woensdag 25 april 2007

De Volkskrant 31



De Volkskrant bericht:
'Imam in VS bedreigt Hirsi Ali met de dood.
ANP
PITTSBURGH - Een imam in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft opgeroepen om het voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali ter dood te veroordelen. Hij deed dat volgens lokale media voorafgaand aan een optreden van Hirsi Ali op de Universiteit van Pittsburg in Johnstown.'
Imam_in_VS_bedreigt_Hirsi_Ali_met_de_dood

De VolkskrantWatch schrijft:
'Imam in VS bedreigt Hirsi Ali met de dood
Geplaatst op 25-04-2007 11:50 door VolkskrantWatch in media
Goh, wat raar, want ik lees helemaal niets over een bedreiging in het artikel met deze jonge, dynamische en dus voor jongeren buitengewoon onsaaie titel. De krant schrijft sans gene dat de imam "een oproep" heeft gedaan - maar dat is simpelweg een leugen. Ik lees in het oorspronkelijke artikel alleen: "Imam Fouad ElBayly (...) was among those who objected to Hirsi Ali's appearance.", en "ElBayly believes a death sentence is warranted for Hirsi Ali..." Dus redactie, waar is nou die "oproep"?Ook vergeet dit haatzaaierige niemandalletje 'toevallig' om het volledige en daarmee eerlijker bericht te plaatsen. Namelijk in het oorspronkelijke artikel in de Pittsburgh Tribune lezen we meer van deze zogenaamde bedreiger: "If it is found that a person is mentally unstable, or a child or disabled, there should be no punishment," he said. "It's a very merciful religion if you try to understand it."Maar voor de Volkskrant is dit geen welkome informatie die bijdraagt aan de kennis van haar haar lezers. De vraag of Ayaan Hirsi Dinges wel goed bij haar hoofd is, is mijns inziens het belangrijkste element in de uitspraken van de imam.'
Eerder verklaarde Volkskrant hoofdredacteur Pieter Broertjes over zijn correspondenten: 'Filteren, selecteren en ordenen is ons vak, zeggen ze, en excellent vakmanschap is ons enige antwoord.' De vraag is nu of bovenstaand zwaar gefilterd, geselecteerd en geordend bericht nu een teken van excellent vakmanschap is of van ordinaire hetze tegen een ander geloof. Ik ben van mening dat we hier weer eens met het laatste te maken hebben, want dit bericht is niet alleen zwaar gefilterd maar ook vervormd. Het is dus een leugen.
De Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh op 7 juli 2004: 'There is a corporate mentality out there, but there is also a tremendous amount of self-censorship among the press. It's like a disease. But also - they not only - they took away the edge from the press, they also muzzled the bureaucracy, they muzzled the Congress, and it's an amazing feat. We're supposed to be a democratic society, and all of those areas bowed and scraped to this group of neocons who advocated a policy.' Ik heb dat proces van aanpassing van nabij zien gebeuren bij Radio I van de VPRO. Ik zie het bij de Volkskrant. Zelfcensuur door alvast te schrijven en te herhalen wat de macht wil.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is weinig subtiel, dat is waar. Maar dat is jouw betoog ook niet. En inderdaad, daar heb je gelijk in, daar worden stukken niet geloofwaardiger van.

Wat er staat, in het oorspronkelijke artikel, is dat Imam ElBayly vindt dat wie het geloof verraadt, de doodstraf verdient. In sommige moslimlanden schrijft de sharia dat voor, en ElBayly vindt dat Hirsi Ali in een moslimland zou moeten worden berecht. Het verschil met Salman Rushdie is, dat er in dit geval geen fatwa is uitgevaardigd. Niemand heeft gezegd: neem het recht maar in eigen hand. Integendeel: ElBayly heeft met nadruk gezegd dat de misdaden van Hirsi Ali niet in de Verenigde Staten moet worden bestraft.

Blijft staan dat ElBayly vindt dat Hirsi Ali de doodstraf verdient, en dat je maar moet hopen dat er geen Mohammed B. opstaat die de nuance over jurisdictie over het hoofd ziet.

stan zei

best ace

hier gaat het in feite om een simpel journalistiek gegeven: heeft de imam daadwerkelijk persoonlijk, zoals de volkskrant in de kop meldt 'hirsi ali met de dood bedreigt.' zo nee, dan is er sprake van stemmingmakerij op zijn minst. en of ik nu al dan niet subtiel ben, heeft daar niets mee te maken, dat is een zaak die geheel buiten deze kwestie staat. overigens heb ik het idee dat ik dit feitelijk bedrog, deze leugen, zonder grove woorden te gebruiken aan de kaak heb gesteld. de journalistiek is een vak dat een aantal spelregels kent. degene die zich daar niet aan houdt, moet ter verantwoording worden geroepen. er zit niets anders op, tenzij men denkt dat het geen vak is, maar dan zijn we uitgesproken.

Sonja zei

Natuurlijk, gekken zijn er altijd Ace, mensen moorden wat af in de wereld, en iedereen heeft daar zo zijn eigen reden voor. Bijvoorbeeld laatst die koreaan in de VS. Maar feit is dat deze imam Hirsi Dinges niet heeft bedreigd ("ElBayly gelooft dat.."), noch daartoe een oproep heeft gedaan. Natuurlijk, hoe die man denkt en wat hij zegt vind ik honderd keer niks. Maar dat is een andere discussie.

Nu we dit weten rest alleen nog de bedoeling van dit artikeltje. En persoonlijk vind ik dat erg ranzig.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...