zondag 3 juni 2007

De Commerciele Massamedia 71



Citaat uit Wettig Opium 350 jaar Nederlandse opiumhandel, geschreven door Ewald Vanvugt. Na de Franse Revolutie en de woorden in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, aan het eind van de achttiende eeuw, schreef het door de Nederlandse staat ingestelde Comite voor Oost-Indische Zaken in omslachtige maar niet mis te verstane bewoordingen:

Wij hebben nooit opgehouden te volharden in het denkbeeld dat de leer van vrijheid en gelijkheid, hoezeer gegrond op de onvervreemdbare rechten van de mens en burger en hoezeer ook geintroduceerd in dit gemenebest niet kan worden overgebracht naar 's Lands Indische bezittingen, zolang 's Lands zekerheid en veiligheid onder andere zal blijven afhangen van de daar aldaar heersende en dusver onontbeerlijke trap van ondergeschiktheid.

Een ander, even ongegrond gerucht, dat door onwetenden of kwaadwilligen moet zijn verzonnen, kunnen wij nog onbeschroomder tegenspreken. Wij bedoelen een aan ons toegeschreven voornemen om de slaven te bevrijden uit hun staat van dienstbaarheid, en hen te doen delen in de vrijheid, waarmee de beschaafde volken van dit werelddeel zijn begunstigd.

Ja, medeburgers, wij beklagen het deerniswaardig lot van die ongelukkigen, die - ofschoon gelijk wij en alle mensen vrij geboren - tot dusver schijnen gedoemd tot een onnatuurlijke en veelal ondraaglijke slavernij, maar aan de andere kant appricieren wij dat de onvermijdelijke omstandigheden vorderen, dat die staat van slavernij zal blijven voortduren totdat een hogere trap van Verlichting en verbetering van het mensdom in het algemeen zal toestaan daarin verzachting te brengen.'

Kort samengevat staat er dat de Westerse beschaving de onbeschaafde volkeren als slaven mogen uitbuiten vanwege de bescherming van de veiligheid van het vaderland. Vooral het volgende woord is illustrerend voor de wijze waarop de taal als leugen kan worden gebruikt: deerniswaardig, een vermeninging van beklagenswaardig en deerniswekkend. En wat wordt bedoeld met onontbeerlijke? Onontbeerlijk voor het kolonialisme en de slavernij, maar niet in andere opzichten toch? Zolang wij Verlicht zijn, zullen de andere volkeren aan ons dienstbaar moeten blijven. Een perfecte cirkelredenering. Ook deze formulering is onthullend: schijnen gedoemd tot. Vroeger spraken de autoriteiten dit gewoon uit, nu gebruiken ze verhullende begrippen als democratie en mensenrechten. In de praktijk komt het allemaal op hetzelfde neer: neoliberale uitbuiting en neokolonialisme, zoals maar al te graag uitgedragen door de westerse commerciele massamedia.

Geen opmerkingen: