donderdag 13 juli 2006

De Israelische Terreur 79

De NRC bericht:
'Schuilen voor katjoesja’s.
Plotseling is de oorlog met Hezbollah weer opgelaaid. Israël voert nu oorlog op twee fronten, in het zuiden en in het noorden. „Niemand weet hoe dit afloopt. Alleen God.”
Een harde aanpak van Hezbollah en Hamas wordt breed gesteund door de Israëlische bevolking...

Hamas, dat in Gaza zware verliezen incasseert, is ronduit opgetogen over de hulp van Hezbollah. Hoewel de Palestijnen van Hamas soennieten zijn, kijken de Palestijnse moslimfundamentalisten op tegen de shi’itische Hezbollah, die in 2000 de Israëliërs uit Libanon verjoeg. Hezbollah wordt beschouwd als een organisatorisch en militair voorbeeld. Dat Hezbollah er twee jaar geleden in slaagde via Duitse bemiddeling een gevangenenruil met Israël te organiseren, was voor Hamas mede aanleiding te proberen Israëlische soldaten te ontvoeren. Hezbollah heeft Hamas gesterkt en daarmee is ook een spoedige oplossing van de ontvoeringszaak in Gaza van de baan.' Lees verder: http://www.nrc.nl/buitenland/article386879.ece

Wel zware beschietingen op Libanese burgerdoelen, en het collectief straffen van de Libanese burgerbevolking, maar de NRC meldt vreemd genoeg geen doden. Wel een verslag vanuit een dorpje in Noord Israel, maar geen verslag van een correspondent uit een Zuidlibanees dorpje dat beschoten wordt het de Israelische leger. Onevenwichtige berichtgeving dus.

Voor het onafhankelijke nieuws is er altijd nog Al Jazeera:

'Israel stepped up its offensive in Lebanon on Thursday, attacking Beirut’s international airport and the southern part of the country, killing more than 36 civilians, Lebanese security officials said, according to the Associated Press news agency.
Three Israeli missiles hit Lebanon’s only international airport, located in the Hezbollah-controlled southern suburbs of Beirut, destroying three runways, officials said, adding that the airport was closed after the Israeli attacks. All flights were diverted to Cyprus.
The Israeli military confirmed it struck the airport, claiming that it was used to supply weapons to Hezbollah.
Israel also bombed the building housing the Hezbollah television station al-Manar in southern Beirut, wounding three employees. However, officials said the station continued to broadcast.
The attacks came hours before Israel imposed an air and sea blockade on Lebanon as part of a huge assault to pressure Hezbollah to free two Israeli soldiers captured yesterday in a cross-border raid.' Lees verder: http://www.aljazeera.com/me.asp?service_ID=11691

Als er 36 joods-Israelische burgers gedood waren, dan was NRC hiermee op zijn internet editie geopend, nu het arabieren betreft, zijn de doden een verwaarloosbare factor. Zo gaat het al jaren.

Toen ik eind jaren negentig voor de VPRO-radio door het zuiden van Libanon trok, zag ik de onvoorstelbare verwoestingen door het Israelische leger. Meerdere keren sloegen honderdduizenden burgers op de vlucht voor de Israelische bombardementen. Maar ook in zogenaamd rustige tijden verschenen er om de haverklap Israelische vliegtuigen die onder andere de markt van Nabatia ineens bombardeerden omdat enkele uren eerder er ergens op de bezette Westoever Israelische militairen door het Palestijns verzet onder vuur waren genomen. De Israelische terreur kostte altijd Libanese mensenlevens. De westerse commerciele media berichtten er nagenoeg nooit over, zo weet ik uit eigen ervaring. Leden van Hezbollah lieten mij de gebombardeerde flats aan de rand van Nabatia zien, waar mensen uit de middenklasse hadden gewoond. Er was bijna niets van over. Er waren bij het laatste bombardement ook veel kinderen om het leven gekomen. Ook van de overkant van het dal werden de burgers van het stadje plotseling bestookt door Israelische tanks. Dat ging 18 jaar lang ongestoord door. Het Westen zweeg en keek de andere kant op. Af en toe zag ik de Israelische tanks over de heuvelkam rijden. Nabatia is een stadje waar christenen en moslims al vele jaren vredig met elkaar samenwoonden. Op weg ernaar toe lag een gevangenkamp Ansar waar Israelische militairen en geheime dienst-agenten Palestijnen hadden doodgemarteld. Ook dat werd keurig uit de commerciele media weg gefilterd.

Nu de Israelische strijdkrachten de bevolking van Libanon als doelwit hebben gekozen, schiet Hezbollah raketten op Haifa af. Jarenlang was er een afspraak tussen het Israelische leger en Hezbollah dat ze elkaars bevolkingen ongemoeid zouden laten. Hezbollah vocht in Zuid Libanon tegen het Israelische bezettingsleger. Pas toen Israel opnieuw met terreur tegen de Libanese burgerbevolking begon, schoot Hezbollah raketten af op Israelische burgerdoelen.

In tegenstelling tot de Nederlandse commerciele media blijft ook het onafhankelijke Amerikaanse Democracy Now het journalistieke handwerk doen:

'Israel Launches Heaviest Bombing of Lebanon in 24 Years; Airport Attacked, Over 40 Civilians Killed.
Overnight raids across southern Lebanon killed up to 47 civilians, including more than 15 children, and wounded over 100 people. Israeli Army Chief of Staff Dan Halutz told Haaretz "Nothing is safe [in Lebanon], as simple as that."

At least 23 Palestinian civilians have died in 24 hours, including nine in one family whose Gaza City home was bombed.' Zie:
http://www.democracynow.org/article.pl?sid=06/07/13/1421237

'Niets is veilig [in Libanon], zo simpel als dat,' aldus de Israelische stafchef. De bevolking is volledig overgeleverd aan de Israelische terreur. En de Europa en de VS staan erbij en kijken ernaar. Sterker steunen deze terreur via economische, militaire en politieke middelen. Ondertussen krijgt de rest van de wereld wel de berichten over de Israelische terreur en daar groeit de walging tegen het Westen, dat denkt dat deze gedoogde Israelische terreur consequentieloos zal blijven.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...