zaterdag 24 december 2005

Mieke van der Wey


Mieke van der Wey is presentatrice bij de TROS en de NCRV. Ze presenteert ondermeer op zaterdagochtend samen met Peter de Bie de 'Tros Nieuwsshow.' Ze presenteert luchtige programma's en doet dat leuk. Ze heeft de charme van een grote blonde vriendelijke Hollandse vrouw. Onlangs beklaagde ze zich erover dat ze nooit een aanbod heeft gekregen om zwaardere programma's te presenteren. Duidelijk uit haar woorden werd dat Mieke van der Wey niet beseft dat ze als tv-presentatrice gekozen is allereerst vanwege haar uiterlijk. In Nederland doet zich het rare verschijnsel voor dat presentatoren en presentatrices denken dat als ze een amusementsprogramma kunnen presenteren ze dan alles kunnen. Vanochtend werd in haar radioprogramma de 'Tros Nieuwsshow' Arend-Jan Boekestijn geinterviewd, een ideoloog die als historicus verbonden is aan de Universiteit van Utrecht. Arend-Jan maakte zich in het verleden onsterfelijk belachelijk door op zeer hoge toon in de media te beweren dat Saddam Hoessein over massavernietgingswapens beschikte en dus van zijn troon moest worden gestoten. Deze onzin leverde hem bij de Speaker Academy meteen een plaats op in de prijscategorie 500 tot 2000 euro. Wonderlijk genoeg wordt Boekestijn na zijn brevet van onvermogen nog steeds in programma's uitgenodigd, iets dat in angelsaksische landen met een echte journalistieke traditie nooit zou gebeuren. Ditmaal ontpopte de historicus zich als fel voorstander van de militaire missie naar Afghanistan, want anders komt Al Qaida terug en dan wordt het Westen vernietigd, aldus de suggestie achter zijn beangstigend betoog. Bij gebrek aan feitenkennis lieten de programmamakers Arend-Jan maar doorkwekken. Doordat hij geen weerwoord kreeg, raakte hij opnieuw zo opgewonden dat hij de merkwaardigste dingen begon te zeggen. Op een bepaald moment verklaarde hij dat de Duitsers hun verantwoordelijkheid niet nemen. Ze weigeren troepen naar Afghanistan te sturen omdat 'sinds 1945 de Duitsers het monster van Frankenstein iets te effectief hebben gedemonteerd. Ik bedoel er is geen agressie meer in een Duitser te krijgen, he,' aldus de teleurgestelde Boekestijn. Een opmerking die Mieke van der Wey beantwoordde met: 'Hahaha, ja dat is jammer eigenlijk, ja.' Dat Mieke van der Wey niet gevraagd wordt voor zwaardere kost is verstandig. Als ze dat nou zelf eens besefte, dan zou ze minder teleurgesteld klinken.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, ik hoorde het ook. En ik was ook verbaasd om te horen dat ze Boekestijn maar door lieten leuteren. Mijn grootste ergernis ging overigens naar Boekestijn, want ik had eigenlijk gehoopt dat hij zich, na de recente publieke erkenning van zijn ongelijk in de Irak-geschiedenis, nu wat minder dom en blind zou opstellen. Maar niks hoor. "Het is het eerlijkste als iedereen maar gewoon zijn eigen belang najaagt", zei hij, "en dus moet Nederland nu gewoon militair ingrijpen, en voorkomen dat er hier over een paar jaar een heel legertje terroristen bommen komt werpen." De kortzichtigheid, de domheid. Ik bedoel: ik ben er helemaal voor om alle retoriek overboord te zetten en de dingen bij hun naam te noemen, maar om te denken dat je er bent als je alleen maar het bovenste laagje vernis weglaat, dat is wel oliedom.

Boekestijns denkraam is van Amerikaanse makelij, op maat gezaagd, en nog niet op het kleinste kiertje te zetten. Bedroevend.

Anoniem zei

Iedereen dacht dat Irak wapens had. Zelfs Blix. En zelfs de anti-war movement. Zij wilde niet aanvallen omdat anders Saddam zijn chemische wapens zou gebruiken

stan zei

'TONY BLAIR privately conceded two weeks before the Iraq war that Saddam Hussein did not have any usable weapons of mass destruction, Robin Cook, the former foreign secretary, reveals today.' Zie:
http://www.commondreams.org/headlines03/1005-01.htm
Voor Bush-regering zie Scott Ritter: http://www.google.com/search?hl=en&lr=&q=scott+ritter%2Bweapons+of+mass+destruction. Voor iemand die niet met ideologische ogen naar de werkelijkheid kijkt spreken de feiten voor zich.

Anoniem zei

Laat Mieke nou gvd eens stoppen met dat OK, ok, okay, okee! Ik word er gallisch van. En dat voor een Neerlandicus.

Philip Polderman

Aernout van Nispen over "eeuwigdurend verklaren." Hoe handig dat is.

  Nieuwe posts bekijken Gesprek George van Houts  @georgevanhouts Aernout van Nispen over "eeuwigdurend verklaren". Hoe handig dat...