donderdag 13 april 2006

Islamitisch Activisme

'Dynamiek in islamitisch activisme' is de titel van een in rustige bewoordingen geschreven rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, dat als volgt werd aangekondigd: 'Manifestaties van de islam als politieke factor van betekenis – islamitisch activisme – en de reacties hierop hebben de laatste decennia tot grote internationale spanningen en botsingen geleid. Dergelijke internationaal-politieke confrontaties hebben ook negatieve gevolgen voor de verhouding tussen moslims en niet-moslims binnen Europese landen. Het idee heeft postgevat dat de islam slecht samengaat met democratie en mensenrechten. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid onderzoekt in dit rapport hoe het islamitisch activisme zich sinds de jaren zeventig in de moslimwereld heeft ontwikkeld. De nadruk ligt op intellectuele ontwikkelingen de veranderende opstelling van islamitische politieke bewegingen en de betekenis van de sharia (islamitisch recht).' Lees verder: PDF Klik hier voor het document. Of: http://www.wrr.nl/content.jsp?objectid=3489 Nog voordat ze het rapport helemaal hadden kunnen lezen reageerden sommige politici furieus op de inhoud ervan. Vooraan natuurlijk Hirsi Ali van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie die met een serie botte kwalificaties kwam. Ik pluk er een paar uit het Reformatorisch Dagblad: 'Hirsi Ali noemt de uitlatingen van de WRR dinsdag „geen wetenschap maar kwakzalverij"... Hirsi Ali ziet van de kant van de WRR „geen wetenschappelijk onderzoek, maar een politiek pamflet. Deze onderzoekers moeten zich gewoon melden bij een politieke partij".' Mevrouw Ali is er voorts tegen dat er officiele contacten worden onderhouden met 'organisaties als Hamas, Hizbollah of de Moslim Broederschap. „Dat staat gelijk aan het sponsoren van neonazi’s of de Hofstadgroep", aldus de VVD–politica. „Dat is ’appeasement’ (verzoeningspolitiek, red.) in zijn zuiverste vorm". Ze heeft zich ook gestoord aan de opmerkingen van arabist Maurits Berger, maandag in Netwerk, die stelde dat de politiek zich maar eens een paar jaar moet stilhouden over de islam.' Zie:
http://www.refdag.nl/artikel/1256734/
Hirsi+Ali+en+Wilders+eisen+opheldering+over+WRR-rapport.html De soms hyperventilerende reacties doen me denken aan een journalistieke grap waarbij een hoofdredacteur China voor de laatste maal waarschuwt, daarmee aangevend hoe absurd het is als Nederland de rest van de wereld zijn wil op wil leggen en de realiteit weigert te accepteren. Zelfs Amerikaanse beleidsbepalers zoeken al langere tijd naar een realistische manier om met islamisten om te kunnen gaan. Zo citeert de Amerikaanse onderzoeksjournalist Robert Dreyfuss in zijn uitgebreid gedocumenteerde boek 'Devil's Game' een Amerikaanse functionaris van de National Secutiry Council die in 1995 verklaarde: 'The United States views Islamists as integral players among the broad social forces operating in the region. Thus, to survive, the dominant ruling elites will have to broaden their social base by integrating Islamists into the political field. This reality explains the rationale for the Clinton administration's early decision to maintain a discreet dialogue with the Algerian and Egyptian Islamists.' Deze uitspraak dateert uit de tijd dat Hirsi Ali nog lid was van de fundamentalistische Moslim Broederschap, en nog niet tot de Westerse parlementaire democratie was bekeerd. In die periode vond ze het, volgens eigen zeggen, volkomen terecht dat de schrijver Salman Rushdie als gevolg van een fatwa zou worden vermoord. Net zo volkomen terecht als ze nu het isoleren vindt van honderden miljoenen islamieten. Het komt allemaal uit hetzelfde extremistische temperament voort.

1 opmerking:

cile zei

yep. ik was nogal in mijn sas met het rapport van de WRR. het is een goede aanzet en eindelijk een wat wijzere invalshoek uit *gerespecteerde kringen* ;)
(dat zou overigens een fijne titel kunnen zijn voor een fijn brandnew radioprogram...)