donderdag 15 maart 2007

Trouw Misschien Wel 14


Het christelijk dagblad Trouw bericht:
'Met Bosnische littekens vocht Nederland verder
Teun Lagas
„Nederland liet zich leiden door idealisme en moralisme”, oordeelde het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) achteraf over de lichtvaardige troepenzending naar Srebrenica, waar de soldaten machteloos moesten toestaan dat de Bosnische Serviërs in 1995 genocide pleegden op duizenden moslimmannen en -jongens.'
Met_Bosnische_littekens_vocht_Nederland_verder
Opmerkelijk hoe dezelfde generatie zijn eigen geschiedenis kan vervalsen. Idealisme en moralisme? En wij maar denken dat het lafheid en minachting voor de moslims was. In elk geval zagen we hoe Karremans het in zijn broek deed en zijn manschappen de polanaise dansten nadat ze door de oorlogsmisdadiger Mladic waren vrijgelaten. Machteloos waren 'onze jongens' zeker. Machteloos, maar wel bewapend.
Nadat de Serven met hun slachtoffers klaar waren, zagen ze er uit zoals u op de foto ziet.
Zoals vroeger de priesters bepaalden wat de waarheid was, zo bepalen nu de journalisten wat de waarheid is. In beide gevallen is de waarheid in handen van gelovigen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je je een beetje verdiept in zaken dan blijken er veel dingen anders te liggen dan je aanvankelijk - onder invloed van de berichtgeving in de media - zou denken. Dat zou jij toch moeten weten Stan.

Tijdens de oorlog in Bosnië hebben ook de Serven zwaar geleden. Dit wordt nogal eens vergeten. Slechts de Servische misdaden worden belicht. Vergeten wordt bv dat er vanuit Screbrenica onophoudelijk aanvallen werden uitgevoerd op Servische dorpen. De VN militairen moesten erop toezien dat de moslims in Screbrenica ontwapend werden. Dat is dus mislukt. De wapens die gebruikt werden om de Servische dorpen aan te vallen waren veelal afkomstig van de geheime wapendroppingen die de VS uitvoerde op de luchthaven van Tuzla. Ook dit lees je nergens terug. Het was voor de Serven een tactische beslissing om de enclave Screbrenica aan te vallen; de aanvallen op Servische dorpen hadden lang genoeg geduurd en de VN militairen waren niet in staat de moslims te ontwapenen.

Anoniem zei

Hoe weet je trouwens dat de afgehakte hoofden van moslims zijn? Het waren juist de moslims (vooral onder Amerikaans toezicht ingevlogen mujahedin-strijders) die onthoofding toepasten, niet de Serven of de Kroaten. Ik vermoed dan ook dat dit geen hoofden van moslims zijn maar hoofden van Serven.

Verdiep je eens in de manipulatie van de media vanuit Bosnië tijdens de oorlog daar! Amerikaanse PR bureau's als Ruder&Finn (eerder betrokken bij misleiding rond de 1e golfoorlog) werden door de Bosnichie en Kroatische overheid ingehuurd (betaald oa met Saoudisch geld) om in de westerse pers een gunstig - slachtoffer - beeld naar voren te krijgen. Dit is ze goed gelukt.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...