donderdag 25 mei 2006

Theodor Holman



Dit is het hoofd van de 53-jarige Theodor Holman, die als Parool-columnist schrijft over jonge meisjes, poesjes, en over zijn obsessie dat de aanstormende generatie Nederlandse jongens een groter geslachtsdeel hebben dan hij. Maandenlang bleef hij in zijn krant ook dooremmeren over de dood van Theo van Gogh, met wie hij op de Amsterdamse televisie zich afvroeg of buitenlanders, gekleurde buitenlanders wel te verstaan die ook nog eens islamitisch waren, wel in staat waren om te integreren volgens het model Holman. Toen hij zich dat publiekelijk afvroeg dacht ik meteen: natuurlijk kunnen mensen integreren, dat doen ze overal en ten alle tijden. Kijk maar naar Holman zelf, die van Indonesische afkomst is. Ik ben nog in een tijd opgegroeid waarin mensen met 'Indisch bloed' door blanke Nederlanders discriminerend 'ploppers' werden genoemd. Een bijnaam voor oud-Knil militairen die voor het eerst in hun leven schoenen droegen en omdat ze dat niet gewend waren een ploppend geluid voortbrachten als ze liepen. Bovendien werden 'Indo's' met een scheef oog aangekeken omdat ze altijd naar knoflook stonken. In die tijd at een fatsoenlijke Nederlander geen knoflook, want je moest er ook nog winden van laten. En kijk nu eens hoe nog geen halve eeuw later de integratie is gelukt: onze Theodor kan zich ook namens alle blanke Nederlanders op de treurbuis afvragen of die islamieten wel deugen en of ze zich zullen kunnen aanpassen aan de Hollandse mores. En niet alleen Holman is geintegreert, maar wij ook, geen Nederlander meer die geen knoflok eet. Een tijdje geleden kwam ik de nestor van de Nederlandse journalistiek tegen, Henk Hofland, die hoewel bejaard, met een kwieke pas door Amsterdam wandelde en me toeriep toen ik met de fiets langs hem reed. Tijdens ons gesprek vertelde Henk me hoe moe hij werd van het gezeur van Holman over de dood van Van Gogh. Een goede columnist heeft een breed aandachtveld en alleen minor poets blijven hetzelfde deuntje fluiten. Ook een aantal Paroollezers krijgt er nu genoeg van. Zo schrijft Walter Mansveld: 'Wie schets mijn verbazing toen ik zag dat de heer Holman ( ik schaam me dood: ook hij is een Indo, net als mijn ouders) in zijn column van 16 mei iedereen voor NSB'er uitmaakt die te maken heeft gehad met de onthulling dat Ayaan Hirsi Ali heeft gelogen.' En het is waar: in een provinciale cultuur als Nederland wordt een zaak van niets tot kosmische proporties opgeblazen, want er is hier verder niets om zich druk te maken. Natuurlijk kan men zich bezighouden met de werkelijke problemen en gevaren van deze tijd, maar daarvoor verschuilen provincialen zich juist.

Correctie c.q. aanvulling. Mijn vriend en collega Mattias Ylstra wijst me in een email terecht op het volgende: 'De Ploppers waren juist de Merdeka-verzetsstrijders!!! Het woord “plopper”komt van het Maleisische woord “pelopor”. Het betekent: politiek strijder van de Indonesische zelfstandigheid.' Dat is juist, alleen in de plaats waar ik opgroeide wist men dit niet en had men als verklaring dat de 'Indo's' nog niet gewend waren om op schoenen te lopen.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...