vrijdag 22 december 2006

God en Humanisme




Wie de man links is weet iedereen, maar wie is nu deze Bugs Bunny met een helm op? Het is Ingeborg Takken, humanistisch geestelijk verzorgster in Afghanistan. Wat dat precies is, blijft vooralsnog onduidelijk. In elk geval bericht de Volkskrant:

'Geestelijk verzorgers in Tarin Kowt gewapend.
Van onze verslaggever Noël van Bemmel.


AMSTERDAM - Geestelijk verzorgers van de Nederlandse militairen in Afghanistan hebben er een gewoonte van gemaakt gewapend mee te gaan op patrouille. Dat druist in tegen alle afspraken die aalmoezeniers, legerpredikanten en andere verzorgers beschermen tegen oorlogsgeweld. Zij dragen wel een uniform, maar zijn als non-combattant geen partij in het operatiegebied.
Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn stuurt een zogeheten aanwijzing naar Afghanistan waarin hij zijn officieren opdraagt niet langer wapens te verstrekken aan geestelijk verzorgers. Die willen af en toe mee de poort uit, zodat zij zich beter kunnen voorstellen wat collega’s doormaken. Zo schrijft humanistisch raadsvrouw Ingeborg Takken op haar weblog dat ze na een vierdaagse patrouille eindelijk de ‘werkelijkheid’ heeft meegemaakt. Op foto’s is duidelijk te zien dat zij een Glock 9mm-pistool op haar borst draagt.
De huidige legerpredikant in Tarin Kowt, Gerard van Driesten, vindt het niet raar dat hij voor noodgevallen een wapen meeneemt. ‘Het is helaas niet zo dat God alle risico’s afdekt.’ Of hij echt op een Afghaan zal schieten, weet hij nog niet. ‘Dat beslis ik op dat moment.’ De dienst geestelijke verzorging, waaronder alle priesters, dominees, humanisten, rabbijnen en hindoestaanse verzorgers vallen, wil dat deze praktijk onmiddellijk stopt. Een woordvoerder: ‘Het is even misgegaan, maar het wordt nu rechtgezet.’


Geestelijk_verzorgers_in_Tarin_Kowt_gewapend


Hier moet ik heel lang over nadenken. Waarom zouden geestelijk verzorgers zo graag bewapend rondlopen terwijl dat niet mag? 'Het is helaas niet zo dat God alle risico's afdekt.' Dat klopt. Sterker nog: er zijn mensen die de christelijke luchtgod een wreed wezen vinden, die de mens volkomen zinloos laat lijden. Als die God zo almachtig is, waarom laat hij/zij/het de mens zo extreem lijden? Dat moet wel een liefdeloze God zijn. Bovendien zijn er mensen, zoals Ingeborg Takken, die helemaal niet in God geloven, die ervan uitgaan uit dat God een verzinsel is. Ingeborg gelooft in de superioriteit van de ratio en in de Verlichtingsidealen. Maar waarom ze dan graag cowboytje wil spelen in Afghanistan is volstrekt onduidelijk. Dat christenen met wapens rondlopen is niet vreemd, ze kennen een lange traditie van geweldpleging, maar waarom zou een humaniste zo graag met een wapen pronken op haar weblog? Zie: http://home.planet.nl/~vos00540/takken/tarinkowt.html
Ik vrees dat we hebben hier te maken hebben met kleine mensen die in de grote mensenwereld verdwaald zijn geraakt. Mogen die kinderen nu naar huis?
Ingeborg staat op het punt te vertrekken uit Afghanistan. Wat vertelt ze op haar weblog allemaal? Onder andere dit: 'Even een paar dagen lekker tutten op Kabul. Heb me vanmorgen al ongans gewinkeld tot vermaak van de mannen met wie ik was…..Ach ja, die luxe, toch wel even lekker. Winkeltjes, een eetzaal waar je van verrukking niet weet hoeveel je op moet scheppen, super-sanitair, eettentjes, het kan niet op. Voor de rest vind ik dit kamp een rare troosteloosheid hebben. Je hebt niet echt het gevoel dat je in Afghanistan zit ofzo. Je hebt geen zicht op de omgeving. Het is meer een soort aan elkaar gebreide sloppenwijk in de middle of nowhere waar vliegtuigen landen en vertrekken.' Goddank keert ze terug naar het vaderland. Wat doet dit onganse gansje in Afghanistan? In gezelschap van andere zwaar bewapende militairen met honderden miljoenen aan belastinggeld helpen met de wederopbouw, althans, dat is wat onze voormalige wethouder van Borculo, minister Henk Kamp in het openbaar vertelt.

Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...