vrijdag 13 oktober 2006

Alex Burghoorn van de Volkskrant




Vanochtend berichtte de Volkskrant onder de kop 'Ik was een monster' het volgende: 'In Israel praat niemand over de dagelijkse legerpraktijken op de bezette Palestijnse Westoever en in de Gazastrook. Een aantal voormalige militairen verbrak het stilzwijgen. Nodeloze vernederingen van Palestijnen zijn eerder regel dan uitzondering.'

In deze paar zinnen staat een leugen. Uit eigen ervaring weet ik dat in Israel wel degelijk door reservisten over de Israelische terreur in de Palestijnse gebieden wordt gesproken. Sterker nog, tenminste vijf jaar geleden lieten Israelische militairen van de organisatie 'Courage to Refuse' publiekelijk weten dat ze weigerden mee te doen aan de bezetting van de Palestijnse Gebieden. Zie: http://www.seruv.org.il/defaulteng.asp Niet de Israelis zwegen daarover, maar de Nederlandse commerciele media, die nauwelijks of nooit spraken over de Israelische terreur en zeker niet in deze bewoordingen. Zo zweeg de Volkskrant over de soldaten die weigerden de terreur uit te voeren. En ook de Israelische militairen, verenigd in de groep 'Breaking the Silence', spreken zich al jarenlang gedocumenteerd uit tegen de Israelische terreur. Zie: http://www.shovrimshtika.org/index_en.asp Over hen werd gezwegen totaan vandaag. Vandaag bericht Israel-correspondent van de Volkskrant over een tentoonstelling in Galerie Levante in Amsterdam, georganiseerd door Een Ander Joods Geluid en de soldaten van Breaking the Silence. Wat opvalt is de lafheid van deze krant. Niet langer meer kan de Volkskrant deze stemmen smoren, want in Amsterdam zelf zijn voorbeelden van de dagelijkse terreur via het werk van de soldaten van Breaking the Silence te zien.

Het ware probleem is in feite niet de terreur, maar het zwijgen daarover door journalisten die betaald worden om te zwijgen, die uit lafheid niet tegen de officiele consensus durven in te gaan, door mensen die door hun zwijgen in feite bloed aan hun handen hebben.

Al jaren geleden deed ik voor de VPRO Radio verslag van het doodschieten door een Israelische scherpschutter van een onbewapend Palestijns kind, een van de velen die door Israelische militairen zijn vermoord. Nooit wordt door de Nederlandse commerciele massamedia hierover serieus bericht zoals Nederlandse journalisten ook nagenoeg nooit een woordvoerder van Children Internationaal aan het woord laten over de Israelische terreur.

Nee, Alex Burghoorn: In Israel wordt allang niet meer gezwegen over de Israelische terreur, daar zijn genoeg dappere mensen die hun mond open doen. Jij bent de man die al die tijd blijft zwijgen tot je nu gedwongen werd door de Amsterdamse redactie van je krant om je mond open te doen. Je zou je moeten schamen voor de partijdigheid waarmee je de afgelopen tijd over het Israelisch-Palestijns conflict hebt bericht. Maar ik denk dat schaamte niet iets is wat snel bij een collaborateur opkomt. Succes met je carriere.

En voor de mensen die geinteresseerd zijn in de tentoonstelling lees deze email:

Geachte Stan van Houcke,

Een Ander Joods Geluid en De Levante hebben de eer u uit te nodigen voor de opening van de fototentoonstelling Breaking the Silence.

Breaking the Silence is een groep van ex-soldaten in Israël die zich verzetten tegen de wijze waarop hun land de Palestijnen in de bezette gebieden behandelt. In hun beginselverklaring schrijven zij: ‘Nadat wij uit dienst kwamen besloten wij dat we niet mogen vergeten wat we zelf hebben gedaan en wat we met onze eigen ogen hebben zien gebeuren. We besloten de stilte te verbreken. Want het is tijd om te vertellen wat dag in dag uit gebeurt in de bezette gebieden.’

Deze indrukwekkende en unieke tentoonstelling bestaat uit foto’s die door soldaten zelf zijn gemaakt. De tentoonstelling is op vele plaatsen in Israël getoond, onder andere in het Israëlische parlement, de Knesset en heeft in Israël veel losgemaakt. Nu vindt Breaking the Silence dat het tijd is om de internationale gemeenschap hun beelden te tonen. De tentoonstelling is een primeur voor Nederland.

De tentoonstelling is open voor het publiek van 16 tot en met 24 oktober en zal nadien ook nog aansluitend een week in de stad Groningen te zien zijn. Op de tentoonstelling is permanent een vertegenwoordiger van Breaking the Silence aanwezig voor een persoonlijke toelichting. Daarnaast zullen gedurende de tentoonstelling leden van Breaking the Silence door het gehele land spreekbeurten houden.

De tentoonstelling wordt geopend door Justus van Oel, schrijver en columnist. De opening zal plaats vinden op zondag 15 oktober, om 17.00 uur in de galerie van De Levante, Hobbemastraat 28, 1071 ZC, Amsterdam (naast het Zuiderbad en achter het Rijksmuseum).
Uw komst kunt u bevestigen per email eajg@xs4all.nl of per telefoon 020-6795850.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door NCDO. Verder zijn er bijdragen van ICCO en van de stichting De Levante.

Wij hopen op uw komst,
met vriendelijke groet,


Max Wieselmann Dalila Nemla-Zahaf
Een Ander Joods Geluid De Levante



PS Mocht u prijs stellen op een “echte” papieren uitnodiging, geeft u dan alstublieft uw adresgegevens aan ons kantoor door.

Stichting Een Ander Joods Geluid
Postbus 59506
1040 LA Amsterdam

tel: 020 6795850
fax: 020 6758925

www.eajg.nl

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...