woensdag 29 november 2006

Musee du Quai Branly 2




Adolf Bastian, de voormalige directeur en oprichter van het Museum voor Volkerenkunde in Berlijn, zei ooit eens: ‘Avant tout, achetons en masse, pour les sauver de la destruction, les produits de la civilization des sauvages et accumulons dans nos musees.’ Ik las dit op een bordje in een donker zaaltje vol knotsen, schilden, hakmessen van ‘natuurvolkeren’ in het schitterende Musée du Quai Branly.

‘Voor alles, koop massaal op, om de producten van de beschaving der wilden van de ondergang te redden en in onze musea te verzamelen.’ Dat is het wonderlijke aspect van de blanke westerse cultuur. Men vernietigde de andere civilisaties, maar vond die tegelijkertijd wel belangrijk genoeg om de uiterlijke vormen ervan voor de eeuwigheid te bewaren. En nu liggen ze in een Parijs museum dat duidelijk maakt dat de westerse weg van de technologie slechts één van de vele beschavingsvormen is en dat er in feite geen wezenlijk niveauverschil bestaat tussen de verschillende civilisaties. De westerse mens mag zich dan wel op de borst slaan dat hij zoveel beschaafder is dan alle anderen, maar ondertussen gedraagt hij zich even gewelddadig en oorlogszuchtig als de grootste barbaren uit de geschiedenis.
Wanneer u tijd heeft, bezoek dan dit buitengewoon interessante museum. U zult verstelt staan van de vormenrijkdom in de wereld.

Zie: http://www.quaibranly.fr/index.php?id=1&L=1

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...