maandag 3 april 2006

Guantanamo

Trouw bericht: 'Guantánamo / Onschuldig opgesloten. Voor het eerst wordt meer duidelijk over de rechtsgang in Guantánamo Bay. Sommige van de 480 gevangenen zijn officieel onschuldig verklaard, toch zitten ze nog steeds vast. Advocaat Neil McGaraghan (36) had tot een jaar terug alleen in de krant over Guantánamo gelezen. Van het oorlogs- of internationaal recht, dat bepaalt hoe landen met gevangenen uit een gewapend conflict om moeten gaan, wist hij niets. Hij deed alleen commercieel werk. Op zijn bureau op de 19de verdieping van een kantorenkolos in het hart van Boston liggen papieren over beslechting van geschillen in de bouw.
Maar op een dag sprak een collega hem aan. „Die zei echt misselijk te worden van het nieuws over Guantánamo Bay. Dat dit in Amerika kon gebeuren. Hij wilde de partners van ons advocatenkantoor overhalen hem deels vrij te maken voor de verdediging van gedetineerden. Hij vroeg me te helpen.” Sindsdien is er veel gebeurd. Bingham & McCutchen vertegenwoordigt intussen twaalf gevangenen. Op het hoofdkantoor in Boston werken zes man aan hun zaak. McGaraghan telt hardop: „Een paar advocaten op het kantoor in Washington helpen, één in Hartford en nog één in San Francisco.” Alles pro bono, wat betekent ’voor het algemeen goed’, gratis dus. McGaraghan besteedt een kwart van zijn tijd aan "Gitmo".' Lees verder:
http://www.trouw.nl/deverdieping/overigeartikelen/
article269183.ece/Guant%E1namo+%2F+Onschuldig+opgesloten De twee reacties die het artikel kreeg van Trouw-lezers stemmen niet hoopvol. Er zijn kennelijk nog steeds Nederlanders die moeite met het recht hebben.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...