zondag 5 november 2006

De Elite






Ruim vier jaar geleden gebruikte ik in een artikel voor de Humanist het volgende citaat van Gustave Flaubert: 'Door het kosteloos en verplicht onderwijs zal alleen maar het aantal idioten toenemen… Zonder intelligentie valt er niets te beginnen en het algemeen kiesrecht zoals dat nu bestaat, is stompzinniger dan het goddelijk recht. U zult nog wat beleven als ze het laten bestaan. De massa, het getal, is altijd dom. Veel overtuigingen heb ik niet, maar dat weet ik zeker. Niettemin moeten we de massa respecteren, hoe dwaas ze ook is, omdat zij de kiemen van een onpeilbare vruchtbaarheid in zich draagt. Geef haar de vrijheid, maar niet de macht… De hele droom van de democratie bestaat uit het verheffen van de proletariër tot het domheidspeil van de burgerman. Die droom is al gedeeltelijk verwezenlijkt. Hij leest dezelfde kranten en heeft dezelfde hartstochten,' aldus schreef op 5 oktober 1871 Gustave Flaubert in een brief aan George Sand, 62 jaar voordat Hitler democratisch aan de macht kwam. En zijn scherpzinnige analyse heeft nog steeds niets aan actualiteit verloren.' Zie: http://home.planet.nl/~houck006/Poseurs.html

Deze week schreef ik in deze weblog: 'Kunt u zich nog die beelden herinneren van hossende Dutchbatters nadat ze - zonder ook maar 1 schot te hebben gelost - uit Srebrenica waren gevlucht waardoor de grootste naoorlogse massamoord nabij Srebrenica kon plaatsvinden? Srebrenica is samen met het verraad van de joodse Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de zwartste bladzijden in de moderne vaderlandse geschiedenis. Iets waarover een burger zich schaamt en liever over zwijgt. Zo niet onze voormalige wethouder van Borcula en huidige minister van Defensie, de VVD-er Henk Kamp, die met een HAVO-diploma op zak nu over over zaken als leven en dood mag meebeslissen.' Zie:
http://stanvanhoucke.blogspot.com/2006/11/srebrenica.html

Een lezer die zich 'Gompie (alleen lagere school)' noemt, reageerde met de kwalificatie dat de vermelding van de HAVO diploma een 'eltitaire opmerking' is. Ik beschouw de kwalificatie 'elitair' geenzins als iets negatiefs, het is een compliment. Er zijn altijd elites geweest en zullen er altijd zijn. De elites in de huidige massamaatschappij worden gevormd door voetballers, zangeresjes, filmsterren, populistische politici en anderen intellectuele lichtgewichten. Overal ziet men hun hoofden en over alles wordt hun mening gevraagd. Dat heeft tot een geweldige intellectuele verpaupering geleid zoals we aan en in de commerciele massamedia kunnen zien. De helden van deze consumptietijd zijn kerels als Wayne Rooney, een Britse voetballer die voor het volk zo belangrijk is dat hij de komende tien jaar een miljoen euro per maand krijgt, los van alle commerciele schnabbels. En in Nederland verdient de zanger Frans Bauer, die ik nooit heb betrapt op een coherente gedachte die van belang is voor de mensheid, handenvol geld. Tegelijkertijd krijgt de neoliberale politicus Henk Kamp, een oud-belastinginspecteur met een HAVO diploma de macht om over leven en dood van ontelbare mensen te beschikken. Geef het volk brood en spelen zodat de economische elite ongestoord haar rijkdommen nog meer kan vergroten.

Volgens de man die zich identificeert als 'Gompie (alleen lagere school)' is dit een 'elitaire opmerking.'

Er is in de westerse wereld een gevaarlijke tendens gaande. Enerzijds kiest de massa haar eigen elite, die niet veel anders kan dan liedjes zingen, met een balletje pingelen of meedoen aan spelletjesprogramma's om kiezers te trekken. Anderzijds is er een haat en afkeer ontstaan tegen de intellectuele elite. Met als gevolg dat onze maatschappij steeds verder wegzakt in moeras van middelmatigheid en gekte. 120 miljoen euro voor een voetballer terwijl mensen met een maatschappelijk veel belangrijker beroep in bijvoorbeeld de gezondheidszorg of het onderwijs permanent onderbetaald worden.

Beweer ik nu met dit betoogje dat hoog opgeleiden altijd betere beslissingen nemen? Geenzins. Winston Churchill bijvoorbeeld kreeg een elite opleiding, maar dit weerhield hem er niet van om racistische opvattingen erop na te houden die tot oorlogsmisdaden leidden. Nadat de Britten - met het oog op de olie - Irak op de tekentafel hadden ontworpen, kwamen de Koerden hiertegen in opstand. Ze werden vervolgens door de Britse Strijdkrachten met zenuwgas bestookt. Toen hiertegen politiek verzet ontstond, reageerde Winston Churchill als minister van Koloniën met de opmerking: 'Ik begrijp die teergevoeligheid niet over de inzet van gas. Ik ben er zeer voor geporteerd om gifgas te gebruiken tegen ongeciviliseerde stammen.' Elders in Irak werd de onafhankelijkheidsbeweging de kop ingedrukt door het met artillerievuur verpulveren van dorpen, het vernietigen van landbouwgrond met fosforbommen en het verspreiden van metalen kraaienpoten om het vee te verminken. Zie: http://home.planet.nl/~houck006/oorlogomolie.html

Wat ik eigenlijk bedoel is dat kennis an sich onvoldoende is, want kennis zonder inzicht is niets. Maar ook een gebrek aan kennis leidt tot niets. De schrijfster Maria Stahle citeert in een mooi artikel in NRC Magazine van dit weekeinde een beroemd opperhoofd, Black Elk, een profeet en een mysticus die tegen de blanke Amerikaanse dichter John Neihardt zei: 'Zie hoe wreed het voorkomen van de blanken is. Hun lippen zijn dun, hun neuzen scherp, hun gezichten doorploegd en verwrongen door groeven. Hun ogen hebben een spiedende uitdrukking; de blanken zijn altijd ergens op uit. Waar zijn ze op uit? Ze willen altijd iets hebben; ze zijn altijd rusteloos. We begrijpen ze niet.'

Black Elk sprak uit eigen ervaring. Zijn woorden komen voort uit een doorleefde werkelijkheid. Een beter voorbeeld van kennis en inzicht is nauwelijks denkbaar. Black Elk was door zijn eigen cultuur geschoold en kon dwars door de blanke veroveraar heenkijken.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Ben het met 'democrat' eens.

Bauer schenkt veel mensen vreugde en wanneer zij hem daarvoor wensen te honoreren moeten zij dat weten; Bauer komt op mij allesbehalve inhalig over.

U reist naar Amerika, verblijft daar tijdenlang en besteed dus Uw geld aan 'de vijand' die er vervolgens -verklaart Uzelf- wapens van koopt! Bauer fans besteden het binnen de Nederladnse economie.

Ook ik erger me dood aan de mens Kamp maar uw steeds terugkerende verwijzing naar de plaats waar hij ooit wethouder was werkt stigmatiserend. Ikzelf woon in Twente en erger me daaraan. Woont de intelligentsia in Noord Holland soms? Als ik in Amsterdam rondloop merk ik daar verdomd weinig van.

Het is jammer dat U zo verbitterd bent; dat maakt dat de door u geschreven -op zich meestal goeie artikelen- vaak niet te pruimen zijn.

Erg jammer...

stan zei

geachte paul jan petersen

een verbitterd mens keert zich af van de wereld. ik ben niet verbitterd, wel verbijsterd en soms woedend over zoveel onnozelheid van mensen die niet uit de schijnwerpers te meppen zijn. wat uw opmerking over mijn amerika reis betreft. ik heb de afgelopen jaren in totaal zo'n 20.000 kilometer door dat land gereisd, omdat ik bezig ben met de voorbereidingen van het schrijven van een boek over dat land, zoals ik voor het schrijven van een boek over nederland ook vele kilometers heb gereisd. voordat ik mij een mening ergens over vorm heb ik veel gereisd en veel gelezen over het onderwerp waar ik mee bezig ben. de nederlandse economie? die bestaat in een geglobaliseerde wereld niet meer. koopt alleen hollandsche waar, is een leuze die dateert uit de jaren dertig. kennelijk heeft u de strekking van mijn betoog niet begrepen. ik zal proberen wat duidelijker te zijn: toen in het begin van de veertiende eeuw de schilder Duccio di Buoninsegna een altaarstuk gemaakt had voor de kathedraal van siena, werd zijn meesterwerk in een grootse optocht door de straten van de stad gedragen, terwijl de hele stedelijke bevolking was uitgelopen om te zien wat duccio had geschilderd en om hem te prijzen. deze schilder werd bewonderd door de mensen, hij was met zijn gecompliceerde werk voor hen een voorbeeld van kwaliteit.
zes eeuwen later wordt een zanger van triviale deuntjes bewonderd en bejubeld en door u geprezen vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse economie, tenminste als ik het goed heb begrepen. dat is het grote verschil. onze cultuur is zo plat als een dubbeltje, het is eendimensionale cultuur voor de massa. de massa die in een oogwenk in een meute kan veranderen, zoals de geschiedenis heeft aangetoond. als de spanningen met brood en spelen niet meer kunnen worden afgekocht dan slaat de leut ineens om in rancune. wat betreft de heer kamp: ik ben van mening dat een oud-wethouder met een havo-diploma niet geschikt is om - in elk geval namens mij - mee te draaien in de grote mensenwereld van oorlog en uitbuiting. die man ontbreekt het aan geestelijke bagage, ervaring en inzicht. dat is mijn mening en zolang niemand mij het tegendeel kan bewijzen, blijf ik bij die mening.
u voelt zich kennelijk persoonlijk aangesproken vanwege mijn verwijzing naar borculo. dat is niet zo bedoeld. ik weet maar al te goed dat ook in amsterdam het provincialisme hoogtij kan vieren. wat betreft de toon van mijn stukjes die u niet aanstaat. het enige advies dat ik u kan geven is, ze niet te lezen. verder kan ik u niet van dienst zijn.
vriendelijke groet

stan zei

frans bauer speelt geen rol van belang in mijn betoog, dat wil zeggen: ik had ook een andere hansworst als voorbeeld kunnen geven. waar het mij om gaat is de verpaupering, het feit dat in een massamaatschappij de norm wordt bepaald door de meerderheid, de grootste gemene deler, the lowest common denomenator. ik kan het niet duidelijker zeggen dan Arthur Schopenhauer die schreef: 'de grote massa denkt heel weinig, omdat zij daar geen tijd voor heeft en er niet in geoefend is.zo leiden misvattingen onder de massa een lang leven, maar zij is niet, zoals de geleerde wereld, een windvaantje dat met alle winden meewaait. en dat is maar goed ook: het is vreselijk om zich zo'n grote, lompe massa in snelle beweging voor te stellen, vooral als men bedenkt, wat er allemaal niet vernield en omver gestoten zou worden als zij zich omkeerde.'En gelijk had hij. wat we nu zien is dat de massa zich overal manifesteert zonder ook maar de geringste gene. kijkt u eens naar de televisie, schrikbarend het platvloerse niveau.

nogmaal ik ben niet verbitterd. een verbitterd mens neemt niet de moeite om zich met de wereld te bemoeien. ik ben soms woedend, dat wel, maar woede is geen verbittering.
vriendelijke groet

Anoniem zei

Ik schreef het commentaar allerminst om u te beledingen en betreur het dat u het kennelijk zo opvat.

Ik zal uw stukjes de komende tijd blijven lezen en de hier-en-daar verbitterde toon voor lief nemen; vanaf nu wetend dat u er de voorkeur aangeeft in die vorm uw kwaadheid te uiten.

stan zei

ik heb het niet als belediging opgevat, maar als kritiek. die kritiek heb ik op mijn manier en op mijn toon beantwoord.en als u mijn woede als bitterheid interpreteert, het zij zo. wat mij verbaast is hoe mensen zoveel onrecht kunnen accepteren zolang het anderen betreft en onmiddellijk beginnen te reageren zodra het henzelf betreft.

Anoniem zei

U kent mij niet en hebt geen idee van mijn bezigheden dus kunt u mij als mens niet beoordelen.

Mijn leven, werk en totale mensenlijke inzet is er juist op gericht onrecht tegen te gaan. Ik bezoek uw log niet voor niets dagelijks!

Politiek en maatschappelijk zijn we het ook niet oneens lijkt me; het gaat me uitsluitend om de manier waarop u vorm geeft aan uw boodschappen en hóe u ze verpakt.

De door u gepresenteerde berichten zouden meer impact hebben en een breder puliek kunnen aanspreken indien u zich zou beperken in het uiten van uw 'woede'.

Wanneer uw boek straks hetzelfde soort 'woedeuitbarstigen' zal kennen, zal men ongetwijfeld dáár de nadruk op leggen in de bespreking ervan en gaat men (weer!) voorbij aan de inhoud die belangrijk is en een groot publiek verdient.

Ik sluit hiermee wat mij betreft deze discussie af en zal nooit meer reageren -het is per slot van rekening uw speeltje- maar zal het weblog zeker met belangstelling blijven volgen.

Vriendelijke groet;
Paul Jan

stan zei

wonderlijk hoe u alles meteen op uzelf betrekt. ik had het niet over u aangezien ik u niet ken. ik had het over al die mensen die zich druk maken over niets terwijl ze onrecht doodnormaal lijken te vinden. die mensen kunt u overal in de samenleving aantreffen. wat betreft uw ongetwijfeld goed bedoelde advies: bijzonder aardig, maar deze weblog schrijf ik niet in de eerste plaats om u of anderen te overtuigen, maar om mijn ontzetting te kanaliseren, om mijn gedachten en gevoelens te formuleren. en dat ik doe op deze wijze. ik ben al meer dan 35 jaar journalist en al die tijd zijn er mensen geweest die mij vertelden hoe de journalistiek bedreven moest worden. nu ik 59 ben, heb ik alle argumenten al een keer gehoord. dit is de toon waarop ik terugpraat, en terugpraten tegen de macht is de enige vrijheid die ons overblijft. u heeft kennelijk een andere toon en daar heeft u het volste recht op. en wat mijn boek over nederland dat net verschenen, daarvan is de toon een volstrekt andere. de meeste mensen hebben goddank meerdere aspecten.
succes.