donderdag 29 juni 2006

De Israelische Terreur 50

Propaganda begint al met de woordkeuze. Radio I Journaal, de zender voor Nieuws en Sport, meldt vanochtend: 'Israel heeft vannacht tientallen politici van Hamas gearresteerd.' Israel, dat wil zeggen Israelische legereenheden die Gaza zijn binnengevallen. En GEARRESTEERD? Kan een democratisch gekozen regering worden gearresteerd? Kan bijvoorbeeld Balkenende door het Britse leger worden gearresteerd? Nee dus. Die Palestijnse politici, deze burgers, zijn niet gearresterd, maar ontvoerd, gekidnapt. Arresteren doet men de eigen ingezetenen die verdacht worden van een misdaad. Het - volgens het internationaal recht - legitieme Palestijnse verzet tegen het Israelisch geweld wordt door het Radio I Journaal 'militanten' genoemd, waamee de indruk wordt gevestigd dat het hier om extremisten dan wel terroristen gaat.
Stel dat bij een gewapende Palestijnse actie de Israelische regering wordt ontvoerd vanwege het stelen van Palestijns land, zou de NOS dan berichten dat Israelische 'politici zijn gearresteerd?' Nee dus, waarom dan wel bij Palestijnen? Waarom dat meten met twee maten?

De NOS doet niet eens een poging om onafhankelijk te lijken. Een van de correspondenten van de NOS/NOVA/NPS in Israel is Ankie Rechess. Ankie Rechess is ‘de weduwe van Andrei Spitzer, ( een schermer die in ’72 tijdens de Olympische Spelen door Palestijnen werd vermoord svh) Ankie Rechess (van origine Nederlandse) vertelde ons tot in detail welke gruwelijke martelingen de atleten hebben moeten ondergaan alvorens ze omgebracht werden. Destijds heeft dit haar ter plekke doen besluiten, dat dit zich nooit mag herhalen en ook nooit vergeten mag worden. Met bewonderenswaardige volharding bezoekt zij sindsdien alle Olympische spelen en probeert elke keer weer een waardige herdenking te bewerkstelligen,’ aldus de Collectieve Israel Actie. Zie: http://www.israelactie.nl/content.php?id=40

Het zal duidelijk zijn dat mevrouw Rechess na zo’n traumatische gebeurtenis alles behalve onafhankelijk kan berichten over Israel, laat staan over de Palestijnen, en toch is zij correspondente van de NOS en VRT. Lees verder:
http://stanvanhoucke.blogspot.com/2006/06/joris-luyendijk-2.html

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...