basis, on a life of dependence of one on the other, forever,' aldus premier Barak's belangrijkste onderhandelaar bij de Camp David-bijeenkomsten in 2000. Ook daar zwijgt de NRC over, maar meldt wel ten overvloede nog eens moslimfundamentalistische en terreurorganisatie, de officiele versie van de werkelijkheid zoals de westerse machthebbers die gepresenteerd willen hebben. Van enige onafhankelijkheid is in deze berichtgeving geen sprake. Geheel volgens alle propagandawetten herhaalt de krant de kwalificaties, stigmatiseert de krant het Palestijns verzet en zwijgt de tendentieuze NRC over het feit dat de Palestijnse democratie ernstig wordt geschonden door de westerse politici in samenwerking met Israel en hun Palestijnse zetbazen.

Waarom wel de overbodige vermelding dat George Bush president van de VS is en niet de geenszins overbodige informatie dat Abbas een staatsgreep heeft gepleegd door onder andere drie grondwetsartikelen te schenden die voorschrijven dat een nieuwe Palestijnse regering alleen kan aantreden na goedkeuring van het parlement? Had dit niet in een tussenzin erbij gekund om de context van het verhaal duidelijk te maken. Verhelderend zou ook zijn geweest als de NRC eindelijk eens zijn lezers berichtte dat de militietroepen van de Palestijnse miljonair Mohammed Dahlan, die Abbas steunen, door de VS met behulp van Israel zwaar werden bewapend zodat ze binnen afzienbare tijd de democratisch gekozen grootste politieke partij, Hamas, militair zouden kunnen uitschakelen, het beoogde resultaat van de westerse bewapening. Als de NRC de democratie had gerespecteerd dan had het de lezers er ook op gewezen dat in een democratische staat de regering het geweldsmonopolie heeft en dus niet kan toestaan dat de troepen van een kleine oppositie die zich illegaal verrijkt heeft openlijk bewapend wordt met steun van de vijand Israel. Zoiets heet collaboratie, vooral ook wanneer deze samenwerking als doel heeft met geweld de meerderheid van het eigen volk monddood te maken. Maar dat interesseert kennelijk de NRC niet, want het zwijgt in alle talen hierover. Als onafhankelijk journalist had ik de NRC een op feiten berustend opiniestuk gestuurd, maar de krant wilde het niet plaatsen omdat het een ander opiniestuk verkoos, waarin de meeste van deze feiten niet op een rijtje stonden. Kennelijk mogen de NRC-lezers dit niet weten, want het past niet in het propagandapraatje.

De NRC-berichtgeving is natuurlijk geen journalistiek, maar pro-Israel propaganda, waardoor het Israelisch expansionisme ongestoord door kan gaan, ten koste van het leven en welzijn van de Palestijnse bevolking, die massaal buiten spel is gezet en in de steek is gelaten. De Palestijnse burgerbevolking betaald de prijs voor de geopolieke ambities van het Westen en Israel. Lux et Libertas, Licht en Vrijheid, newspeak. Hoe onbeschaamd deze wijze van verslaggeving is, blijkt tenslotte andermaal uit deze zin: Vanochtend lanceerde Israël een luchtaanval op de Gazastrook nadat van daaruit weer Qassamraketten op Israël waren afgeschoten. Er wordt door de NRC-redactie niet eens meer een poging ondernomen om genuanceerd en onafhankelijk te lijken. Hoe weet de krant zo zeker dat 'Qassamraketten op Israel waren afgeschoten?' Was hun correspondent erbij? Nee. De NRC weet dit niet zeker. Daarom noemt de krant ook geen bronnen. Het is de Israelische leger voorlichting die dit beweert en dus neemt de krant dit klakkeloos over, zonder te checken, zonder bronnen te noemen. De kwaliteitskrant van Nederland.

1 opmerking:

Anoniem zei

Voel Joris Luyendijk hier toch een keer over aan de tand, die zijn tijd als correspondent in de Arabische wereld op zijn site als een 'meeslepende en verwarrende' beschrijft. (www.jorisluyendijk.nl)

En: kwam Maarten Jan Hijmans niet ook al in verwarring terug na zijn correspondententijd in het Midden-Oosten!

Hoe makkelijk is het voor de NRC om vanuit de "onafhankelijke-derde-toren" aan berichtgeving te doen. Eerst zien dan geloven besteit nicht meer. Dat moet "eerst zelf ervaren, dan weten is voelen" geworden zijn. Waarbij de belangrijkste voorwaarde wel is dat je open wilt, kunt en durft blijven te staan

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...