dinsdag 11 juli 2006

Zinedine Yazid Zidane 3



Het Parool bericht: 'De Franse voetballer Zinedine Zidane nam zondag tijdens de WK-finale met een kopstoot wraak op Marco Materazzi, omdat de Italiaanse verdediger zijn zus tot tweemaal toe voor hoer uitmaakte. Deze conclusie trekken drie dove jongeren, die tijdens de WK in opdracht van het Braziliaanse televisiestation Rede Globo het gepraat van spelers en coaches ontcijferen met hun kennis van liplezen. Uit de beelden, die tot de rode kaart voor Zidane leidden, zou blijken dat de Franse sterspeler het vasthouden en shirttrekken van Materazzi aanvankelijk met een lichte glimlach opneemt. Na de 'omarming' loopt Zidane weg, maar Materazzi blijft provoceren. Hij noemt de zus van Zidane een hoer en werpt hem nog een andere verwensing toe. Zidane loopt in eerste instantie door, maar bedenkt zich. Hij draait zich om en deelt Materazzi een kopstoot uit op de borst.'

Deze gang van zaken beschreef ik gisteren, maar werd daar op aangevallen door twee lezers, omdat ik in feite teveel zou hebben geinterpreteerd. Overigens gaat het me hier niet om mijn gelijk te halen, maar om iets anders te benadrukken. En over dat punt schrijft de correspondent van Het Parool in Brazilie: 'Materazzi zegt dat "Zizou'' hem "superarrogant" behandelde. "Ik hield zijn shirt een paar seconden vast. Hij bekeek me minachtend en zei: "Als je mijn shirt echt wilt hebben, kun je dat later krijgen." Materazzi beledigde Zidane, erkent hij.'

Gisteren schreef ik over Materazzi: 'Marco Materazzi is een Zuid-Italiaan, waar de Noord-Italiaan met dedain op neerkijkt, een voetballer die alle truuksjes kent van de vernederde onderkaste en die daardoor de zwakheden van Zidane intuitief aanvoelde, zoals een roofdier angst kan ruiken.' Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2006/07/zinedine-yazid-zidane.html

Leest u nu nog eens de zinnen in Het Parool. Volgens eigen zeggen voelde de Zuid-Italiaan zich 'superarrogant' behandeld door de sterspeler Zidane, die uit Noord-Afrika komt. Terwijl Zidane in feite een grap maakt, voelt hij zich 'minachtend' bekeken. Dat is niet zo vreemd, want iemand met een minderwaardigheidscomplex voelt zich altijd tekort gedaan, en ziet in alles een bewijs dat hij wordt vernederd. En dus probeert zo iemand zijn tegenstander zo hard mogelijk op zijn zwakste plek te treffen. Gelijk werken dan de instincten optimaal. Hij pakt Zidane op zijn afkomst, op zijn Noord-Afrikaanse cultuur van zedelijkheid, waarbij hij de zuster van zijn tegenstander voor hoer uitmaakt. Voetbal heeft niets met een spelletje te maken. Voetbal is oorlog, en oorlog voer je met alle middelen tot de vijand fysiek is vernietigd.

Misschien moet ik erbij vertellen dat ik in 1969 een jaar lang in Noord Afrika verbleef en zo de moslim cultuur van dichtbij heb leren kennen en voor het merendeel heb leren respecteren. Het is deze kennis die me een enorme voorsprong geeft. Ik schaam me dan ook vaak als ik zie hoe grof Nederlanders deze cultuur behandelen.

Tenslotte nog dit voor het geval ik me niet duidelijk genoeg heb uitgedrukt: ik pleit Zidane niet vrij. Hij is een rolmodel voor vele jongeren, in en buiten Frankrijk. Hij had die kopstoot niet moeten geven. Maar wie ben ik? Ik ben een journalist die probeert te zoeken naar motieven om de dagelijkse werkelijkheid te kunnen begrijpen. Eerst de feiten en pas dan desnoods de meningen. Maar in de Nederlandse commerciele media heeft men deze gang van zaken omgedraaid, zodat we vaak een mening krijgen opgediend voordat we de feiten kennen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

'aangevallen door lezers'.

Kop op, een beetje kritiek kan u vast wel hebben. Een 'aanval' is ook retoriek gebruiken, gewoon lezers met een andere mening was ook genoeg om te vermelden.

Dat Matarazzi een eikel en schopper van de hoogste orde is en de behandeling van Zidane hoe dan ook verdient weten we allemaal wel:
http://www.youtube.com/watch?v=7HblsV-urHg

In zoverre geniet ik wel van uw Zidane reeks. Laat nu de feiten maar bekend worden de komende dagen zodat we op feiten verder kunnen in deze sage.

stan zei

het leuke aan deze affaire is dat het een hele goede denkoefening is. het prikkelt mijn verbeeldingskracht. deze jongens zijn van de straat, die zijn gepokt en gemazeld door de dagelijkse praktijk. ik ben altijd blij verrast wanneer ik dit soort mensen interview. en ik heb er niets tegen dat ik op mijn gedachten wordt 'aangevallen.'het dwingt me nog secuurder met woorden om te gaan.

Anoniem zei

De eerste grappen komen al langs

http://pico.p0ser.de/fun/flashs/zidane.swf

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...