zaterdag 21 april 2007

De Volkskrant 31


Dit is het hoofd van Paul Lieben. Paul heeft het moeilijk met andere culturen, rassen en religies. Hij gedraagt zich als een provinciaal die al een mening heeft voordat hij de feiten kent. Nog voordat het boekenweek geschenk van Geert Mak was verschenen schreef hij onder de kop: 'Boycot het Turkse boekenweekgeschenk! in Elsevier:
'Dit geschenk is een typisch symbool van de ''Weg met ons''-mentaliteit: een Nederlands boekenweekgeschenk, over een buitenlands onderwerp (nou okay), deels in de buitenlandse taal (niet okay). Eigenlijk zouden we het geschenk collectief moeten weigeren. Maar dat zal niet gebeuren, want dan doen we onszelf en onze typisch Nederlandse cultuur ook geweld aan.
We kijken natuurlijk geen gegeven Mak in de bek!'
Lees verder: http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/asp/artnr/137905/rss/true/index.html
Wie is ons, Paul? Wij, blanken? Wij christenen? Iedereen met een andere kleur, religie of van een ander ras is de buitenstaander? Waarom Lieben?
Mijn vriend en collega Geert Mak wees me vanochtend op het volgende:
'Volkskrant Ombudsman: Karaktermoord
Home > Aktueel
‘Karaktermoord’ Zo betitelde de ombudsman van de Volkskrant op 21 april het artikel waarmee de politicoloog Paul Lieben een week eerder tekeer ging tegen Geert Mak en de Turkse versie van het boekenweekgeschenk De Brug . Onder de niets verhullende kop: ‘Trek je gekuiste boek in, Mak’, haalde Lieben fors uit. Enkele citaten: ‘Men doet zelf al aan boekverminking, uniek. Is dat culturele capitulatie? Ik vind het pas ranzig worden als je slachtoffers wegpoetst door ze emigranten in eigen land te noemen. Om je boekjes maar zonder problemen te kunnen verkopen.’ Geert Mak: ‘Ik snapte niet waar die man het over had. Er is helemaal geen gekuiste versie in Turkije en die komt er ook nooit. Dat strijdt met al mijn principes.’ De ombudsman : ‘Als mensen zo genadeloos worden aangepakt, mag weerwoord niet ontbreken.’
Precies een week geleden verklaarde VK-hoofdredacteur Pieter Broertjes in zijn krant:
'De geoefende waarnemer weet dat de werkelijkheid vaak wordt verdraaid, ook door journalisten. Dat het zo erg is, verrastte ook mij.'
De vraag is nu hoe het komt dat Broertjes zo vaak onaangenaam wordt verrast door onder andere hetzes in zijn eigen krant?
Ik stel die vraag vanwege dit bericht:
' 'Objectieve' kwaliteitskranten.
Op 1 september 2006 stapte Chris Rutenfrans op bij Trouw, waar hij samen met Jaffe Vink het door de redactie ‘te rechts’ bevonden katern Letter & Geest maakte. Hij verhuisde naar de Volkskrant, om daar co-samensteller te worden van de opiniepagina’s. En jawel, ook bij zijn nieuwe werkgever wordt nu geklaagd dat Rutenfrans’ pagina’s ‘te rechts’ zijn.
Philippe Remarque, voorzitter van de Volkskrant-redactieraad, bevestigt dat de raad bij de hoofdredactie aan de bel heeft getrokken. “We hebben, en de hoofdredactie was dat roerend met ons eens, gepleit voor evenwicht. Dat betekent niet té vaak bijdragen van Ayaan Hirsi Ali en Theodore Dalrymple.”'

Lees verder: http://www.uitkijk.net/algemeen.php?subaction=showfull&id=1168153500&archive=1170892110&start_from=&ucat=1&
Pieter Broertjes is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid bij de Volkskrant. De vraag is: waarom hij de reactionaire drs. Rutenfrans heeft overgenomen van Trouw, die kennelijk genoeg had van deze nationalistische, rechtse koers.
Laatste nieuws: het rechtse Opinio loopt, nu de prijs is verhoogd, niet lekker, om het maar eens eufemistisch te stellen. Kennelijk is er niet veel behoefte in Nederland voor dit soort rechtse praatjes.

1 opmerking:

Unknown zei

Sorry maar dit klopt echt niet. Ik ken Paul persoonlijk en hij is absoluut niet tegen andere culturen. Integendeel. Ik ken niemand die van Hollandse origine zó geïnteresseerd is in kunst en cultuur als dat Paul dit is. Hij heeft merendeels juist vrienden van andere culturen en zelfs zijn partner komt van origine uit een ander land. Nog niet gesproken over de vele (tropische) landen waar hij naartoe gereisd heeft. Kortom, ik vind het heel bijzonder dat deze conclusie getrokken wordt over Paul en hij hierdoor in een ander daglicht geplaatst wordt dan hij daadwerkelijk is. De wereld zou er een stuk mooier uit zien als mensen persoonlijk vragen gesteld zouden worden in plaats van het doen van aannames en deze via internet verspreiden.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...