woensdag 29 november 2006

Martelen 59



Zodra de macht zich zwak voelt verdwijnen de beschermende wetten. Zo is het altijd geweest onder elk systeem, ook het parlementair democratische.

De NRC bericht:

'EU-voorzitter zocht regeling CIA-acties.


Brussel, 29 nov. Oostenrijk heeft als fungerend EU-voorzitter in mei van dit jaar aan de Verenigde Staten voorgesteld een regeling te treffen voor de zogeheten renditions, het in het geheim vervoeren van terreurverdachten.
Een vertegenwoordiger van de Oostenrijkse regering deed de suggestie tijdens een ontmoeting met John Bellinger, een hoge functionaris van de Amerikaanse regering. Dat blijkt uit een geheim verslag van de bijeenkomst, dat is ingezien door leden van het Europees Parlement. Een kopie van het verslag is in het bezit van deze krant. Bellinger antwoordde tijdens de bijeenkomst dat de VS moesten „nadenken” over het voorstel.
Volgens Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) is duidelijk dat hoge EU-functionarissen, onder wie buitenlandcoördinator Javier Solana, zaken hebben achtergehouden. Zij is lid van een commissie van het europarlement die de verhalen over geheime vluchten en gevangenissen onderzoekt.
„Er is structureel overleg geweest tussen de EU en de VS. Dat is merkwaardig, want Solana zei eerder dat er slechts één keer over het onderwerp was gesproken, met Condoleezza Rice, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken”, aldus Buitenweg.
Gisteren presenteerde de Italiaanse europarlementariër Giovanni Claudio Fava namens de onderzoekscommissie een nieuw rapport. Daarin stelt hij dat Europese regeringen moeten hebben geweten van het bestaan van geheime gevangenissen. Fava noemt Groot-Brittannië, Polen, Italië en Duitsland bij naam. Nederland niet.
In september erkende de Amerikaanse president Bush het bestaan van geheime gevangenissen. Volgens Fava is er „ernstig indirect bewijs” dat er in Polen een geheime gevangenis voor terreurverdachten is geweest. Verder stelt hij dat er ten minste 1.245 geheime vluchten hebben plaatsgevonden boven Europees grondgebied.'

Zie: http://www.nrc.nl/buitenland/article558909.ece/EU-voorzitter_zocht_regeling_CIA-acties

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...