vrijdag 30 juni 2006

De Volkskrant 5
















De berichtgeving van de commerciele massamedia is zo absurd geworden dat steeds meer mensen de propaganda ter discussie beginnen te stellen. In de Volkskrant van vandaag staat in de rubriek 'Digitale berichten': '... veel vakbroeders stellen helemaal geen prijs op... feedback en vinden dat vooral erg lastig. In deze tijd van toegenomen communicatiemogelijkheden gaat dat steeds meer wringen. Het publiek wil kunnen meepraten over het nieuws en de boodschappers aanvullen of corrigeren. Een voorbeeld: Ruud Zweistra schrijft op het Volkskrantblog: "Waarom werkt de Volkskrant-redactie mee aan de verspreiding van valse propaganda ten nadele van het Palestijnse volk door het benoemen van een geval van krijgsgevangenschap als 'ontvoering'?" Hij krijgt steun van een blogger die schrijft onder de naam ''Voordaan'': "Als Palestijnen schieten, heet het terreur, en bij schietende Israeli's is slechts sprake van je verdedigen tegen terroristen." Wat je hier verder ook inhoudelijk van denkt, dit is een interessante toevoeging aan de discussie, die wordt ingebracht door ons lezerspubliek. Ze vormt een verrijking van de oorspronkelijke berichtgeving. In die zin is het een vorm van burgerjournalistiek. Dat woord roept bij veel collega's scepsis op.'

Scepsis en razende woede roept dat bij mijn collega's op, zo weet ik na meer dan dertig jaar in de journalistiek werkzaam te zijn geweest. Wat de Volkskrant redacteur eigenlijk bedoelt te zeggen is dat de commerciele media als de Volkskrant steeds meer concurrentie krijgen van het internet en dat de krant om zijn eigen voortbestaan te garenderen nu wel moet luisteren naar de koper\lezer. Zo simpel is het. Dankzij internet hebben de commerciele media het monopolie verloren op het nieuws en kan een internetter via directe bronnen weten hoeveel propaganda de kranten verspreiden. En dat wordt ook haarscherp aangetoond in het geval van Volkskrant-correspondent Alex Burghoorn, die vanuit Israel niet eens meer de schijn van onpartijdigheid ophoudt. Daarom: blijft de kranten bestoken zodat ze fatsoenlijk gaan bericht geven.

1 opmerking:

Thesingh zei

Stan, ken je www.medialens.org uit Engeland? Wordt het ook niet eens tijd om in Nederland de 'kwaliteitspers' kritisch te volgen?